Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KERK EN OPGANG BLIJVEN BEHOUDEN VOOR PAROCHIANEN

Dorpspastorie Esch gaat de etalage in

RENS VAN DEN ELSEN

De pastorie in Esch wordt verkocht en moet minimaal 595.000 euro opleveren. Dit geld moet ervoor zorgen dat de Sint-Willibrorduskerk nog tot in de lengte der dagen open kan blijven voor alle parochianen. Dat heeft het bestuur van de Heilig Hartparochie gisteren bekend gemaakt tijdens een openbare bijeenkomst in dorpshuis De Es.

Het markante gebouw aan de Dorpsstraat heeft jarenlang dienst gedaan als woning van de pastoor, maar werd sinds de fusie van de parochies in deze regio (in 2015) verhuurd aan particulieren. Daaraan kwam in december vorig jaar een eind en het kerkbestuur is daarna in conclaaf gegaan om te kijken wat het met het pand wilde doen. Pastoor Jacques Grubben en Jos Polman, voorzitter van de vastgoedcommissie, gaven hier gisteren tekst en uitleg over. Het besluit om het pand te verkopen bleek namelijk niet de eerste keuze te zijn van de bestuursleden.

Polman: ,,De pastorie moest in eerste instantie behouden blijven voor de parochie. We wilden in het gebouw een vijftal appartementen realiseren. Hierbij zijn we niet over één nacht ijs gegaan, maar hebben de expertise ingeroepen van onder meer architect Erik Heijnen uit Esch." Dit idee werd echter afgeschoten door de Raad van Economische Aangelegenheden (REA) dat binnen het bisdom in zaken rondom vastgoed een (bindend) advies moet geven. ,,We hebben bij deze keuringscommissie meteen aangegeven dat je hiermee een verkeerd signaal afgeeft aan alle andere parochies die met eenzelfde zaken bezig zijn", vulde Grubben aan. ,,We hebben daarna nog alles aan gedaan om ons plan langs het REA te loodsen, maar dit is uiteindelijk niet gelukt. Daarom moesten we een andere weg inslaan. Na veel wikken en wegen, bleek verkoop nog de enige optie."

RICHTBEDRAG

De pastorie gaat binnen enkele weken officieel de etalage in. Het bestuur verwacht dat ze de pastorie snel kwijt zullen zijn. De vraagprijs is een richtbedrag waarop geïnteresseerden in kunnen schrijven. De parochie gunt het pand uiteindelijk aan degene die het beste past bij de gemeenschap, ze sluit hierbij niet uit dat dit ook een projectontwikkelaar kan zijn. Omdat het pand een rijksmonument is, mag een koper aan de buitenkant niets veranderen.

Het gebouw is aan de rechterkant verbonden met de kerk via de zogeheten 'opgang'. Dit gedeelte blijft in het bezit van de parochie en krijgt op termijn een opknapbeurt. Ook de daarachter gelegen sacristie blijft behouden. De contactgroep van de Essche geloofsgemeenschap mag bepalen wat met deze delen van het gebouw gaat gebeuren.

FOTO BOVEN: De pastorie is Esch staat binnenkort te koop en moet minimaal 595.000 euro opleveren voor de parochie. (Foto: Peter de Koning).