Zeven dagen per week kunnen Boxtelse ouderen gebruikmaken van het eetpunt in Elisabethsdael. Het complex is gewisseld van eigenaar en dat heeft gevolgen voor het eetpunt. (Foto: Peter de Koning).
Zeven dagen per week kunnen Boxtelse ouderen gebruikmaken van het eetpunt in Elisabethsdael. Het complex is gewisseld van eigenaar en dat heeft gevolgen voor het eetpunt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

MAALTIJDVOORZIENING VOOR BOXTELSE OUDEREN IN HET GEDING

Eetpunt Elisabethsdael staat of valt met vrijwilligers

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tomatensoep, een runderlapje met aardappelpuree en rode bietjes en vanillevla toe. ,,Echte Hollandse kost vandaag", lacht Mieke van Orsouw. Samen met Ton Janssens, Sjaantje Kremers en Petronella Betist-Ko behoort ze tot de 'stamgasten' die meerdere malen per week gebruikmaken van het eetpunt in wooncomplex Elisabethsdael. Om het dagelijkse eetmoment voor wijkbewoners in stand te kunnen houden, zijn vanaf juli dringend vrijwilligers nodig. Zorggroep Elde en woonstichting Sint-Joseph roepen mensen op zich te melden.

Sinds de oplevering van Elisabethsdael in 2011 hebben bewoners én omwonenden de mogelijkheid om zeven dagen per week aan te schuiven in het restaurant voor een driegangenmenu à tien euro. Daar wordt behoorlijk gebruik van gemaakt, aldus Jan Kees Metz, directeur Zorg & Services van Zorggroep Elde. ,,Gemiddeld komen 's avonds 25 mensen bijeen."

In november vorig jaar wisselde Elisabethsdael van eigenaar; Zorggroep Elde droeg het complex aan de Mgr. Bekkersstraat over aan woonstichting Sint-Joseph. Toen werd duidelijk dat de maaltijdvoorziening in de huidige vorm niet voortgezet kan worden. ,,Het eetpunt wordt tot op heden nog gerund door professionals van Elde, maar dat stopt per 1 juli", licht Metz toe. ,,Sint-Joseph mag hier vanwege de woonwet geen invulling aan geven."

Elde en Sint-Joseph zochten de afgelopen maanden in samenwerking met de gemeente Boxtel naar een alternatieve vorm. Ze lieten zich inspireren door dienstencentrum De Kloosterhof in Liempde, waar via de WSD een beheerder is aangesteld. ,,Voor het eetpunt in Elisabethsdael wordt ook een beheerder via de WSD aangenomen. Hoe mooi is het om een baan te kunnen creëren en iemand hiermee uit een uitkeringspositie te helpen", stelt Inge Huisman van Sint-Joseph.

OPLOSSING

Deze beheerder gaat de vrijwilligers aansturen die het eten opwarmen en uitserveren, een praatje maken met de mensen en helpen met opruimen. Er wordt momenteel naarstig gezocht naar vrijwilligers, vertellen Metz en Huisman. ,,Daar staat of valt het eetpunt mee. Enkelen hebben zich gemeld, maar daar moeten meer mensen bijkomen. Zoals de situatie nu is, kunnen we de maaltijdvoorziening niet openhouden." Per 'eetmoment' zijn vier vrijwilligers nodig. ,,Momenteel kunnen ouderen hier in de avond terecht, maar ik kan me ook voorstellen dat we het uitserveren van maaltijden naar de middag verplaatsen als dat vrijwilligers beter zou uitkomen", zegt Metz. De directeur van Zorggroep Elde geeft aan dat de vrijwilligers mogen mee-eten en dat het werk veel brengt. ,,Verschillende ouderen kiezen bewust voor een woning die dicht bij het eetpunt ligt. Ondanks dat we geen eigenaar meer zijn van Elisabethsdael, proberen we samen met Sint-Joseph en de gemeente tot een oplossing te komen." Zo stelt Sint-Joseph de ruimte gratis beschikbaar, terwijl Elde dat met de keukenapparatuur doet.

En de ouderen? Die hopen van harte dat het eetpunt in Elisabethsdael in stand wordt gehouden. ,,Samen eten is een stuk gezelliger. En het eten smaakt altijd goed hier", stelt Janssens, die sinds november gemiddeld een keer per week aanschuift. ,,We lachen veel. Hij zet me altijd op het verkeerde been", grinnikt Betist-Ko, als ze naar Janssens wijst. De ouderen zitten meestal op dezelfde plek. ,,Voorheen kenden we elkaar nog niet, maar we hebben altijd wat te buurten", zegt Van Orsouw. ,,Ja, we hebben het óók vaak over de toekomst van dit eetpunt." Het eetmoment verschuiven naar de middag? ,,Voor ons is dat geen probleem. Als ik voor mezelf kook, eet ik minder. Terwijl het juist belangrijk is om goed te blijven eten", aldus Van Orsouw. ,,Als we hier maar terecht kunnen." Janssens is wat stelliger: ,,Ze moeten het maar oplossen."

Mensen die enkele uurtjes per week over hebben en een bijdrage willen leveren aan het eetpunt, kunnen zich melden bij het Vrijwilligerssteunpunt van ContourdeTwern via e-mail vwsboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99 (maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur). Mensen die vragen hebben over het eetpunt, kunnen terecht bij Zorggroep Elde via e-mailadres wereldhuis@zge.nl.