Zover bekend zijn in Liempde een kleine honderd sportieve fietsers aangesloten bij een bond. Echter, voor elke 'bondfietser' zijn er zeven 'wildfietsers' die ook René Heijma, Joost van der Velden en Cor Slits (v.l.n.r.) regelmatig tegenkomen.
Zover bekend zijn in Liempde een kleine honderd sportieve fietsers aangesloten bij een bond. Echter, voor elke 'bondfietser' zijn er zeven 'wildfietsers' die ook René Heijma, Joost van der Velden en Cor Slits (v.l.n.r.) regelmatig tegenkomen. Foto: Pål Jansen

STAND VAN ZAKEN OVER SPORTIEF FIETSEND LIEMPDE

Wielrennen: alleen leuk op televisie?

PÅL JANSEN

Vorig jaar deed een record aantal deelnemers mee aan Tourspel Liempde: 319 maar liefst. En nog eens 282 inschrijvingen waren er voor het Extra Tourspel, waarbij geraden moest worden op welke plek de Liempdse profwielrenner Koen de Kort zou eindigen tijdens de Ronde van Frankrijk. De wielerport is populair in Liempde, althans op papier. Maar hoe staat het nou met het aantal mensen dat daadwerkelijk op de racefiets klimt?

De jaren tachtig begonnen goed voor wielrenminnend Nederland met de eindzege van Joop Zoetemelk in 'la Grande Boucle'. Ondertussen waren in Liempde de hometrainer-wedstrijden mateloos populair. Op ludieke en vaak ook fanatieke wijze probeerden de deelnemers op stilstaande fietsen het maximale uit zichzelf te halen. ,,Daaruit is onze club ontstaan", vertelt mede-oprichter René Heijma over toerclub 't Groene Woud. ,,Van oorsprong mochten alleen Liempdenaren meedoen, maar dat hebben we los gelaten."

De in 1988 opgetuigde wielerclub van Liempde bestond oorspronkelijk uit een groepje van iets meer dan twintig man. Inmiddels heeft LTC 't Groene Woud rond de vijftig actieve fietsers met een totaal van zo'n tachtig leden. ,,Iedere woensdag haken er ook nog een aantal gastrenners aan", vertelt Cor Slits van de tourclub.

Een bescheiden aantal dus. Een paar plukjes Liempdenaren fietsen echter nog bij clubs in de regio. Zoals Joost van der Velden, die bij LTC 't Groene Woud, maar ook bij de nabijgelegen Ollandse tourclub zijn kilometers maakt. Een handvol Liempdenaren is ook daar actief, vertelt hij. ,,En je hebt hier natuurlijk Femme Pédale zitten, een damesfietsclub. Een paar Liempdse vrouwen die daar fietsen, rijden hier ook mee." Joost vervolgt: ,,De groei zit vooral bij de dames."

De Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) bevestigden dat ook tegenover Algemeen Dagblad een jaar terug: het aantal aangesloten verenigingen steeg tussen 2012 en 2016 bij de NFTU van 470 naar 536 en bij de KNWU van 164 naar 214, met name door vrouwen.

WILDFIETSERS

Echter, en dit geldt ook voor Liempde, niet iedere renner is aangesloten bij een bond. ,,Wij komen onderweg op tourritten in de regio wel duizenden andere fietsers tegen", vertelt René. En dat kan kloppen: de app Strava laat via een zogeheten 'Heat Map' zien waar druk gefietst wordt: hoe witter een gebied, hoe meer er gefietst wordt. Nederland is al een van de 'witste' gebieden, ook Brabant en de driehoek Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch doen het goed.

Samen met onderzoeksbureau GfK berekenden de sportbonden in 2014 dat er in Nederland ruim 800.000 actieve sportieve fietsers zijn, dus wielrennen, maar ook mountainbiken, tevens een discipline bij LTC 't Groene Woud. Cor: ,,We hebben zelfs de Nederlands kampioen 45+ bij ons zitten", vertelt Cor met gepaste trots. ,,We riepen al een poosje: oh, mountainbiken, moeten we doen.", vult René aan. ,,Vorig jaar begonnen we op een vaste avond."

Van de ruim 800.000 sportieve fietsers die actief zijn, zijn er 'slechts' zo'n 100.000 aangesloten bij een bond, terwijl leden van de KNWU of NTFU verzekerd zijn. ,,Dat zit bij ons lidmaatschap inbegrepen, dus de helft van het geld is al die verzekering", benadrukt René. Voor Liempde betekent het echter dat er meer vissen in de vijver zitten dan alleen de fietsers die momenteel bij de lokale en regionale toerverenigingen zitten aangesloten. ,,We hopen eigenlijk te groeien met nog zo'n twintig actieve leden", vertelt René tot besluit.