Afbeelding
Foto:

RAPPORT IS LEIDRAAD CULTUURVERBINDER

'Niet bakkeleien, maar elkaar juist versterken'

RENS VAN DEN ELSEN

De oude en nieuwe generatie cultuurmakers in Boxtel zou meer met elkaar in overleg moeten en niet onderling bakkeleien over wie het meeste recht heeft op de subsidiepot. ,,Kijk samen naar projecten en initiatieven die de echte kracht van de gemeente laten zien; die versterken, aanspreken en verbinden. Probeer ook aansluiting te zoeken met jonge en niet-westerse inwoners." Dat is de conclusie uit het rapport 'Boxtel, een gemeente in transitie' dat Vincent Koreman in opdracht van het college schreef.

De 46-jarige muzikant, kunstenaar en stadscurator van Breda (iemand die zich ontfermt over kunst in de openbare ruimte - red.), nam de afgelopen twee maanden het Boxtelse culturele wereldje onder de loep. Dit deed hij op aanvraag van wethouder Marusjka Lestrade. Zij wil graag een frisse wind laten waaien en is blij met de bevindingen in het stuk van Koreman. ,,Van mij willen ze het niet altijd aannemen, maar als een buitenstaander er iets van vindt, komen zaken wellicht sneller in beweging", aldus de beleidsmaker.

Het rapport geldt als startpunt voor de in maart gepresenteerde cultuurverbinder, Romijn Conen. Op deze manier kan hij goed geïnformeerd aan de slag, zo valt in het vijftig pagina's tellende werkstuk te lezen. Koreman baseert zijn bevindingen op tientallen gesprekken met lokale cultuurmakers, straatinterviews met inwoners en een enquête via social media. In krap twee maanden tijd heeft de Bredase stadscurator een beeld geschetst van het Boxtelse culturele DNA.

GEMISTE KANSEN

Koreman heeft gemerkt dat culturele instellingen in Boxtel links en rechts kansen laten liggen. Zo zijn er relatief veel buitendorpse studenten dankzij scholen als Sint Lucas en Helicon, maar zij worden buiten schooltijd niet betrokken bij het sociale leven van de gemeente. De jeugd die wel uit Boxtel komt, zoekt onderling naar samenwerking en vindt elkaars initiatieven wel. ,,De jonge cultuurmakers kiezen hun eigen pad en zien de bestaande culturele organisaties als gesloten en deel van een gevestigde orde die hen niet aanspreekt", geeft Koreman weer. ,,Aan de andere kant heeft het gros van de instellingen door die beslotenheid ook geen idee hoe ze bezoekers met een niet-westerse achtergrond en een vergrijzend publiek kan betrekken."

DISCIPLINES

Volgens Koreman lijken organisaties in Boxtel niet in staat om mee te bewegen in de snel veranderende wereld. Zo merkt hij dat er binnen de verschillende disciplines zoals theater, film, beeldende kunst en muziek wel wordt samengewerkt, maar dat er eigenlijk geen kruisbestuiving is tussen de culturele domeinen. Als voorbeeld noemt Koreman het missen van dansvoorstellingen, literatuur of experimentele theatervormen in Podium Boxtel. Theaterevenement QQLQ, Bazaar en Dommeltheater zijn voorbeelden van hoe het ook kan. ,,Zij zouden een publiek kunnen trekken, dat verder reikt dan de gemeentegrenzen."

VERANDERINGEN

Koreman geeft aan dat culturele instellingen zich slechts ten dele bewust zijn van het feit dat er veranderingen nodig zijn. ,,Het liefst wil men alles zelf oplossen, zodat het geld verdeeld kan worden binnen het culturele veld en niet naar een cultuurverbinder gaat. Concrete antwoorden zijn er echter niet." In dat opzicht mist Boxtel een grotere culturele instelling die het voortouw kan nemen op een toekomstvisie, geeft Koreman in zijn rapport aan. Daarom pleit hij voor het instellen van een maandelijks onderling directieoverleg, waarbij iedereen als gelijkwaardig wordt gezien. ,,Hier kunnen krachten worden gebundeld en kunnen grote en kleine organisaties elkaar op sleeptouw nemen of van advies voorzien."

Voor cultuurverbinder Conen is het nu zaak om snel aan de slag te gaan met de aanbevelingen van Koreman. ,,Zorg ervoor dat men in Boxtel straks niet over elkaar spreekt, maar mét elkaar."


CDA wil woningen in Villa Pfaff en pand bibliotheek

Gemeentelijke panden in het centrum van Boxtel moeten geschikt gemaakt worden voor bewoning. Daarvoor pleit de plaatselijke CDA-fractie in een brief met vragen aan het college van B. en W. Ze stelt onder andere voor Villa Pfaff, het grote karakteristieke pand naast het gemeentehuis, bewoonbaar te maken. ,,Zonde om leeg te laten staan", schrijft de fractie.

Met de brief sluit CDA Boxtel aan bij de provincie die 'inbreiding boven uitbreiding' wil. De christendemocraten vinden dat het gemeentebestuur hier kansen onbenut laat. Behalve Villa Pfaff wordt ook de bibliotheek aan de Burgakker als voorbeeld genoemd. ,,Dit pand kan een prachtig appartementencomplex worden, of een combinatie van wonen en een andere functie", staat in de brief. De bibliotheek zou dan eventueel verplaatst kunnen worden naar een andere pand in het centrum.

RABOBANK

Ook het kantoor van de Rabobank – hoewel geen gemeentelijk eigendom – vindt het CDA uitermate geschikt voor bewoning. Bewonen van centrumpanden biedt voordelen als meer leven in het centrum, extra woonruimte voor jongeren en senioren en het behoud en toekomstbestendig maken van gemeentelijke panden, vindt de fractie. Het CDA wil van het college onder andere weten welke mogelijkheden ze ziet voor inbreiding, wat het vindt van haar ideeën voor Villa Pfaff en de bibliotheek en welke panden van de gemeente (gedeeltelijk) leeg staan. Het gemeentebestuur moet de vragen binnen zes weken beantwoorden.