Irene Kuijpers is een van de honderden SintLucas-studenten die deze week haar examenstuk exposeert. (Foto: Peter de Koning).
Irene Kuijpers is een van de honderden SintLucas-studenten die deze week haar examenstuk exposeert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HONDERDEN AFSTUDEERDERS EXPOSEREN IN SINTLUCAS

''Rust' kunnen we nu goed gebruiken'

PÅL JANSEN

Ruim driehonderd vierdejaars-studenten van SintLucas exposeren deze week hun examenstukken in de mbo-school aan de Burgakker. Zij kregen bovendien te horen of ze met een diploma op zak de zomer mochten inluiden. Zo ook Irene Kuijpers uit Boxtel. Zij gaf haar examinatoren al de stiekeme hint dat ze verlangde naar de vakantie. Irene richtte zich namelijk op strandmode uit de jaren dertig.

,,Ik heb de textiel in samenwerking met mijn oma ontworpen", vertelt Irene. ,,Zij praatte met mij heel vaak over het zorgeloze bestaan dat ze in de jaren dertig had."

En dat sprak Irene wel aan. Voor haar is het strand een plek voor ontspanning en zorgeloosheid. Tussen de tientallen kledingstukken, meubelontwerpen, grafische vormgeving, architectuur, glas- en keramiekwerken en media-uitingen in SintLucas, stonden ook de strandhoeden van Irene. ,,Als je naar het strand gaat, ben je een dagje weg om te relaxen", licht de textielontwerpster toe. ,,Dit alles wil ik met mijn collectie overbrengen. Ik vind dat we die rust juist in deze tijd goed kunnen gebruiken."

Irene hoopt uiteindelijk haar eigen bedrijf in textielontwerp op te richten. Maar voorlopig gaat ze aan het werk in Gemert als zeefdrukker. Want ze is geslaagd! ,,Uniek en een mooi en sterk verhaal was de feedback", vertelt ze. ,,Ik had eerst veel zenuwen natuurlijk, maar was enorm blij met de positieve reacties."