GELUIDSWALLEN TEGEN HERRIE VORST B

Dieselmotor nodig voor productie van biomassa

PÅL JANSEN

Met de vergunningsaanvraag voor het biomassaplein op Vorst B van gemeente Boxtel lijken alle kaarten op tafel te liggen. Boxtel wil, zoals eerder bekend werd, louter snoeihout verwerken, het gebied is 0,6 hectare dat maximaal tot twee hectare kan worden uitgebreid. Er wordt in eerste instantie 6.000 ton snoeihout verwerkt. Dat kan oplopen tot 20.000 ton na de vier jaar durende proef. Frappant detail: de shredder waarmee dat gebeurt, loopt op een dieselmotor. Ook moeten er geluidswallen komen om overlast te beperken.

Ondanks het gebruik van een 4-takt dieselmotor is de milieubelasting volgens wethouder Peter van de Wiel te overzien. ,,De shredder staat bovendien niet 52 weken per jaar aan, maar wordt alleen op piekmomenten ingevlogen. Wij huren die van een bedrijf."

Die piekmomenten zijn in het snoeiseizoen: in maart en november. John van Zuijlen, ambtelijk betrokken bij het biomassaplein: ,,Als we alles op elektriciteit moesten laten werken, dan zouden we zware krachtstroom aan moeten laten leggen. Dat is nu gewoon niet rendabel." Van de Wiel: ,,Als we doorgroeien naar twee hectare, bekijken we of we door kunnen ontwikkelen naar elektriciteit."

Tijdens het snoeiseizoen zullen maximaal zestien vrachtwagens per dag het terrein van het biomassaplein op- en afrijden via de in- en uitgang aan de Bloemmolen. Van de Wiel: ,,De rest van het jaar zal dat aantal veel minder zijn."

Het biomassaplein dreigde bovendien tijdens drukke perioden de richtlijnen voor geluidsoverlast te overschrijden. Binnen tweehonderd meter rondom het biomassaplein moet geluidsoverlast binnen de wettelijke normen blijven. Maar volgens de eerste berekeningen was dat pas na driehonderd meter. Aan de noordzijde tegen de Keulsebaan wil Boxtel daarom betonnen muren. Tegen het spoor, aan de oostzijde van het toekomstige biomassaplein, komt een aarden wal van 3,5 meter hoog volgens de plannen.

RENDABEL

In eerste instantie draait het er volgens de wethouder om dat het biomassaplein rendabel is. De gemeente investeert 37.500 euro verdeeld over vier jaar in de snoeihoutverwerkingscentrale, gemeenten Sint-Michielsgestel, Best en Vught dragen gezamenlijk 112.500 euro bij en provincie Noord-Brabant circa 250.000 euro.

Boxtel wil zijn investering terugverdienen met de verwerking van, in eerste instantie, 6.000 ton snoeihout, dat omgezet wordt in houtsnippers. Rond het biomassaplein, in het Green Tech Park, moeten andere bedrijven zich gaan vestigen. De bedoeling is dat die van grondstoffen als vezels, houtstof en olie uit houtsnippers innovatieve producten als kleding en duurzame kunststof maken.

Boxtel voert nog gesprekken met diverse bedrijven, vertelt Van de Wiel. Enthousiasme en interesse is er, benadrukt de wethouder, concrete afspraken nog niet.

Op pagina 6: 'Hoe Boxtel geld wil verdienen aan het biomassaplein'