Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtels wandelevenement telt ruim 2.200 deelnemers

Vierdaagse zorgt voor zere voeten...

LINDA VAN DE WIEL

Evenals vorig jaar telt de Boxtelse avondvierdaagse, traditiegetrouw georganiseerd door wandelsportvereniging De Keistampers, zo'n 2.200 deelnemers. Naast veel met bonte kleuren uitgedoste schoolkinderen, zijn dit onder meer de bewoners van het Wereldhuis en zorgexpertisecentrum Liduina. En hartsvriendinnen Britt van Hout (10) en Lina van der Pasch (9).

Tijdens de start van de 47e editie van het wandelevenement is het een drukte van belang op het schoolplein van het Jacob-Roelandslyceum. Kinderen in gekleurde t-shirts rennen opgewonden achter elkaar aan of eten stiekem hun eerste snoepjes al op. In de verte roept een kleuter met rode wangen: ,,Ik heb het warm. En ik ben nu al moe." In tegenstelling tot de stuiterende 'kleintjes' zitten Britt en Lina rustig op het gras. De 'bff's' (Best friends forever - red.) lopen samen de tien kilometer. ,,Ik loop voor de vijfde keer mee met de avondvierdaagse en dit is de tweede keer dat ik de langste afstand loop. Vorig jaar ging dat erg goed. Het was toen heel gezellig en dat zorgde voor afleiding, dus het zal ook dit jaar wel goed komen", vertelt Britt bij de start van de eerste dag, afgelopen dinsdag. Vriendin Lina heeft er alle vertrouwen in dat het hen gaat lukken: ,,Ik heb er weer zin in."

NIEUWE ROUTES

Naast Britt en Lina kijken ook de ruim tweeduizend andere lopers uit naar de jaarlijkse wandeltraditie. Vrijwilligers van De Keistampers hebben dit jaar voor alle afstanden nieuwe routes uitgestippeld. Daarvan geniet onder meer Ria van Rooij (78). Samen met een aantal andere bewoners van zorgexpertisehuis Liduina neemt zij in een rolstoel deel aan de avondvierdaagse. ,,We doen twee dagen mee. Het lukt niet om alle dagen mee te doen omdat er onvoldoende vrijwilligers zijn", vertelt ze. ,,Maar ik geniet zo van al die kindjes. Toen ik het zelf nog kon, liep ik altijd mee. Het is mooi om er op deze manier toch bij te kunnen zijn."
Dat de deelnemers die slecht ter been zijn en in een rolstoel zitten, een dag later niet van de partij zijn, blijkt achteraf gunstig. De als rolstoelvriendelijk aangemerkte wandeltochten door bosgebied Sparrenrijk zijn voor hen niet begaanbaar.

'NOG NIET NAAR HUIS'

Britt en Lina lopen de eerste wandeltocht intussen zonder problemen uit. ,,Het was een makkie", glundert Britt. ,,En ik ben niet moe."

Ook voorafgaand aan de tweede dag ogen de meiden weer fris en fruitig. Deze keer vertrekken de deelnemers niet vanaf het JRL, maar vanaf gemeenschapshuis De Walnoot. Hoewel Britt vertelt dat ze stiekem nog een beetje moe is. ,,Ik lag gisteren pas om half tien op bed en de wekker ging vanochtend al om zeven uur." Lina voelt zich daarentegen topfit en tijdens het pauzemoment gaat het nog prima. Na afloop is dat anders. ,,Het was een lange tocht vandaag. We hebben een half uur langer gelopen dan gisteren. Sommige kinderen sneden een stuk van de route af, maar wij niet. En ik heb pijn aan mijn benen", moppert Britt. ,,Mijn voeten doen zeer", bromt Lina. ,,Maar we zongen de hele tijd 'we gaan nog niet naar huis'. Daardoor kon ik het toch volhouden."

Morgen, vrijdag 8 juni is alweer de laatste dag van de avondvierdaagse. De wandelaars worden dan feestelijk onthaald op de Boxtelse Markt.

FOTO'S BOVEN: Bij de start van de zonovergoten avondvierdaagse bij de Walnoot in Boxtel is het een drukte van belang. De tweede wandeldag voerde de deelnemers naar bosgebied Sparrenrijk. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding