Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

What's Up, Gwenthaly & Leslie?

Door van bloem naar bloem te vliegen brengen bijen een soort poeder over, stuifmeel. Dat zorgt ervoor dat een bloem gaat bloeien en planten vruchten kunnen krijgen. Ze zijn dus erg belangrijk voor onze natuur. Er moeten meer groene plekken komen waar de bij kan leven. Stichting Kinderboerderij Boxtel wil een handje meehelpen en leerde kinderen zaterdag hoe zij zélf een heus insectenhotel kunnen maken. Gwenthaly (8) en Leslie (10), elkaars beste vriendin, uit groep 5 van basisschool De Beemden zijn ook van de partij.

Wat zijn jullie aan het maken? ,,We maken een insectenhotel om de beestjes een huisje te geven", legt Leslie uit, terwijl ze heel aandachtig bezig is om mos in een bloempotje te stoppen.

Is het moeilijk om een insectenhotel te maken? ,,Ja, een beetje. Ik vind het moeilijk om het ijzerdraadje eromheen te doen", zegt Gwenthaly.

Wat zijn die groene buisjes die je nu in het potje steekt? ,,Dat zijn eigenlijk kleine huisjes waar de bijtjes hun eitjes in kunnen leggen, riet of zo", weet Leslie.

Welke gasten verwachten jullie binnenkort in jullie eigen hotel? ,,Ik denk bijen, vliegen, muggen en wespen", somt Leslie op. ,,En een hommel", vult Gwenthaly aan.

Waar gaan jullie het hotel ophangen? ,,Ik hang het denk ik in de voortuin op. Het moet in de zon en een beetje hoog, anders eet onze hond of kat de beestjes misschien op", bedenkt Leslie. ,,Ik weet nog niet waar ik het op ga hangen", vertelt Gwenthaly.

Wanneer het potje helemaal gevuld is en er niets meer uit kan vallen, is het hotel klaar en mogen de kinderen het potje gaan versieren.

Komen jullie eigenlijk vaker op de Kinderboerderij? Leslie: ,,Ja, wij komen hier bijna elke week. Wij houden heel erg van dieren. Ik vind de varkens zo leuk." Ondertussen doet Gwenthaly even vrolijk voor hoe een varken knort. ,,De cavia's zijn mijn lievelingsdieren hier. De koeien vind ik een beetje eng omdat ik altijd bang ben dat ze over het hek komen en me dan achterna gaan", grinnikt Gwenthaly.

FOTO RECHTS: Gwenthaly Koots (links) en haar beste vriendin Leslie Smits (10) waren zaterdag druk bezig met het maken van een insectenhotel bij de Kinderboerderij aan het Apollopad. (Foto: Joleen van Rooij).