Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Essche Fietsdag beleeft dertigste editie

'Een keer linksom fietsen is verfrissend, je ziet iets anders'

De Essche Fietsdag heeft een goede reputatie opgebouwd en is voor veel wielrenclubjes een vaste waarde op de kalender.

Altijd op de laatste zondag van de maand juni. ,,Er zijn wielerclubs uit Boxtel, Haaren en Helvoirt die ieder jaar trouw komen. Daar horen ook steeds meer damesploegen bij", zegt Van Roosmalen. De wielrenners kiezen meestal voor de tocht van honderd kilometer. ,,Vroeger maakte ik een route van 125 kilometer, maar die afstand wordt tegenwoordig minder gefietst. Honderd kilometer fiets je in een ochtend en dat vinden mensen prettig. Dan is er daarna weer tijd voor andere dingen." De 70 kilometer heeft flink aan populariteit gewonnen, door de opkomst van de elektrische fiets.

De routes maakt Van Roosmalen zelf. Hij heeft er inmiddels zoveel, dat hij met een paar kleine aanpassingen snel een nieuwe route heeft. ,,Soms draai ik een oude route om. Een keer linksom fietsen is heel verfrissend; je ziet weer andere dingen", vindt hij.

Alle windrichtingen

De komende fietsdag gaat door de Kempen. Van Roosmalen fietst er graag, onder andere vanwege de mooie fietspaden en de natuur. ,,Als de Oirschotse heide in bloei staat... prachtig", zegt hij. Maar eigenlijk fietst hij overal graag. ,,Nederland is hartstikke mooi. Maar je moet het kunnen zien, hè." Het wielrenvirus kreeg hem te pakken toen hij als 9-jarig jongetje met zijn vader ging kijken naar de Ronde van Nederland. ,,De deelnemers kwam toen over de Bosscheweg in Boxtel. Daarna wilde ik ook wielrennen." Op zijn dertiende kreeg hij zijn eerste racefiets en vanaf toen was hij verkocht. Ook met zijn vrouw maakt hij graag een rondje, maar dan op een gewone fiets.,,Je kunt gaan wanneer je wilt, dat vind ik leuk aan fietsen. En je kunt alle windrichtingen op."

Van Roosmalen startte de Essche Fietsdag om geld in het laatje te brengen voor het Essche carnaval. Tegenwoordig gaat de opbrengst van het inschrijfgeld naar vier Essche jeugdclubs: korfbalvereniging Tovido, Bouwdorp Jesch, jeugdcarnaval en de jeugd van muziekvereniging Sint-Willibrordus. Inschrijfgeld bedraagt 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Vertrekken kan vanaf dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c in Esch, of vanaf de Jacobushof, Middendreef 2 in Boxtel. Vertrek van de gezinstocht (40 kilometer): tussen 09.00 en 13.00 uur. De vrijetijdstocht (70 kilometer): tussen 08.00 en 12.00 uur. De toertocht (100 kilometer) tussen 08.00 en 10.30 uur.

FOTO BOVEN: Theo van Roosmalen organiseert voor de dertigste keer de Essche Fietsdag. (Foto: Peter de Koning, 2016).


Zomerconcert Essche fanfare na afloop Fietsdag

De Essche muziekvereniging Sint Willibrordus houdt haar jaarlijkse zomerconcert tijdens de Essche Fietsdag op zondag 24 juni. De fanfare sluit hiermee haar muzikale seizoen af. Het concert begint om 14.00 uur bij dorpshuis De Es.

Bij goed weer spelen de muzikanten van Sint-Willibrordus op het plein voor het dorpshuis; bij slecht weer binnen in de accomodatie. Zowel het opleidingsorkest, de slagwerkgroep als het fanfareorkest verzorgen een optreden. Traditiegetrouw worden tijdens het afsluitingsconcert de jubilarissen van de muziekvereniging gehuldigd.