SUCCESVOLSTE JAAR SINDS OPENING IN 2010

Inzameling Het Goed groeit met 41 procent

HENK VAN WEERT

Kringloopwarenhuis Het Goed in Boxtel beleefde in 2017 het meest succesvolle jaar sinds de opening in 2010. Er werd liefst 41 procent meer textiel, huisraad en overig materiaal ingezameld dan een jaar eerder: in totaal 857.377 kilo. Slechts 8 procent belandde bij het restafval; 75 procent werd verkocht in de winkel, 15 procent gerecycled. ,,Dit heeft ertoe geleid dat de mondiale voetafdruk van de gemeente Boxtel met 744 ton CO2 is verkleind. Dat staat gelijk aan een besparing van ruim 101.900 bomen", aldus vestigingsmanager Ad Vogels.

Afgelopen jaar maakte Het Goed in Boxtel 64.206 klanten blij met ruim 235.451 producten. Buiten de winkel promootten medewerkers hergebruik aan leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum en ze werkten mee aan verschillende duurzaamheidsprojecten in de gemeente. ,,Het Goed vindt het belangrijk inwoners mee te nemen in hun missie om Boxtel te verduurzamen. Daarnaast sponsorden we meerdere kleinschalige projecten en vonden diverse workshops plaats in de winkel", aldus Vogels.

WERKERVARING

Het kringloopwarenhuis aan de Industrieweg is een van de 25 landelijke vestigingen van Het Goed. In Boxtel werken zeventig mensen met zeventien culturele achtergronden. Vogels: ,,We stimuleren niet alleen hergebruik, maar creƫren ook passend en betaald werk voor mensen die de aansluiting op de arbeidsmarkt missen. Dankzij de opgedane werkervaring maken ze een grotere kans op het vinden van een baan bij een regulier bedrijf. Bijna maandelijks stromen medewerkers door naar een betaalde baan elders."

Ook faciliteert Het Goed vrijwilligerswerk en biedt de organisatie (maatschappelijke) stages. Voor de speciale begeleidingsmethode heeft het bedrijf de hoogste PSO-certificering, trede 3 ontvangen. Daarmee behoort het in Nederland tot de koplopers op het gebied van sociaal ondernemen.


Computercursus
voor beginners
in bibliotheek

Het lijkt vanzelfsprekend om te kunnen werken met een computer en het internet, maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom start de openbare bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel met de gratis cursus Klik & Tik.

Cursisten die nog niet eerder met een computer werkten, leren in hun eigen tempo typen en maken kennis met e-mail en andere programma's. Met behulp van filmpjes wordt getoond hoe het werkt en daarna kunnen deelnemers zelf oefenen.

Voor mensen die al wel bekend zijn met de computer, maar met internet aan de slag willen, is er een aparte cursus. Ze leren websites bekijken, omgaan met een zoekmachine, invullen van een online formulier, e-mailen en downloaden.

ZES TOT ZEVEN WEKEN

De cursussen duren zes tot zeven weken en starten bij voldoende aanmeldingen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via telefoonnummer (073) 680 29 00.