INLOOPBIJEENKOMST OP DONDERDAG 14 JUNI

Bevrijding van Gemonde uitgebreid onder de loep

Op 23 oktober 2019 is het exact 75 jaar geleden dat Gemonde door de Engelsen werd bevrijd. Een aantal dorpsbewoners, onder wie enkele leden van heemkundevereniging Den Hogert, heeft een werkgroep opgericht die de voorbereidingen treft voor een viering volgend jaar. Om meer inzicht te krijgen in de bevrijding, zijn de leden op zoek naar feiten en verhalen uit die tijd. Donderdag 14 juni vindt om 20.00 uur een inloopbijeenkomst plaats in gildeaccommodatie Datmunde aan de Kaal Hoefsteeg.

De werkgroep is geïnteresseerd in persoonlijke verhalen, ondersteunende informatie, voorwerpen, documenten en herinneringen van inwoners die de bevrijding in Gemonde hebben meegemaakt. De avond wordt ingeleid door Dirk Paagman, in Engels uniform en kilt. Allereerst wordt ingegaan op wat er momenteel bekend is over de bevrijding van Gemonde. Dit verhaal is gebaseerd op de informatie van de 'War Diaries', opgetekend door de diverse Britse eenheden.

KENNIS COMPLETER

Tijdens de bijeenkomst wil de werkgroep graag in gesprek gaan met personen over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog om de kennis van de bevrijding completer te maken. Zo hopen de initiatiefnemers meer te weten te komen over locaties van Duitsers en de Engelsen, de vluchtelingen, de vliegtuigen en persoonlijke ervaringen en anekdotes. Ook zijn voorwerpen en beeldmaterialen uit die tijd welkom. Ook mensen die verhalen over de gebeurtenissen van ouders, familie en/of bekenden hebben gehoord, worden gevraagd zich te melden.

AANMELDEN

Aanmelden voor de bijeenkomst op 14 juni is mogelijk via Wim Verhoeven, e-mail w.verhoeven@lambertusgemonde.nl of telefoonnummer 06 10 31 52 98. Aanmelden is belangrijk in verband met de beschikbare ruimte. Indien nodig kan een tweede avond gepland worden.

Liempde

Jan van der Heijden

De Liempdse troubadour Jan van der Heijden is zondagmiddag 10 juni een van de deelnemers aan het Brabants Dialectenfestival in Lieshout. Dat duurt van 12.00 tot 17.00 uur zijn er optredens van diverse artiesten op meerdere podia.