Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MEERDERHEID GEMEENTERAAD STEMT IN MET BELEIDSAKKOORD

'Richten op het algemeen belang'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We kozen ervoor de hand uit te steken naar alle partijen om tot een beleidsakkoord te komen dat door de gehele gemeenteraad kon worden gesteund", meldde formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) dinsdagavond voorafgaand aan de bespreking van het stuk. Die wens van de nieuwe coalitie kwam niet uit; Balans, CDA en VVD achtten het document niet besluitrijp en stemden tegen.

Nadat duidelijk werd dat Balans geen coalitiemeerderheid kon vormen, nam Combinatie95 het stokje over. Kort daarna werd bekend dat het college van B. en W. in dezelfde samenstelling verder regeert. Het beleidsprogramma 'Meewerken in tijden van verandering' werd dinsdagavond besproken door de gemeenteraad. De beëdiging van de kandidaat-wethouders werd uitgesteld; hierover is elders op deze pagina meer te lezen.

Begin vorige maand mochten alle acht partijen in de raad in een besloten bijeenkomst al hun zegje doen over de opgestelde beleidscontouren. Vervolgens is het concept-bestuursakkoord op bijna veertig punten aangepast. Het extra inspraakmoment zorgde voor goedkeuring bij een deel van de oppositiepartijen. ,,Ik beschouwde het als een handreiking", aldus Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). ,,Ik waardeer het dat er naar ons geluisterd is", vond Dymph van de Vries (VVD). Balans en CDA namen niet deel aan de sessie bij Jacobushof, tot teleurstelling van de vier coalitiepartijen. ,,Ik snap niet dat de partijen deze mogelijkheid aan zich voorbij hebben laten gaan. Het had zo mooi kunnen zijn", aldus Dave van de Ven (SP). ,,We betreuren


Boxtel benoemt
twee nieuwe
raadsleden

Eric van den Broek (SP) en Peter van de Wiel (Combinatie95) konden dinsdag vanwege een verlate VOG-aanvraag niet benoemd worden tot wethouders. De installatie van Frans Sannen en Lola Nouwens, die de raadszetels van het duo innemen, ging wél door.

Rond middernacht, toen de gemeenteraad een besluit had genomen over het beleidsprogramma 2018-2022, dienden Van den Broek en Van de Wiel hun ontslag als raadslid in. Vervolgens werden Sannen, die de vierde plaats op de kandidatenlijst van de SP bezette, en Nouwens - de nummer zes van Combinatie95 - geïnstalleerd, onder toeziend oog van hun familie en vrienden. (Foto onder: Annelieke van der Linden).

het dat CDA en Balans geen gebruik van het inspraakmoment hebben gemaakt en vervolgens wél met opmerkingen en moties komen", aldus Marria van den Hoven (INbox). Van de Wiel (Combinatie95) hoopte dat de oppositiepartijen 'zoveel mogelijk kiezen voor samenwerking'. ,,Laten we met z'n allen meewerken in tijden van verandering."

Of dat gaat gebeuren, moet nog blijken. Balans en CDA stemden uiteindelijk tegen het beleidsprogramma. Net als Van de Vries (VVD), die aangaf 'constructief met de coalitie te willen samenwerken, maar geen handtekening te willen zetten onder het akkoord'. Balans en CDA toonden zich kritischer. ,,We hebben zelden een vager nietszeggend stuk voorgeschoteld gekregen", vond Mariëlle van Alphen (Balans). ,,Het document staat vol met wollige zinnen en er is geen enkele concrete uitwerking te bespeuren." Haar partij stelde de komende periode 'steeds positief-kritisch het beleid te beoordelen.

WONINGBOUW

Het ontbreken van een concreet plan van aanpak voor de noodzakelijke woningbouw werd door Van Alphen als 'dieptepunt' bestempeld. Zij stond hierin niet alleen; ook CDA, PvdA/GroenLinks en VVD waren van mening dat concrete plannen ontbraken en dat woningbouw een hogere prioriteit moet krijgen in het beleidsakkoord. Ze kregen hierin bijval van Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde, die voorafgaand aan het


Uitstel beëdiging
van wethouders
vanwege VOG

Naast de presentatie van het beleidsprogramma maakte ook de beëdiging van kandidaat-wethouders Eric van den Broek, Marusjka Lestrade, Herman van Wanrooij en Peter van de Wiel deel uit van de gemeenteraadsvergadering. Het viertal stond de afgelopen vier jaar ook al het roer. Een verlate aanvraag van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gooide echter roet in het eten.

