Afbeelding
Foto:

GEMEENTE LANCEERT ENQUÊTE VOOR INWONERS

Meewerkend Boxtel krijgt extra impuls

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Aanplanten van het plantsoen nabij Duinendaal, Burenhulp Lennisheuvel, de herinrichting evenemententerrein D'n Tip in Liempde: met medewerking van de gemeente zijn inmiddels 102 bewonersinitiatieven tot stand gekomen. Een prima resultaat, maar Boxtel wil méér. Om te leren van deze initiatieven en inwoners nog meer te betrekken bij de visie Meewerkend Boxtel, start de gemeente met het uitgebreide onderzoek Ik Doe Mee.

Op een plattegrond die op de website van de gemeente Boxtel prijkt, is aangegeven in welke wijken en dorpen initiatieven zijn ontstaan. ,,We hopen van harte dat die lijst nog langer wordt", zegt wijkmakelaar Werner van der Velden. ,,Toch zijn er vast nog mensen die een initiatief willen ontplooien in Boxtel, maar niet weten waar ze moeten beginnen." Wethouder Eric van den Broek voegt toe dat er ook wordt gekeken naar wat er beter kan. ,,We willen leren van de initiatieven die al in de gemeente zijn ontplooid. Daarnaast kunnen mensen aangeven welke verbeterpunten zij zien op het gebied van Meewerkend Boxtel."

Gistermiddag is de vragenlijst gelanceerd die bedoeld is voor alle inwoners van de gemeente. Hierin wordt hen onder meer gevraagd of ze bekend zijn met bewonersinitiatieven, de visie Meewerkend Boxtel en of zij zelf ideeën hebben hun buurt of de gemeente prettiger te maken. Ook gemeentemedewerkers en raadsleden krijgen de mogelijkheid een op hen toegespitste enquête in te vullen. ,,Mensen kunnen in het onderzoek aangeven wat zij voor ideeën hebben en of de gemeente contact met hen mag opnemen. Zo komen we erachter hoe mensen denken over Meewerkend Boxtel, maar kunnen we ook vraag en aanbod op elkaar afstemmen", zegt onderzoeker Emiel van Melis. ,,Door de enquête duidelijk en laagdrempelig te houden, verwacht ik dat we tot veel inzichten komen."

ZUIL

Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken, is in het gemeentehuis een zuil geplaatst waar de enquête - eventueel met hulp van een ambtelijk medewerker - kan worden ingevuld. Daarnaast gaan de wethouders de komende weken de straat op met een iPad om mensen deel te laten nemen. Via www.boxtel.nl/ikdoemee kunnen mensen de enquête thuis invullen. Daar krijgen ze vier weken de tijd voor.

,,Als de resultaten er zijn, begint het pas", aldus wijkmakelaar Van der Velden. Na de zomer wordt nog gesproken met initiatiefnemers van projecten die inmiddels


Marij Vervoort
ontvangt alsnog
onderscheiding

Marij Vervoort-Vogels was een van de tien inwoners van de gemeente Boxtel die daags voor Koningsdag benoemd zou worden tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ten tijde van de lintjesregen was de 59-jarige Liempdse echter op vakantie. Gistermiddag ontving ze in de raadzaal uit handen van burgemeester Mark Buijs de koninklijke onderscheiding alsnog.

Vervoort, werkzaam als bibliothecaris in 's-Hertogenbosch, is sinds 1980 vrijwilliger bij de Boeremèrt in Liempde. Daarnaast zet zij zich al 28 jaar als medeorganisator in voor de avonddriedaagse in het dorp en als vrijwilliger en bestuurslid voor buurtvereniging Den Berg.

Tenslotte kan ook popkoor Voices al jaren op haar diensten rekenen. Sinds 2003 is Vervoort actief als bestuurslid van de zanggroep. Daarnaast maakt ze sinds 2008 deel uit van de muziekcommissie van het gezelschap. Zo organiseert ze alle optredens die buiten Boxtel plaatsvinden en verzorgt ze de planning voor de bardiensten. (Foto: Gerard Schalkx).

zijn afgerond. Doel is om in het najaar tot een 'activatieprogramma' te komen, waarin voor de gemeente duidelijk wordt hoe ze met initiatieven om kunnen gaan en hoe inwoners bij Meewerkend Boxtel betrokken kunnen worden.

FOTO BOVEN: De aanplant van een plantsoen nabij Duinendaal is een van de initiatieven die met medewerking van de gemeente Boxtel tot stand is gekomen. (Foto: Annelieke van der Linden).


Erepenning voor
preses commissie
Bezwaarschriften

Chris Aarts heeft gistermiddag bij zijn afscheid van de gemeentelijke commissie Bezwaarschriften een onderscheiding gekregen. Burgemeester Mark Buijs verraste Aarts in restaurant De Waag vanwege zijn verdiensten voor Boxtel met de gemeentelijke erepenning in zilver.

Aarts was sinds 2006 voorzitter van de commissie Bezwaarschriften. Hij toetste bezwaren en gaf daarbij ruimte aan alle partijen om hun verhaal te doen. Ook zorgde hij voor de invoering van mediation in de gemeente. Boxtel. Indien mogelijk werden zaken onder zijn leiding in onderling overleg tijdens de procedure al opgelost. Bij andere zaken werden besluiten aangepast als dat nodig was. Het gemeentebestuur stelt dat Aarts zich 'altijd als een betrokken voorzitter heeft opgesteld'. Niet alleen in de professionalisering van de commissie door de kamers Algemene Zaken en Sociale Zaken in te stellen, maar ook in de vorming van één commissie bezwaarschriften voor de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding