De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning).
De huidige uitkijktoren op Banisveld is niet meer toegankelijk. Op verzoek van boswachter Frans Kapteijns komt hier de Tour de Frans. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Bouw 'Tour de Frans' opnieuw later

Door een fout in de constructietekening is de bouw van een nieuwe uitkijktoren op Banisveld in Boxtel andermaal vertraagd. Aanvankelijk zou 'Tour de Frans' in december vorig jaar worden geopend. Dat bleek niet haalbaar, maar ook oplevering in deze lente moet uitgesteld worden.

Natuurmonumenten meldt de tegenvaller in een brief aan de mensen die een financiƫle bijdrage leverden aan een crowdfundingsactie. Die werd gehouden voor de uitkijktoren, een cadeau aan boswachter Frans Kapteijns bij zijn afscheid in 2016. Natuurgebied Banisveld ten zuiden van Lennisheuvel, voorheen de vuilstortplaats van de gemeente Boxtel, krijgt volgens de nieuwe planning nu in september een nieuwe uitkijkpost. Door de geconstateerde constructiefout moeten niet alleen opnieuw berekeningen gemaakt worden, ook de vergunningsaanvraag loopt hierdoor vertraging op.

Kapteijns, misschien wel de bekendste boswachter in deze regio en sinds zijn vertrek nog altijd als vrijwilliger actief voor Natuurmonumenten, wil de naar hem vernoemde Tour de Frans gaan gebruiken als start- of eindpunt van excursies. Hij hoopte die dit voorjaar al exclusief te verzorgen voor de donateurs die bijdroegen aan de financiering ervan. Door de nieuwe vertraging kunnen die activiteiten nu echter nog niet worden ingepland, aldus Natuurmonumenten. De huidige uitkijktoren is door houtrot onveilig; uit voorzorg is de trap weggehaald. (Foto: Peter de Koning).