OMWONENDEN GROENENDAAL ONGERUST

Verkeer door kern Esch:
demotiveren of omleggen?

CARRY DIRKX

Een rondweg om Esch, om de verkeersstromen door het dorp in te dammen. In de verkiezingstijd verscheen dit idee op de agenda van bijna alle politieke partijen in de gemeente Haaren. Ook op de agenda van het CDA en Progressief '96, die sinds april de coalitie vormen. Worden er al plannen gemaakt? En wat staat er momenteel op de agenda van de Essche verkeersdenktank? Omwonenden van de 'witte brug' bij Groenendaal, die vervangen moet worden, zijn juist bezorgd over de komst van een rondweg, via die brug.

,,Wij willen geïnformeerd en betrokken worden bij de besluiten over het vervangen van de brug bij Groenendaal. En over de komst van een rondweg om Esch. Welke varianten worden daarbij onderzocht? We horen niks, terwijl de brug slecht toegankelijk is en we ongerust zijn dat de rondweg straks door dit gebied gaat", zegt Jouke Vis. Hij woont aan de Baarschot in Esch, vlakbij de witte brug. Mede namens buurtbewoners stuurde hij deze week een brief naar het Haarense college om antwoorden te krijgen op vragen rond de brug en de rondweg. ,,We maken ons zorgen", zegt Vis.

ONDERZOEK

Er is helemaal niks te melden over een rondweg bij Esch, omdat er nu geen concrete plannen zijn, zegt de Haarense verkeerswethouder Carine Blom. Het vorige college besloot al dat de ombouw en tijdelijke afsluiting van de N65 in 2024 een goede aanleiding zijn om verkeersmaatregelen in Esch - waaronder de vervanging van de brug bij Groenendaal - uit te voeren.

Blom trekt die lijn door. ,,Als de N65 straks dicht gaat, moeten er maatregelen genomen worden, zodat het verkeer niet massaal via Esch gaat. De oplossingen die daarvoor onderzocht en gekozen worden, kunnen wellicht blijvende oplossingen zijn. Of dat lukt, weten we niet. En of dat een rondweg wordt ook niet", zegt ze. De verkeersproblematiek in Esch staat zeker 'op de kaart'. Blom: ,,We zijn ermee bezig, onderzoeken de mogelijkheden en beperkingen en verzamelen cijfers. De tijd is niet rijp om er iets over te zeggen, omdat er nog niks bekend is."

ONAANTREKKELIJK

De verkeersdenktank Esch, bestaande uit inwoners en ondernemers uit Esch, zoekt samen met een ingenieursbureau oplossingen voor de verkeersproblematiek in het dorp. De denktank wordt financieel ondersteund door de gemeente, maar opereert onafhankelijk. ,,Het uiteindelijk doel is om zo min mogelijk verkeer door de straten van de kom Esch te krijgen, zodat de verkeersveiligheid en leefbaarheid toeneemt. We willen een paar varianten uitwerken, die aan de bevolking van Esch voorleggen en dan een klap erop geven", zegt Jos van Bragt, lid van de denktank.

Een rondweg zou een keuzevariant kunnen zijn, maar Van Bragt vraagt zich of af dit realistisch en wenselijk is, ook omdat die weg door natuurgebied zou lopen. : ,,En er ligt al een rondweg om Esch: de A2, de N65 en de Kapelweg. Misschien moeten we vooral ontmoedigen dat automobilisten de route door Esch kiezen, door die zo onaantrekkelijk mogelijk te maken."


Opbrengst collecte

De collecte voor het Longfonds die in de derde week van mei werd gehouden, heeft in Liempde 844,31 opgebracht.