VRAAGTEKENS BIJ AANSTELLING DIRECTEUR

Meer budget nodig voor MijnGemeenteDichtbij

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sinds 2016 werken de ambtenaren van Boxtel en Sint-Michielsgestel samen in één organisatie: MijnGemeenteDichtbij. De gemeenten lijken verder naar elkaar toe te groeien. Zo kwamen deze week de colleges 'op de hei' bijeen om de kersverse beleidsprogramma's naast elkaar te leggen en te kijken wat gezamenlijk opgepakt kan worden. Toch was de gemeenteraad gisteravond kritisch op de financiële uitgangspunten voor de komende jaren.

Unaniem stemde de Boxtelse gemeenteraad in februari in met een raadsvoorstel om dit jaar 189.000 euro extra uit te trekken voor de ambtenarenorganisatie. In de jaren erna komt structureel nog eens 124.000 euro beschikbaar, bedoeld voor investeringen op het gebied van automatisering. De vraag om extra ICT-budgetten is opgenomen in de kadernota, die als basis dient voor de begroting 2019-2022 en gisteravond deels werd besproken. ,,Meer betalen is niet wenselijk, maar wel noodzakelijk", aldus Dymph van de Vries (VVD).

Minder begrip was er voor de structurele aanstelling van een derde directielid voor MijnGemeenteDichtbij. ,,Dit voelt als mosterd na de maaltijd", aldus Wim van der Zanden (Balans). ,,De aanstelling van een derde directeur zou tijdelijk zijn. Dat werd al met een halfjaar stilzwijgend verlengd. En nu gaat het om een permanente functie." Ook Katelijne van Thiel (Combinatie95) en Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) toonden zich kritisch. ,,Het voelt als inefficiënt en duur. Maar eigenlijk heeft het geen zin er iets van te vinden. De persoon is immers al aangenomen", aldus Van Thiel.

ACHTERSTEVOREN

Burgemeester Mark Buijs stelde in een reactie dat de procedure 'inderdaad achterstevoren is verlopen'. Hij bood hiervoor zijn excuses aan, maar gaf wél aan dat de derde directeur hard nodig is. ,,Hij was al op interim-basis aan de slag en is nu structureel aangenomen. Dat brengt kostenvoordelen met zich mee, daarnaast is het nodig om MijnGemeenteDichtbij zo goed mogelijk neer te kunnen zetten. Het is onverstandig om de werkzaamheden halverwege af te breken."

Er is ook extra personeel nodig op diverse afdelingen, onder meer bij Burgerzaken en Ruimtelijke Ontwikkeling. Dat is niet gek, stelde burgemeester Buijs. ,,Het is veel en veel drukker geworden bij de gemeente, bovendien worden vragen almaar complexer. Die hogere eisen vergen extra capaciteit." De gemeenteraad buigt zich op 3 juli over de kadernota van Boxtel en weegt daarbij ook de financiële uitgangspunten van MijnGemeenteDichtbij voor de komende jaren mee.