WETHOUDER REAGEERT OP KRITIEK OPPOSITIE

'Gros van woningbouw zit al ver in de planning'

PÅL JANSEN

Wethouder Peter van de Wiel kreeg tijdens de coalitiebespreking (lees pagina 5: 'Richten op het algemeen belang') kritiek te verduren over woningbouw. Daags erna maakte hij bekend dat er acht nieuwe woningen gebouwd gaan worden aan de Schijndelseweg waar voorheen Chinees restaurant New Palace was gevestigd. Hij vindt de kritiek in de raad onterecht. ,,Het gros van wat we moeten doen, zit behoorlijk ver in de procedure."

De gemeenteraad van Boxtel stelde een paar jaar terug de zogeheten woonvisie vast voor de periode 2015 tot 2025. Bruto moesten er 1.465 woningen gerealiseerd worden voor de einddatum, netto (waar het aantal gesloopte woningen vanaf is getrokken) moet die hoeveelheid uitkomen op 1.315 huizen.

Tot op heden echter zijn er sinds de start van die woonvisie 165 huizen gerealiseerd. Dat besef is er ook bij de wethouder, maar hij weet het exacte aantal van wat er in de planning zit. ,,1.072, dus bovenop de huizen die al gerealiseerd zijn. En het grootste gedeelte van die toekomstige projecten zitten al ver in de planning", aldus Van de Wiel.

PRIORITEIT

Balans, CDA, PvdA/GroenLinks en VVD vinden dat woningbouw te weinig prioriteit krijgt in het beleidsakkoord dat dinsdag werd besproken. Evenals voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde. In 'zijn' dorp zijn de ogen gericht op het perceel Roderweg-Hamsestraat. De gemeente wil daar tachtig tot honderd woningen laten bouwen, provincie wil er veertig omdat er meer ruimte moet komen voor groen in de nieuwe wijk. ,,Ook de provincie dringt aan op woningbouw", vertelt Van de Wiel.

Uitgangspunt van provincie Noord-Brabant als het gaat om woningbouw loopt echter in de volgende volgorde: eerst moet er gekeken worden naar bestaande (leegstaande) gebouwen, dan naar percelen in een plaats of dorp en dan pas naar uitbreiding aan de buitenkant. Respectievelijk transformatie, inbreiding en uitbreiding genoemd. Uitbreidingslocaties worden door de provincie op hun beurt weer aangemerkt als zoekgebied verstedelijking, integratie stad-platteland of er komt geen stempel op. ,,Bij dat laatste kan je het al schudden", zegt Van de Wiel. ,,Roderweg-Hamsestraat heeft integratie stad-platteland. De provincie vindt dat er in de wijk zelf meer aandacht voor groen moet komen. Ik denk dat dit ook aan de rand van het gebied kan, daarvan zijn meer voorbeelden in Brabant."

OKSEL VAN BOXTEL

Zoekgebied verstedelijking is het 'eenvoudigste' oormerk. Op de vraag of er extra plannen moeten komen voor het geval een aantal bouwprojecten niet doorgaat, zegt Van de Wiel: ,,Als blijkt dat na 2025 meer woningen nodig zijn, dan kunnen we opnieuw bekijken of we de oksel van Boxtel (tussen de spoorlijnen naar 's-Hertogenbosch en Tilburg - red.) kunnen ontwikkelingen. Dat is nog aangemerkt als zoekgebied verstedelijking."


MUZIEK WORDT RODE DRAAD ZOMERSCHOOL

'Muzitaal' eerste jaar door Brede Scholen

Brede Scholen Boxtel (BSB) neemt de organisatie van de geplande zomerschool op zich. Het basisonderwijs was nog niet klaar om dit idee van onderwijswethouder Marusjka Lestrade al voor de komende op zich te nemen, dus zal de BSB dat het eerste jaar doen. De bedoeling is dat het concept vervolgens wordt overgenomen door het onderwijs. Er is al een naam voor de zomerschool. ,,Muzitaal gaat het heten", aldus directeur Ghislaine de Brouwer van de BSB.

Muzietaal: een combinatie van muziek en taal. Van maandag 13 tot en met donderdag 17 augustus krijgen twintig leerlingen uit gezinnen met een smalle beurs en een taalachterstand extra lessen. ,,En muziek is het overkoepelende thema van de week", vertelt De Brouwer. ,,Maar taalbevordering is het doel."

SI NAAS AP PEL

Op basis van muziek, zoals het ritme van slagwerkinstrumenten, krijgen de kinderen taallessen. Want is het nou sinasappel of sinaasappel? ,,Si naas ap pel", geeft De Brouwer in een rappend ritme als voorbeeld. ,,Voor kinderen wordt het tegelijkertijd een leuke week. Dit is ook de methode die we hanteren in de TaalSpeelGroep." Dit is een naschoolse activiteit waarbij kinderen op speelse wijze taalles krijgen.

In eerste instantie was het de bedoeling dat het basisonderwijs de zomerschool op zich zou nemen. ,,Maar die kreeg dat in het tijdsbestek dat ervoor stond, niet voor elkaar", aldus Lestrade. Het idee voor de zomerschool werd geïntroduceerd in het vernieuwde armoedebeleid, dat eind 2017 werd vastgesteld.

Het onderwijs speelt echter nog steeds een belangrijke rol benadrukt Lestrade. Leerkrachten kennen namelijk de ouders en kinderen die tot de doelgroep behoren. Dat zijn de gezinnen met een smalle beurs. ,,Kinderen die in die situatie zitten, worden minder vaak gestimuleerd om iets met taal te doen tijdens de zomervakantie. Die zakken dan een niveau terug", vertelt de wethouder. De Brouwer valt haar bij: ,,We hebben dat onderzocht in Boxtel, maar het is ook een landelijk probleem."

KOSTEN

Muzitaal zal het eerste jaar kleiner van opzet zijn dan in eerste instantie de bedoeling was. Waar Lestrade mikte op dertig leerlingen, worden dat er nu twintig. Ook zou de zomerschool twee weken duren, nu is dat één week. Maar het betekent ook een financiële meevaller: het initiatief zou 30.000 euro kosten, nu betaalt de gemeente 12.000 euro. De BSB draagt zelf 5.000 euro bij om Muzitaal te bekostigen. Volgend jaar moet het basisonderwijs Muzitaal overnemen.


Gildenbondsharmonie

De Gildenbondsharmonie organiseert in het weekend van 23 en 24 juni liefst twee muzikale evenementen in het kader van het 110-jarig bestaan. Het harmonieorkest en de Big Band Boxtel vormen zaterdag samen het Gildenbonds Metropole-orkest en treden vanaf 20.00 uur op in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. Kaarten voor het evenement kosten 10 euro en zijn te bestellen bij Gildenbonds-leden, Sjiekkado aan de Breukelsestraat of via e-mail: info@gildenbonds.nl. Een dag later is Big Band on the Beach in recreatiepark De Langspier. Aanmelden is niet nodig, meedoen aan de barbecue van 10 euro kan vóór zondag 17 juni via de website www.gildenbonds.nl.