Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INGE HOGENBOOM WEL NAAR SPORTEVENEMENT SPECIAL OLYMPICS

Tennisdroom van Dennis spat uiteen

LINDA VAN DE WIEL

Het kan heel dicht bij elkaar liggen: vreugde en verdriet. Vreugde omdat je mag deelnemen aan een prestigieus tennistoernooi. En verdriet omdat een onverwachte blessure dit onmogelijk maakt. Het overkwam Boxtelaar Dennis Wennekes (34). Tijdens een voetbalwedstrijd brak hij zijn enkel op twee plaatsen, anderhalve week voordat hij zou deelnemen aan de Special Olympics Nationale Spelen, een groot sporttoernooi voor mensen met een verstandelijke beperking. Buurvrouw en groepsgenoot bij zorgaanbieder Amarant Inge Hogenboom (28) neemt wel deel.

Hij baalt als een stekker. Een week geleden praatte Dennis nog enthousiast over zijn deelname aan de Special Olympics. Op de tennisbaan zou hij aantreden met zijn maatje Francis Lensen in het dubbeltoernooi. ,,Ik heb er ontzettend veel zin in. Twee jaar geleden speelde ik ook met Francis en wonnen we de zilveren medaille. Ik weet niet wat zijn ambitie nu is, maar ik ga deze keer voor niets minder dan goud", blikte hij toen fier vooruit.

DUBBELE BREUK

Hoe anders kan het lopen. Kort na het interview met Wennekes brak de sportieveling zijn enkel tijdens een voetbalduel bij ODC. ,,Ik voelde meteen dat het niet goed was", vertelt Wennekes. ,,Ik had heel veel pijn en de ambulance werd vrijwel meteen gebeld. Toen mijn sok kapot werd geknipt en mijn scheenbeschermer verwijderd werd, zag ik mijn voet in een vreemde hoek bungelen."
In het ziekenhuis volgde kort daarna de diagnose: een dubbele enkelbreuk. Morgen, vrijdag 8 juni, wordt bekeken of de zwelling voldoende is afgenomen. Als dat het geval is, volgt dinsdag een operatie. ,,Een van de eerste dingen die ik dacht toen ik op het voetbalveld op de grond lag, was: 'nu kan ik niet naar de Special Olympics.' En dat vind ik het allerergste. Ik zou liever een vakantie overslaan dan dit toernooi. Ik hoop dat ik weer volledig herstel en het tennissen straks weer kan oppakken", aldus Wennekes.

TWEEDUIZEND SPORTERS

Compleet anders is de situatie van groepsgenoot – beiden krijgen begeleiding via Amarant - Inge. In tegenstelling tot haar buurman is zij wel van de partij op het tweejaarlijks evenement dat vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni plaatsvindt in Doetinchem. ,,Ik vind het heel vervelend voor Dennis. Ik wist ook niet dat hij het zo erg vindt dat hij niet mee kan doen aan het toernooi", vertelt ze. ,,Ik vind het heel jammer voor hem."

Dat Dennis baalt wegens het missen van het toernooi, is niet onbegrijpelijk. Tijdens de Special Olympics 2018 zijn alle sporters met een verstandelijke beperking welkom, ongeacht niveau of eerdere prestaties. Ruim tweeduizend deelnemers doen mee aan 21 verschillende takken van sport. Net als bij de Olympische Spelen is er een openingsceremonie - in dit geval in het stadion van voetbalclub De Graafschap - en in het sportersdorp brandt drie dagen lang de Special Olympics-vlam. Het is dus een heel bijzonder treffen.

RUST EN FOCUS

Hogenboom: ,,Samen met mijn teamgenoten slaap ik in het Olympisch dorp. We zijn dan met een heleboel mensen bij elkaar en dat is erg gezellig. En ik heb natuurlijk erg veel zin in het toernooi. Iedereen is daar met zijn hobby bezig. Bovendien eindigde ik twee jaar geleden met mijn dubbelpartner op de tweede plek."
Voorspellingen over haar prestatie tijdens deze editie doet de Boxtelse Hogenboom echter niet. ,,Ik weet waar ik goed in ben. Mijn service valt meestal goed en ik kan hard slaan vanuit het achterveld, terwijl mijn tennismaatje goed is aan het net", aldus Hogenboom.
Ze vervolgt: ,,We spelen best goed, maar ik heb geen idee hoe we gaan presteren. Ik ga met plezier de tennisbaan op en zie wel waar het schip strandt. Ik wil trouwens wel graag winnen, hoor. Ik ben behoorlijk fanatiek, soms een beetje té fanatiek. Maar dan besef ik steeds weer dat er ergere dingen zijn dan een tennispartij verliezen."
En daar heeft Hogenboom gelijk in, getuige het letsel van Wennekes. En hoewel de geblesseerde tennisser de Special Olympics aan zich voorbij moet laten gaan, heeft hij wel een tip voor zijn sportieve groepsgenoot: ,,Blijf rustig en focus je, dan komt alles goed…"

FOTO BOVEN: Dennis Wennekes toont het gips rond zijn gebroken enkel. Hij baalt dat hij niet kan deelnemen aan het toernooi. Inge Hogenboom doet daarentegen wel mee. (Foto: Peter de Koning).

Sport kort

Dubbeltoernooi tennis

De Essche tennisclub LTV d'Oggelen houdt van vrijdag 29 juni tot en met zondag 9 juli het Unilux Open dubbeltoernooi. Deelname is mogelijk in de categorieën dames-, heren- en gemengd dubbel en in de speelsterktes vijf tot en met acht. Belangstellenden voor het toernooi kunnen zich slechts voor één van deze onderdelen aanmelden. Dat kan nog tot en met vrijdag 15 juni via de website www.toernooi.nl.


VOETBALTALENT NAAR JUPILER LEAGUE

Maarten Peijnenburg maakt

overstap naar FC Dordrecht

Boxtelaar Maarten Peijnenburg zet zijn voetballoopbaan voort bij FC Dordrecht in de Jupiler League. Het 21-jarige voetbaltalent maakt de overstap van Jong FC Utrecht.

Afgelopen maandag werd overeenstemming bereikt over de transfer. Peijnenburg tekende voor één jaar bij de ploeg van trainer-coach Gérard de Nooijer, die afgelopen seizoen nog deelnam aan de nacompetitie.

De Boxtelaar heeft bij FC Dordrecht een optie voor een tweede seizoen. (Foto: Peter de Koning, 2015).

Maarten Peijnenburg stelde met Jong PSV een gelijkspel veilig tegen Telstar. (Foto: Peter de Koning).