Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEZAMENLIJKE MAALTIJD IN BREDE SCHOOL DE WILGENBROEK

'Kijkje in de keuken' tijdens iftar

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tijdens de ramadan komen jongeren vanaf veertien jaar 's avonds samen in de brede school Wilgenbroek. Om andere Boxtelaren kennis te laten maken met de vastentijd, werd donderdagavond een gezamenlijk iftarmaaltijd gehouden. En dat was smullen...

De heerlijkste geuren van verse kruiden, vlees en soep verwelkomden de bezoekers van de iftarmaaltijd. Mensen van de Turkse en Marokkaanse moskee en moeders van diverse jongeren en hadden overduidelijk lang in de keuken gestaan om zoveel mogelijk lekkers klaar te maken. ,,Ach, als iedereen iets maakt, valt het wel mee", vertelde Sevim Atalay, terwijl ze een grote schaal baklava naar binnen bracht. ,,Voor ons hoort het koken helemaal bij de ramadan. We komen samen en gaan gezamenlijk naar de moskee. Het is een tijd van gezelligheid en samenzijn en dat willen we vanavond laten zien."

De bezoekers luisterden naar een indrukwekkend openingsgebed waarna het buffet werd geopend. Uiteraard werd het aan de moslims gegund als eerste op te scheppen, zij hadden immers de hele dag nog niet gegeten. In de keuken van de brede school verzamelden de jongeren zich met hun goedgevulde borden met pizza en broodjes met warm vlees. ,,Pizza en hamburgers, daar houdt elke jongere van", vertelden ze. ,,En het is een goede bodem voor het voetballen later op de avond."

SPORTEN EN KLETSEN

Twee jaar geleden waren er wat meldingen van overlast door jongeren die na de iftarmaaltijd de straat op gingen. Vorig jaar namen Mohammed Kissami en Soufiane Yousfi van Buurtsport Boxtel het initiatief om de jongeren elke avond tijdens de ramadan een activiteitenprogramma aan te bieden. Van 22.00 tot 03.00 uur wordt er volop gesport en gekletst. ,,Het is erg gezellig", oordeelden de jongeren. ,,Na een dag vasten en een stevige iftarmaaltijd kun je echt nog niet meteen slapen. Dan is het fijn een plek te hebben waar niemand last van ons heeft."

De initiatiefnemers van de gezamenlijk iftarmaaltijd nodigden ook buurtbewoners nadrukkelijk uit te komen kijken én eten. Esther van de Ven nam de uitnodiging graag aan en kwam met haar twee dochters naar de Wilgenbroek. De meiden smulden van de zoete gerechten, terwijl hun moeder genoot van de soep. ,,Het is echt leuk om dit eens mee te maken", vertelde Van de Ven. ,,Ik vind het ook belangrijk om de kinderen hiermee kennis te laten maken en ze wilden zelf ook graag mee. En het eten is heerlijk!"

WERKNEMERS ONTZIEN

Ook burgemeester Mark Buijs smulde van de kruidige gerechten. ,,Ik vind het mooi dat we hier allemaal samen zijn. Eten verbindt en dat blijkt vanavond nog eens extra." De burgemeester deed voorts een oproep aan werkgevers om werknemers die meedoen aan de ramadan te ontzien. ,,Want het is zwaar, zeker met deze warmte". Dat onderschreven de jongeren zelf ook. ,,Niet eten gaat nog wel, daar raakt je maag aan gewend. Niet mogen drinken is veel lastiger. Leuk hoor, zo'n vroege zomer, maar voor ons is het niet ideaal."

FOTO BOVEN: Volop smullen tijdens de iftarmaaltijd in de Wilgenbroek. (Foto: Peter de Koning).

WORST OF WORSTELING IN DE ROTS

'Smaakmakende avond' van Transitie Boxtel

Transitie Boxtel houdt morgen, vrijdag 8 juni vanaf 20.00 uur een informatieve avond in gemeenschapshuis De Rots over het minderen van vlees eten. Dat gebeurt onder de noemer 'Worst of Worsteling'. De 'smaakmakende' bijeenkomst is de voorzet naar de Duurzame Week Boxtel die op 6 oktober begint. Voor die week heeft Transitie Boxtel bovendien plaatselijke restaurants en cafetaria gevraagd mee te doen door vleesloze gerechten aan te bieden.

Carlijn van der Kallen, Boxtelse en student medische biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, spreekt tijdens Worst of Worsteling over de gezondheidsaspecten van het eten van minder vlees. Matthijs de Jong, student kunstmatige intelligentie, belicht de milieueffecten van vleesconsumptie.

Nadja van Berkel brengt een ludieke column en Dirk Struycken geeft zijn eigen kijk als huisman op het minderen met vlees. Daarbij laat hij proeven van zijn hapjes. Alice Bremmer vertelt over compromissen die zij moet sluiten omdat haar kinderen graag vlees eten.

In aanloop naar de Duurzame Week zijn ruim veertig cafetaria's en restaurants in Boxtel, Lennisheuvel en Liempde gevraagd mee te doen met een speciale aanbieding voor een vegetarische maaltijd, snack of ander hapje zonder vlees. Volgens Transitie Boxtel zijn de reacties opvallend positief. Vooral omdat men merkt dat bij de klanten meer vraag is naar een afwisselende vegetarische maaltijd. Zo heeft Hema aangegeven in oktober met geschikte producten te komen en wil Kwalitaria Strik een speciale biologische en vegetarische 'Tomeato-burger' in de aanbieding doen. De andere Boxtelse etablissementen hebben nog even de tijd hun speciale aanbieding te kiezen en door te geven aan de organisatie.