Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

DIAMANTEN ECHTPAAR OUDEJANS IN BOXTEL

Na 60 jaar nog steeds dansend door het leven...

Joleen van Rooij

Het echtpaar Nico (84) en Marianne (81) Oudejans uit Boxtel is deze week op de kop af zestig jaar getrouwd. Binnenkort wordt dit jubileum met hun kinderen en kleinkinderen gevierd in Vlissingen. Beide geboren Amsterdammers voelen zich thuis in Boxtel. Het stel leerde elkaar kennen tijdens een zogeheten 'instuif': een dansavond voor katholieke jongeren. ,,Bij iedere tango vroeg ik haar ten dans. 'Mijn tango-meisje' noemde ik haar", lacht Nico. ,,Je danste met mij in je dienstpakkie", voegt Marianne lachend toe.

Het was niet in één keer raak tussen het tweetal. ,,Het is in het begin uitgeraakt omdat we ruzie kregen. Wat later zag ik haar met een vriendje tijdens een dansfeest van de roeivereniging... Maar ze ging mooi met mij weg!" , grinnikt Nico. Na dertien jaar in Purmerend gewoond te hebben, verhuisde het echtpaar naar Boxtel. ,,Ik werkte destijds bij Campina en het kantoor verhuisde naar Veghel. Wij kochten toen een huis in Boxtel", vertelt Nico. Zijn vrouw werkte bij de Bijenkorf en daarna zo'n twintig jaar bij waterschap De Dommel. Nico was jarenlang voor het CDA lid van de Boxtelse gemeenteraad en is nog steeds betrokken bij de politiek.

Dansen en op vakantie gaan is hun gezamenlijke passie. Het stel bezit zo'n 212 bekers en plaquettes van talloze Europese danswedstrijden. ,,We volgden zo'n twintig jaar op hoog niveau dansles en deden in veel landen mee aan ballroomwedstrijden", aldus Nico.

De kosten daarvoor waren behoorlijk. ,,Als we dat niet hadden gedaan, dan woonden we nu in een villa", grapt Marianne. Het echtpaar danst nog steeds. ,,Maar alleen nog tijdens onze vakanties; de merengue en salsa. Vaak leer ik de mensen die entertainment organiseren nog even hoe ze de chachacha moeten dansen", lacht Marianne.

Hoe kijken zij terug op hun diamanten huwelijk? ,,Ach, het gaat eigenlijk vanzelf. Ja, het knettert ook weleens, maar dat hoort erbij", zegt Nico. Marianne vult aan: ,,We kunnen nog steeds goed met elkaar overweg en we hebben ook gezamenlijke interesses; dat is juist fijn. We zeggen vaak tegen elkaar: 'Als we dood gaan, hebben we een goed en fijn leven gehad.' En tot die tijd proberen we nog veel te genieten."

FOTO BOVEN: Nico en Marianne Oudejans vieren binnenkort hun zestigjarig huwelijk. De kans is groot dat zij daarbij ook te vinden zijn op de dansvloer. (Foto: Joleen van Rooij).