Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HET BUSINESSMODEL VAN SNOEIHOUT

Hoe Boxtel wil verdienen aan het biomassaplein

Vervolg voorpagina

De gemeente Boxtel heeft begin mei bij zichzelf een vergunning aangevraagd om een biomassaplein te realiseren op Vorst B gedurende vier jaar. Samen met de gemeenten Sint-Michielsgestel, Best en Vught en de provincie Noord-Brabant wordt er in totaal 400.000 euro voor uitgetrokken, waarvan Boxtel 37.500 euro op zich neemt. Naast doelstellingen omtrent duurzaamheid en werkgelegenheid, wil wethouder Peter van de Wiel bereiken dat de verwerking van snoeihout juist geld oplevert in plaats van kost.

Het toekomstige biomassaplein moet aan twee kanten geld opleveren. De eerste methode is bekend: snoeihout wordt verwerkt tot een herbruikbaar grondstof die Boxtel vervolgens verkoopt. In het begin wordt dat afgenomen door een energiecentrale die er energie mee opwekt. Bedoeling is echter dat bedrijven zich gaan vestigen op het Green Tech Park Brabant in Boxtel die nieuwe producten maken van de uiteindelijke vezels. Wethouder Van de Wiel: ,,Je kunt hout gebruiken als compost, omzetten in energie en er kunnen nieuwe producten van gemaakt worden, zoals kleding en duurzame kunststof."

TWEEDE SCHIL

Maar gesprekken met bedrijven die dat kunnen, lopen nog en harde afspraken zijn nog niet gemaakt. Het tweede deel van het verdienmodel echter heeft te maken met het snoeihout zelf. ,,Alles wat onze groenvoorziening daaraan binnenhaalt, gaat naar een verwerker toe. Die maakt er compost van", legt Van de Wiel uit. Hoewel exacte cijfers niet bij de hand zijn, betalen de vier gemeenten die meedoen nu 'tonnen' om al dat snoeihout te laten verwerken, volgens ambtenaar John van Zuijlen. Van de Wiel: ,,Het is nu echt een kostenpost, dus we werken aan een model dat geld oplevert." Gezamenlijk brengen de groenvoorzieningen van de vier deelnemende gemeentes 6.000 ton in om door het biomassaplein te laten verwerken. ,,Wij kunnen er iets beters van maken dan de verwerker momenteel doet", verzekert Van de Wiel.

Er echter nog een zogeheten 'tweede schil' volgens ambtenaar Van Zuijlen. Partijen als Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en Natuurmonumenten zijn geïnteresseerd om mee te doen. Van Zuijlen: ,,De opbrengsten kunnen we steken in een landschapsfonds zodat dat soort partijen daarmee hun beheer kunnen financieren."

Ook kunnen natuurorganisaties hun snoeihout kwijt aan het biomassaplein. Bovendien ziet Van Zuijlen kansen om andere partijen zoals boeren erbij te betrekken. Door de zogeheten 'tweede schil' kan de hoeveelheid binnenkomend hout groeien van 6.000 ton naar 20.000 ton, zo liet de gemeente berekenen.

Ook met deze partijen zijn nog geen harde afspraken gemaakt. De aanvraag ligt bovendien ter beoordeling bij de gemeente en daarna kan er nog bezwaar op worden gemaakt. Het biomassaplein moet per 1 januari 2019 operationeel zijn.


Zorgboerderij
Het Kleine Bos
is in aanbouw

Willem-Jan en Heike van Alphen, eigenaren van een melkveebedrijf in de Boxtelse buurtschap Luissel, starten in oktober met een dagbestedingsproject: Het Kleine Bos. Zowel ouderen met een lichamelijke beperking als mensen met dementie kunnen er terecht. Kwaliteit, huiselijkheid en persoonlijke aandacht staan hoog in het vaandel.

Koeien en kalfjes verzorgen, tuinieren, een maaltijd bereiden, schilderen en meer: deze activiteiten zijn van maandag tot en met donderdag mogelijk op de zorgboerderij. Er is plaats voor maximaal tien cliënten per dag. 'We kijken vooral naar wat cliënten wél kunnen en niet naar waar ze minder goed in zijn. Genieten van natuur en rust, gecombineerd met activiteiten, bevorderen het welzijn van ouderen', aldus de website.

De opening vindt plaats op 1 oktober. Meer info: www.zorgboerderijhetkleinebos.nl.