Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VAN DER HEIJDEN EN VAN DER VELDEN OVERWINNEN FYSIEKE HANDICAP

Ondanks beperking fietsend de alp op

HENK VAN WEERT

Ruim twintig kilometer bergop met een handbike. Dat is de uitdaging die Neel van der Velden uit Liempde en Henri van der Heijden uit Boxtel donderdag 14 juni aangaan. Het tweetal maakt deel uit van het zeskoppige team Tollbridge-Bikers. Samen met ploegen van elf andere Nederlandse revalidatiecentra gaan zij de 21 haarspeldbochten op weg naar Kaunertaler gletsjer in Tirol bedwingen. Dat gebeurt tijdens de zesde editie van de Handbikebattle.

Van der Velden (49), die een eigen transportbedrijf runde, raakte zes jaar geleden linkszijdig volledig verlamd na een herseninfarct. ,,Na een intensieve revalidatie in het Tolbrugcentrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis kreeg ik vorig jaar mijn rijbewijs terug. Voor de personenauto. Vrachtwagen rijden is er niet meer bij. De mensen die voor me werkten, zijn inmiddels in dienst bij een collega en daar zorg ik nu voor de planning en logistiek."

Eind 2011 zakte zijn teamgenoot Van der Heijden (62) door zijn benen. Wat de oorzaak van de zenuwstoring in zijn ruggengraat is, werd nooit bekend, maar het gevolg is wel dat zijn onderlichaam is verlamd. ,,Mijn wereld stortte volledig in", blikt de Boxtelaar terug. Toch vond hij de kracht om een dagbesteding te vinden. ,,Ik was chef-monteur bij garagebedrijf Van Kuringe in Esch. Nu begeleid ik als vrijwilliger jongeren in Helmond die autotechniek willen leren."

PURE ARMKRACHT

Op de vraag vanuit de Tolbrug of ze mee wilden doen aan de Handbikebattle hoefde de twee oud-revalidanten niet lang na te denken. ,,Ik ben altijd veel met sport bezig geweest", vertelt Van der Heijden. ,,Onder meer als handbalscheidsrechter. En nu ben ik betrokken bij het opzetten van rolstoelhandbal bij HCB '92." Hij ziet niet op tegen de beklimming van de alp in Tirol. ,,Dat gaat ons lukken!", klinkt het vastberaden. Die overtuiging heeft ook de Liempdse handbiker. ,,In tegenstelling tot Henri was ik nooit zo sportief. Maar sinds januari hebben we flink getraind, onder meer op de Posbank, de Cauberg en op de Zevenheuvelenweg."

Deelnemers aan de Handbikebattle beklimmen de ruim tweeduizend meter hoge Kaunertaler puur op armkracht. Hun speciale rijwielen worden immers aangedreven door 'pedalen' die met de hand worden rondgedraaid. De handbikers gaan de strijd aan met de berg, zichzelf en hun tegenstanders. De battle bevordert een actieve en dus gezonde leefstijl voor mensen in een rolstoel. Iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Meer weten? Kijk op www.tolbrug.nl/TollBridge-Bikers.

FOTO BOVEN: Henri van der Heijden (links) en Neel van der Velden op hun handbikes. (Foto: Gerard Schalkx).