Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

KIJKEN IN DE KEUKEN OP ZESTIEN LOCATIES IN DE GEMEENTE

Boxtel En Route in teken van voedsel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Benieuwd wat Boxtel, Liempde en Lennisheuvel te bieden hebben op het gebied van voedsel? Zondag 24 juni, tijdens de derde editie van Boxtel En Route, wordt op zestien locaties een kijkje achter de schermen gegeven. De gemeente geeft hiermee invulling aan het nationale thema Food.

Noord-Brabant staat dit jaar in het teken van voedsel. Twee jaar geleden werd namelijk bekend dat de provincie zich in 2018 'Europese Regio van de Gastronomie' mag noemen. In samenwerking met AgriFood Capital ontwikkelde de provincie een programma met festiviteiten.

Ook Boxtel wil hier met allerlei initiatieven bij aanhaken. Onlangs werden op vijf plekken in het buitengebied glazen boxen neergezet waarin mensen kunnen overnachten. En nu wordt met Boxtel En Route een eendaags evenement georganiseerd dat in het teken staat van voedsel. ,,Het leek ons interessant de Boxtelse bevolking kennis te laten maken met voedselproducenten", legt Wim Ketelaars uit. Samen met medewerkers van de gemeente, Ghislaine de Brouwer, Marria van den Hoven, Bert van Ruremonde, Carla Bressers en Jan de Vreede gaf hij invulling aan het programma van Boxtel En Route. ,,Vorig jaar kozen we ervoor verborgen schatten aan het publiek te tonen. De opzet van Boxtel En Route is dit jaar hetzelfde: mensen kunnen met behulp van een plattegrond zelf locaties uitkiezen en bezoeken."

INDENHOF

Boxtel En Route gaat om 11.00 uur van start in Indenhof. Vanaf dat moment ontvangen de meeste locaties het publiek. Iedereen is tot 13.00 uur welkom om te komen picknicken in dit parkje aan de Mgr. Bekkersstraat in het centrum van Boxtel. Voor kinderen die graag actief zijn, organiseert Buurtsport Boxtel tussen 15.00 en 17.00 uur sportieve activiteiten op deze locatie.

Een kijkje nemen bij het melkveebedrijf van de familie Van der Heijden aan de Mijlstraat, samen pizza's maken bij De La Salle aan de Schijndelseweg, rondleidingen bij Herenboeren Wilhelminapark, wildpluktochtjes aan de Puttersdreef, buurtmoestuin D'n Hof op Hoogheem ontdekken: het is slechts een greep van wat er allemaal te doen is tijdens Boxtel En Route. Ketelaars: ,,Op het gebied van voedselbereiding heeft Boxtel veel te bieden. Dat willen we tonen met dit evenement."

De volledige plattegrond inclusief openingstijden is te vinden op de website www.boxtel.nl/enroute. Park Indenhof vormt de plek waar het publieksevenement om 16.30 uur feestelijk wordt afgesloten.

STICKERKAART

Leerlingen van basisscholen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel ontvangen van de organisatie een speciale Boxtel En Route-stickerkaart. Bij iedere locatie die ze bezoeken, ontvangen ze een plakplaatje. Volle kaarten kunnen vanaf 15.00 uur ingeleverd worden in Indenhof. In ruil daarvoor ontvangen deelnemers een verrassing.

FOTO BOVEN: Tijdens de Groene Draad die Eetbaar Boxtel vorig jaar in juli organiseerde, konden mensen een kijkje nemen in eetbare tuinen, onder meer in de wijk Boxtel-Oost. Een deel van het grasveld tussen de Robert Schumanlaan en Dommeloord is door wijkbewoners ingericht als pluktuin. Wie graag meer wil weten over dit initiatief, kan tijdens Boxtel En Route een bezoek brengen aan de tuin. (Archieffoto: Hans van Doorn).

Boxtel

Lezing gierzwaluwen

Ad Sleenhoff, lid van de Boxtelse vogelwerkgroep, geeft donderdag 21 juni vanaf 19.30 uur een lezing over de gierzwaluw. Deze vindt plaats in Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat. Na de lezing staat voor deelnemers een korte wandeling op de agenda om de zwaluw te spotten. Bij slecht weer gaat de rondgang niet door. Belangstellenden kunnen zich tot 19 juni aanmelden via www.hobbycentrumboxtel.nl of telefoonnummer (0411) 21 03 55. Deelname kost vijf euro, te voldoen bij aanvang van de lezing.

Participatie of coalitie?

De werkgroep Keulsebaan heeft een unaniem advies gegeven aan de wethouder: eerst alle gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen in beeld brengen voordat de Keulsebaan op de schop gaat. Hierbij moet men denken aan de snelfietsroute, bypass Schijndelseweg en of de ruimte van het Duits Lijntje gebruikt kan worden. Hiermee kan op termijn veel geld verdiend worden.

Er zijn nog genoeg open eindjes. Moeten we wel naar zes stoplichten op de Keulsebaan? Hieraan zijn jaarlijks nogal wat kosten verbonden. Betaalt de provincie de tunnel voor een snelfietsroute? En wat is de verkeersdruk na de bypass van de Schijndelseweg?

Toch zal het advies van Fietsersbond, ZLTO, RKO Lennisheuvel, centrumondernemers en enkele zeer betrokken stakeholders waarschijnlijk niet opgevolgd worden. Het advies van de stuurgroep, bestaande uit ambtenaren en ingeleende kennis, zal het bestuursbesluit toch als besluit adviseren aan B. en W.

Hiermee komt de participatie die gevraagd was zwaar onder druk te staan. Dit staat al langer hoog op de agenda, maar wil maar niet goed uit de verf komen. Het voorstel moet echter nog wel door de gemeenteraad goedgekeurd worden. Zij staat dus voor een moeilijke keuze: gaan we voor participatie, en volgen we het heel breed gedragen advies, of gaan we voor de coalitie?

De verantwoordelijke wethouder heeft kenbaar gemaakt te kiezen voor het bestuursbesluit. En wat gaat de coalitie nu doen? Deze heeft de laatste maanden de gelederen goed gesloten. Of wordt het een politiek besluit, het eerste deel vast goedkeuren en de rest komt goed. Wij wensen de raad veel wijsheid toe.

        BESTUUR ROND KERK EN ORION


De Rode Draad

Tot en met morgen, vrijdag 15 juni, kunnen professionele- en amateurkunstenaars zich aanmelden voor de Boxtelse kunstroute De Rode Draad. Die wordt zaterdag 23 en zondag 24 september gehouden. Deelname kost dertig euro. Wie zich inschrijft, krijgt onder meer ondersteuning bij promotionele activiteiten. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: femke@boxtelseburen.nl of telefoonnummer 06-53 93 55 35.

Caribbean Fiësta in JRL

Boxtel's Harmonie bestaat 110 jaar. In het kader daarvan vorme het slagwerkensemble en De Aggemarvanhuisaf Band van de vereniging één groot salsaorkest. Dat schotelt zaterdag 16 juni vanaf 20.30 uur in de aula van het Jacob-Roelandslyceum (Grote Beemd 3) de muziekshow Caribbean Fiësta voor. Kaarten à tien euro zijn te reserveren via telefoonnummer (0411) 68 53 31 of e-mail: kaartverkoop@boxtelsharmonie.nl.