BOXTELS STEL STEUNT BUIJS MET VEILIGHEID

'Ik ben niet meer het meisje dat ik toen was'

PÅL JANSEN

Het is inmiddels ruim drie jaar geleden dat Willem en Suzanne tijdens carnaval in elkaar werden geslagen. Maar nog steeds is dat moment op dinsdag 17 februari 2015 bij de Zwaanse Brug niet voorbij en dat zal het ook nooit zijn, verwacht het stel. Het incident was toentertijd aanleiding voor de discussie omtrent cameratoezicht op de Markt, dat er nu is tijdens carnaval en kermis. Ook burgemeester Mark Buijs kon het incident moeilijk loslaten en wil onder de noemer 'aanpakken, niet wegkijken' de sociale veiligheid te bevorderen, zowel binnen de ambtelijke organisatie als daarbuiten.

,,Volgens het lijstje van het Algemeen Dagblad staat Boxtel er op het gebied van veiligheid beter voor dan een jaar eerder. Maar ik heb niet zoveel met lijstjes", vertelt de burgemeester. ,,Veiligheid is subjectief en het is ook een beleving", vervolgt hij. ,,Dat we op die lijst stijgen, betekent niet dat alle inwoners in Boxtel die veiligheid ook voelen."

Als dat voor twee mensen geldt in Boxtel, dan is dat voor Willem en Suzanne. Drie jaar geleden deden zij in deze krant hun verhaal nadat zij slachtoffer werden van zinloos geweld. Vier mannen rond de twintig jaar mishandelden de twee bij de Zwaanse Brug op carnavalsdinsdag. ,,We liepen gewoon naar onze woning", blikt Suzanne terug.

MEDIA

Het tweetal verscheen in 2015 uitgebreid in de media, onder meer in Brabants Centrum, maar ook bij Hart van Nederland. Dit met de hoop om de identiteit van de vier daders te achterhalen. ,,Wij hebben nog getwijfeld of we wel voor de televisie moesten verschijnen", vertelt Willem. Dit uit angst voor represailles van de daders.

Maar Willem en Suzanne zetten door, wilden de vier jongeren vinden met de hoop een stapje verder te komen in het afsluiten van het incident. Het leidde tot een aantal anonieme tips en uiteindelijk durfden twee mensen te getuigen. Een van de daders verscheen voor de rechtbank en werd veroordeeld. Dat had nogal wat voeten in de aarde: Willem en Suzanne werden bewusteloos geslagen en konden zich de aanvallers niet meer herinneren. ,,En heel veel mensen durfden zich niet te melden bij de politie", vertelt Suzanne. Ook uit angst voor represailles, meent het stel.

KRAV MAGA

Uiteindelijk werd een van de mishandelaars veroordeeld, drie gingen vrijuit. Voor Willem en Suzanne speelt het incident nog steeds in hun hoofden. Tot een paar weken na het incident durfden ze het huis niet uit. En als Willem diegene tegenkomt die wél voor de rechtbank verscheen, een Boxtelaar, komt de angst terug, checkt hij de uitgangen en is hij op zijn hoede. Suzanne beoefent al een poosje de Israëlische vechtsport Krav Maga en staat al klaar in de houding als een onveilige situatie zich voor lijkt te doen. ,,Ik ben niet meer het meisje dat ik voor het incident was. Dat is allemaal door die ene avond zo gekomen."

Na dit gewelddadige incident werden tijdens carnaval en de kermis camera's geplaatst in de Rechterstaat en op de Markt in Boxtel. Ook wordt er bij de herinrichting van het plein de infrastructuur aangelegd voor cameratoezicht. Bovendien bleef gebeurtenis malen in het hoofd van de burgemeester, die begin dit jaar nog met wethouder Marusjka Lestrade aangifte deed van een ernstige bedreiging aan zijn adres. ,,Ook aan de balie in het gemeentehuis ontvangen medewerkers regelmatig bedreigingen", vertelt Buijs. ,,Als deze mensen niet aangepakt worden, groeien zij alleen maar in aantal. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om elkaars veiligheid te bewaken."