COALITIE PRESENTEERT BESTUURSAKKOORD

Boxtel kan wensenlijstje niet alleen realiseren

HENK VAN WEERT

Op bijna veertig onderdelen is het concept-beleidsprogramma dat de Boxtelse coalitiepartijen eind april presenteerden de voorbije weken aangepast. Zes van de acht raadsfracties hebben aanvullingen ingediend die zijn verwerkt. De helft daarvan is afkomstig van de oppositiepartijen PvdA/GroenLinks en VVD. Om alle ambities ook financieel te realiseren, is volop creativiteit nodig. Dat meldde formateur Peter van de Wiel (Combinatie95) gisteravond.

Het wensenlijstje dat de zes fracties indienden, vergt veel geld. Dat concludeerde Herman van Wanrooij tijdens de presentatie van het bestuursakkoord. Namens INbox was hij de voorbije vier jaren wethouder van Financiën en in die functie wordt hij dinsdag 5 juni herbenoemd tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Ook Van de Wiel, Eric van den Broek (SP) en Marusjka Lestrade (D66) plakken er nog vier jaar aan vast als wethouder. In diezelfde bijeenkomst in de raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat wordt vanaf 19.30 uur ook gediscussieerd over het nieuwe beleidsprogramma. Dat draagt als titel 'Meewerken in tijden van verandering'.

PRIORITEITEN

Boxtel staat er financieel goed voor en dat zal ook de komende jaren het geval zijn, verwacht Van Wanrooij. Maar dat betekent niet dat alle wensen zomaar gerealiseerd kunnen worden. ,,We hebben zelfs het voorstel gekregen om een volledige rondweg om Boxtel aan te leggen. Maar hoe dat betaald moet worden, is er niet bij verteld. We moeten zoeken naar creatieve oplossingen. Daarnaast zijn cofinanciering en het gefaseerd uitvoeren van projecten nodig om ambities waar te kunnen maken. Als op gebied van financiën keuzes gemaakt moeten worden, dan hebben drie onderwerpen prioriteit: sociaal domein, energietransitie & klimaatverandering en verkeersproject Move '31", aldus Van Wanrooij.

HEFBOOM

Met name op dat laatste onderwerp, Move '31, zijn vanuit de zes partijen die meegepraat hebben over het bestuursakkoord (oppositiepartijen Balans en CDA hielden zich afzijdig) tal van ideeën geopperd. Het gemeentebestuur hoopt die zoveel mogelijk te kunnen realiseren dankzij steun van de provincie.

Dat geldt onder meer voor de aanleg van een oostelijke parallelweg langs de rijksweg A2. Maar ook voor aanpassingen op de noord/zuid-as (Bosscheweg/Brederodeweg/Eindhovenseweg) en de Keulsebaan, die na sluiting van de dubbele overweg aanzienlijk drukker zullen worden. De provinciale plannen om een fietssnelweg tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven kunnen daarvoor wellicht als 'hefboom' werken.

SPANNINGSVELD

De vier partijen in de Boxtelse gemeenteraad die als coalitie verder gaan, verwachten de komende bestuursperiode op tal van gebieden veel veranderingen. Samen met oppositiepartijen, bedrijven, onderwijs, maatschappelijke organisaties én burgers willen ze die zo goed mogelijk tot stand brengen.

Zij voorzien echter wel een spanningsveld. Enerzijds neemt de welvaart toe, anderzijds blijven er groepen mensen die daarvan niet optimaal profiteren. Bovendien neemt ook de druk op het ecologisch systeem toe.

'Dat betekent (...) de sociale (veer)kracht en weerbaarheid van Boxtel versterken, duurzame en circulaire economie stimuleren, aandacht hebben voor de kwetsbaarheid van moeder aarde, werken aan een inclusieve arbeidsmarkt en de veiligheid en leefbaarheid in onze woonomgeving beschermen', zo is te lezen in het akkoord.