Afbeelding
Foto:

'PHS zorgt voor hinder
bij zo'n 3.000 Boxtelaren'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De middelen van de rijksoverheid zijn schaars, dus er wordt naar alle waarschijnlijkheid een beroep gedaan op gemeenten om geluidwerende voorzieningen te financieren die nodig zijn als het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) gaat draaien. Dat meldde demissionair wethouder Herman van Wanrooij dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering naar aanleiding van vragen van D66.

De plannen rond het project PHS Meteren-Boxtel houden onvoldoende rekening met hinder van geluid en trillingen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNO in opdracht van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en 's-Hertogenbosch deed naar de kwaliteit van de leefomgeving. De onderzoeksorganisatie raadt aan extra maatregelen te treffen.

In een brief, die ook aan de gemeente Boxtel is gericht, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dat uit het rapport van TNO hetzelfde beeld naar voren komt als uit eerdere onderzoeken: met de toename van het aantal goederentreinen neemt ook de omgevingshinder toe, en hinderbeperkende maatregelen blijken volgens de regelgeving niet altijd nodig of doelmatig. De staatssecretaris laat weten extra maatregelen te onderzoeken om de ergste vorm van hinder te beperken. Ze stelt dat het met name in 's-Hertogenbosch en Vught-noord aan de orde is. ,,Ik ga op zoek naar maatregelen die effectief zijn in het terugdringen van de ergste hinder." Daarbij wordt ook onderzocht of en hoe langzamer rijden van goederentreinen eraan zou kunnen bijdragen dat mensen 's nachts minder vaak wakker worden van de treinen.

INKT NOG NAT

De staatssecretaris heeft echter beperkt budget voor extra hinderbeperkende maatregelen, zo stelt ze in de brief van 31 mei. Voor dit soort maatregelen is geen bestaand budget beschikbaar, onder meer doordat trillingshinder een relatief nieuwe problematiek is. ,,Ik doe echter mijn best middelen vrij te maken. Als we samen de schouders eronder zetten, kunnen meer maatregelen genomen worden." Wethouder Van Wanrooij bevestigde dit dinsdagavond. ,,Volgens de berekeningen ondervinden drieduizend mensen in de gemeente Boxtel in de toekomst hinder van PHS. Er is gevraagd aan de gemeenten een financiƫle bijdrage te leveren." Wim van der Zanden (Balans) noemde dit 'een verrassende ontwikkeling' en vroeg zich af of het nog onderwerp van discussie is. Van Wanrooij: ,,Voor ons kwam het ook als een verrassing. De inkt van de brief van de staatssecretaris is nog nat, we gaan er nog op reageren." (Archieffoto: Daisy Renders).