Afbeelding
Foto:

GEVELS GEPREPAREERD VOOR KUNSTWERKEN VAN LüSCHEN

Burgakkerplein kleurt straks groen

De werkzaamheden aan de zijgevels van het Burgakkerpleintje zijn maandag gestart. Op beide wanden worden 'groene' kunstwerken geplaatst die bedacht zijn door ontwerper Philip Lüschen.

Aan de linkerzijde van het plein worden drie 'tuinhokjes' geïnstalleerd. Binnen de ruimtes van één bij één meter komen cipressen te staan. Boven iedere boom hangt een met goud verchroomde ring. Naast dat het groen de muren moest verfraaien, bedacht kunstenaar Lüschen een wedstrijdelement. Op een gegeven moment groeit een van de drie cipressen als eerste door een ring. Naast de rest van de wand, richting de ingang van de bibliotheek, komt een taxushaag te staan. Drie buurtbewoners kregen een sleutel voor toegang tot de minuscule privétuin en kunnen straks helpen met de groei van hun boom. De gemeente Boxtel blijft echter verantwoordelijk voor het onderhoud.

Dat geldt dus ook voor de groenvoorzieningen die aan de rechterzijde worden geïnstalleerd. Ook in dat ontwerp bedacht de kunstenaar een wedstrijdelement, maar dan met buizen en klimop-planten. Voor het project trekt de gemeente 40.000 euro uit.

FOTO BOVEN: Tegen de gevel van het huis aan de linkerkant van het Burgakkerplein komen de drie tuinhokjes met cipressen en daarboven de ringen. Aan de rechterkant komt ook een groenvoorziening. Maandag zijn de werkzaamheden gestart. (Foto: Pål Jansen).