Aan de aanstelling van de wethouders is een integriteitstoets gekoppeld. Die kon echter niet afgerond, omdat de aanvraag van de VOG's te laat is ingediend door de gemeente. Zowel burgemeester Mark Buijs als de kandidaat-wethouders gaven aan niet over te willen gaan tot beëdiging totdat aan alle criteria is voldaan. ,,Dat zorgt niet voor problemen", aldus Buijs. ,,Het college werkt demissionair verder."


agendapunt insprak. ,,Woningbouw zou het sleutelwoord moeten zijn in dit beleidsakkoord. Er moet actieve grondpolitiek gevoerd worden", stelde hij. De uitnodiging in het beleidsprogramma om de dialoog met organisaties aan te gaan, nam het Dorpsberaad graag aan. Van Ruremonde: ,,We blijven in gesprek om te komen tot concrete afspraken. Ons doel blijft het waarborgen en verbeteren van de kern Liempde." Een motie van CDA om bepaalde voorrangsregels voor inwoners van de gemeente Boxtel bij woningtoewijzingen toe te passen, wordt door het gemeentebestuur nader onderzocht.

De woordvoerders van de vier coalitiepartijen toonden zich - zoals verwacht - positief over het beleidsakkoord. ,,Uiteraard bevat het document nieuwe dingen, maar de basis is de afgelopen vier jaar al gelegd", zei Jos Hegeman (D66) over de totstandkoming. ,,Het zou van de zotte zijn om na vier jaar volledig te draaien. We vertrouwen op de ingezette koers." Van den Hoven (INbox) stelde dat het beleidsplan laat zien 'hoe Boxtel verder kan'. ,,Partijpolitiek is niet waar we mee bezig moeten zijn. We moeten ons richten op het algemeen belang."

VERANTWOORDING

Van de Wiel (Combinatie95) stelde dat woningbouw wel degelijk een 'topprioriteit' is voor de komende jaren. ,,Er is extra capaciteit aangetrokken, zodat we ons kunnen inzetten voor alle potentiële locaties." Hij bestreed dan ook de kritiek dat bepaalde projecten prioriteit hebben. ,,We kennen geen volgorde van prioriteiten, dat is niet terug te vinden in het akkoord. Pas als op gebied van financiën keuzes gemaakt moeten worden, dan staan sociaal domein, energietransitie & klimaatverandering en verkeersproject Move '31 bovenaan. Ik heb de afgelopen jaren niet anders gehoord van de gemeenteraad dan dat we onze ambities op deze vlakken op niveau moeten houden."

Ook de kritiek dat het beleidsakkoord niet concreet genoeg zou zijn, pareerde Van de Wiel. ,,Dit stuk is géén uitvoeringsprogramma. We hebben er bewust voor gekozen geen dichtgetimmerd document te realiseren, maar een programma met visies en ambities. We nodigen de gemeenteraad uit hieraan invulling te geven." Op de vraag van Vera Brouns (CDA) welke consequenties de opsplitsing van de gemeente Haaren voor Boxtel heeft, wilde Van de Wiel nog niet vooruitlopen. Dat Esch waarschijnlijk bij Haaren komt, zou kunnen betekenen dat er vervroegd gemeenteraadsverkiezingen gaan plaatsvinden. ,,We zullen jaarlijks verantwoording afleggen. We zetten nu maximaal in op dit beleidsprogramma en houden een tijdslijn aan van vier jaar. Mocht dit anders worden, dan zullen we maximaal bij moeten sturen."

FOTO BOVEN: Herman van Wanrooij, Peter van de Wiel, Eric van den Broek en Marusjka Lestrade vormen ook de komende jaren het college van B. en W. De beëdiging laat vanwege een verlate VOG-aanvraag nog even op zich wachten... (Archieffoto: Peter de Koning).

Boxtel

Garagesale

Buurtvereniging Smalwatervallei houdt zondag 24 juni haar tweejaarlijkse garagesale. Bewoners van de Kalksheuvel, Kapelweg en Veldakkerstraat hebben spulletjes verzameld die van 10.00 tot 14.00 uur te koop worden aangeboden.

Afbeelding