'Als Esschenaren eensgezind verder'

Esch weer een stapje dichter bij Boxtel

CARRY DIRKX

Als het aan de Esschenaren zelf ligt én aan het Haarense college van B. en W. sluit het dorp Esch in de toekomst aan bij Boxtel. Deze week werd bekend dat 56 procent van de Esschenaren koos voor de gemeente Boxtel, terwijk 40 procent liever bij Vught wil horen. Het gemeentebestuur neemt deze keuze over, zo blijkt uit het raadsvoorstel dat dinsdag gepresenteerd werd. De kartrekkers van het burgerinitiatief 'Esch bij Vught' leggen zich bij deze voorkeur neer. ,,Het is belangrijk dat we als Esschenaren eensgezind verder gaan."

Esch bij Boxtel is sinds deze week een stap dichterbij. De gemeente Haaren bracht maandag de cijfers naar buiten van de raadpleging die werd gehouden in de vier dorpen van de gemeente: Biezenmortel, Esch, Helvoirt en Haaren. Daaruit werd duidelijk dat een meerderheid van de Esschenaren voor Boxtel kiest. Alle inwoners van de gemeente konden aangeven waar ze naartoe wilden. Dat leverde geen verrassingen op: Helvoirt wil naar Vught, Haaren naar Oisterwijk en Biezenmortel naar Tilburg. Alleen in Esch was een tweede inspraakronde nodig, omdat na de eerste ronde de voorkeur voor Vught en Boxtel gelijkelijk verdeeld was. Verspreid over de twee inspraakronden kreeg de gemeente Haaren van 611 Essche adressen een reactie. Daarvan kozen 342 adressen voor Boxtel, 246 voor Vught, op 18 adressen was er geen voorkeur en bij 4 adressen was er een verdeelde mening binnen het huishouden.

EENSGEZIND

Maurits van Bouwdijk Bastiaanse is een van de kartrekkers van het burgerinitiatief 'Esch bij Vught'. ,,Ik zag de keuze voor Boxtel al aankomen. Wat mij betreft moet de geest nu terug in de fles: belangrijk is dat we als Esch eensgezind verder gaan", reageert hij. Hoewel hij het een 'gemiste kans' noemt dat Esschenaren niet voor Vught hebben gekozen, schaart hij zich achter de keuze voor Boxtel. ,,Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit of we bij Boxtel of Vught gaan horen. Boxtel gaat straks samen met Sint-Michielsgestel en dan sluit Vught ook aan, want die gemeente wil niet naar 's-Hertogenbosch", zegt hij met een lach.

Het college van B. en W. in Haaren neemt de voorkeur van de inwoners van de dorpen over. In een raadsvoorstel stelt ze voor de dorpen over te dragen zoals hier-


Natuurmonumenten

Vrijwilligers gaan van maandag 11 tot en met zaterdag 16 juni langs de deuren om te collecteren voor Natuurmonumenten. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten. De natuurorganisatie neemt met de opbrengst extra maatregelen om de leefwereld van insecten te verbeteren, onder meer door afwisseling in het landschap.

boven vermeld is, waarbij Esch dus bij Boxtel aansluit. De voorbereiding van het voorstel gebeurde samen met de gemeenten Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught. Het college van de gemeente Heusden stelt zijn gemeenteraad voor af te zien van deelname aan het herindelingstraject, vanwege de keuze van de inwoners van de kern Helvoirt voor Vught. Donderdag 5 juli besluit de gemeenteraad definitief over de richting van de dorpen. Het is de volgende stap op weg naar het herindelingsontwerp, dat wordt opgesteld door Haaren en de gemeenten die een deel van het gebied overnemen. Na het vaststellen van dit ontwerp kunnen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens volgt het herindelingsadvies, dat naar verwachting in mei of juni 2019 via de provincie naar het Rijk gaat.

IN ALLE VRIJHEID

Burgemeester Mark Buijs stelt in een reactie 'toch wel gevleid te zijn met de resultaten van de raadpleging in Esch'. ,,Het is fijn dat mensen vertrouwen hebben in Boxtel. Ik vind de uitkomst niet gek. De meerderheid van de Esschenaren is gericht op Boxtel." Buijs geeft aan dat nu de Haarense gemeenteraadsleden aan bod zijn op 5 juli. ,,Zij moeten in alle vrijheid een beslissing kunnen nemen. Pas daarna kijken we welke consequenties het besluit met zich meebrengt. Uiteraard zullen wij Esch op een goede manier ontvangen als blijkt dat de keuze voor Boxtel definitief is. We zorgen ervoor dat de inwoners hun leven op dezelfde manier voort kunnen zetten."

Autozegening

In Brabants Centrum worden vraagtekens gezet bij de ronkende dieselmotoren en vooral de trucks met flinke uitlaatgassen. Hier wil ik even op reageren omdat mijns inziens een verkeerd beeld wordt gewekt. Het fijnstofgehalte kan misschien iets opgelopen zijn maar zal echter minimaal zijn. De nieuwe technieken maken de dieselmotoren zo schoon maken dat een bromfiets vaak al vervuilender is dan een nieuwe vrachtwagen. De voertuigenzegening, een traditie wordt dus ieder jaar duurzamer door het vervangen van de oude vrachtauto's voor nieuwe exemplaren waarin chauffeurs vaak met hun gezinnen een zegening halen om henzelf en hun medeweggebruikers een veilig jaar te wensen. Zonder hen zou op het terras aan de Markt een gerecht met een kopje koffie of een glaasje drank er ook niet zijn.

        AGNES VAN DER STRUIJK