Afbeelding
Foto: Pål Jansen

SAVE MOVEMENT HOUDT ACTIE BIJ VION

Demonstratie vóór een 'plantaardige toekomst'

PÅL JANSEN

The Save Movement hield maandagochtend wederom een actie bij de slachterij van Vion aan Boseind in Boxtel. Bij de stilstaande vrachtwagens gaven de deelnemende veganisten de varkens water en maakten zij foto's. Maria du Toit van de Nederlandse tak van The Save Movement: ,,Het gaat ons om bewustwording bij een groter publiek. Volgens ons is de toekomst plantaardig."

The Save Movement zet zich wereldwijd in voor een maatschappij zonder vleesconsumptie. ,,Vion is een grote slachterij, dus vandaar dat we hier staan. Dit was in Nederland de eerste locatie waar wij begonnen, inmiddels zijn wij actief op zes plekken in het land", aldus Du Toit.

De actiegroep is niet zozeer tegen de bedrijfsvoering van Vion, maar tegen vleesconsumptie in brede zin. ,,We zijn ook allemaal veganisten", benadrukt Du Toit. Geen vereiste om mee te kunnen protesteren overigens, vertelt ze. ,,Het gaat ons om bewustwording bij de mensen. Dieren zijn individuen, net als katten en honden. Zij ervaren ook emoties en dat moeten mensen weten."

De deelnemers gaven water, maar namen ook veel foto's van de varkens die in de vrachtwagen stonden te wachten op de slacht. ,,Die foto's plaatsen we online", legt Du Toit uit. ,,Als je de kans hebt om een dier in de ogen te kijken, kun je je afvragen of dat stukje vlees voor een maaltijd nodig is. Wij zijn als veganisten het levende bewijs dat het zonder kan."

De manifestatie in Boxtel duurde tot elf uur en verliep vreedzaam. De mensen van The Save Movement mochten na het vertonen van hun identiteitspas en het laten noteren van hun naam het terrein op van de medewerkers van Vion. Zij kregen daarbij water van de slachterij voor de varkens.

FOTO'S ONDER: Deelnemers van The Save Movement protesteren tegen vleesconsumptie bij Vion in Boxtel. (Foto's: Pål Jansen).

Afbeelding