Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VOLOP WATERPRET VOOR SCHOOLVERLATERS JRL

Beachparty als bloedhete examenstunt

LINDA VAN DE WIEL

Een buikschuifbaan, zwembanden, flessenvoetbal en water, héél veel water. Voor het eerst sinds enkele jaren organiseerden de schoolverlaters van het Jacob-Roelandslyceum dinsdag weer een examenstunt. Het thema liet zich raden op deze tropische dag waarop het kwik in de thermometer opliep naar bijna 30 graden Celsius: 'beachparty'.

Het feest moet nog wat op gang komen, deze dinsdagochtend. De Boxtelse Senna van Weert (18) weet wel hoe dit komt. ,,Gisteren hadden we onze examenbarbecue. Een aantal bezoekers ging daarna nog naar het café, dus ik verwacht de meesten pas rond het middaguur." Senna zelf was overigens ook een van de kroegtijgers. ,,Maar ik was hier alweer om halfnegen om alles mee klaar te zetten."

Senna is - samen met onder andere Juulke Prinsen (17) uit Spoordonk en de een jaar jongere Marit van den Wittenboer uit Oirschot - organisator van de examenstunt. Juulke: ,,We zaten een paar weken geleden met een groepje meiden bij elkaar tijdens een tussenuur en bedachten dat het erg jammer is dat er geen examenstunt meer georganiseerd wordt. De school had dit afgeschaft nadat het een keer uit de hand was gelopen." Marit vult aan: ,,Wij opperden toen het idee om met een aantal docenten van school te overleggen wat wél mogelijk zou zijn."

BIJNA VOORBIJ…

Veel tijd om iets ludieks te plannen was er niet. Toch kwamen de leerlingen en docenten op het idee van de barbecue én een examenstunt. Marit: ,,Ik vind het belangrijk om mijn tijd hier op school goed af te sluiten. Op een plezierige manier, zonder overlast te veroorzaken. En met al mijn jaargenoten. De eerstvolgende keer dat we elkaar allemaal treffen, is tijdens de diploma-uitreiking. Dan weet ik pas wie er allemaal geslaagd is." Juulke mijmert: ,,Ik kan me het bijna niet voorstellen dat mijn tijd op het Jacob-Roelandslyceum bijna voorbij is. Het voelt ook niet zo."

Of dat daadwerkelijk het geval is, weet het drietal nog niet. De uitslag van het examen wordt pas bekend gemaakt op woensdag 13 juni. Senna heeft een goed gevoel overgehouden aan de examens. ,,Ik heb vwo gedaan en denk dat geslaagd ben. En ik hoop het ook heel erg. Ik ga dan in Nijmegen aan de Radboud Universiteit economie en bedrijfseconomie studeren."

Juulke is ietwat voorzichtiger. ,,Ik heb ook vwo gedaan en denk dat ik geslaagd ben. Al durf ik dat eigenlijk niet hardop te zeggen. Ik heb wel veel zin in mijn vervolgstudie: 'Gezondheid en Leven' in Amsterdam."

Marit vult aan: ,,Ik doe geen uitspraak over of ik wel of niet geslaagd ben voor het gymnasium. Dat durf ik niet. Maar als ik slaag, neem ik een tussenjaar. Ik ben pas zestien en ga dan vrijwilligerswerk in het buitenland doen. Ik heb gehoord dat je jezelf dan erg goed leert kennen."

Maar deze dag wordt er nog een feestje gevierd. Senna: ,,Ik ben blij dat ik medeorganisator ben. Ik kan later zeggen dat ik de examenstunt op de middelbare school georganiseerd heb."

FOTO BOVEN: De eindexamens zijn voorbij en dus is het wachten op een verlossend bericht of je al dan niet geslaagd bent. Én is het tijd voor vertier zoals een examenstunt, vonden de scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. (Foto: Peter de Koning).


Buurtverbinders nodig voor online dorpsplein

Sinds anderhalf jaar beschikt Boxtel over een digitaal dorpsplein: NaasteBuur. Om het platform tot een succes te maken, is de organisatie op zoek naar zogeheten buurtverbinders. Woensdag 6 juni wordt vanaf 19.15 uur in Sint-Ursula (Baroniestraat) een informatieavond gehouden door NaasteBuur, de gemeente én stichting Zorgzaam Boxtel.

Iedereen wil in een fijne en veilige buurt wonen. Daar wil NaasteBuur een handje bij helpen. In de rol van buurtverbinder zorgen bewoners zelf voor meer samenhang in hun wijk. Het streven is om zo veel mogelijk inwoners te bereiken. Zij staan centraal en plaatsen zelf informatie op het online dorpsplein www.naastebuur.nl. De buurtverbinders zijn essentieel om dit platform te laten slagen. Zo kunnen ook mensen zonder internet via de buurtverbinder meedoen aan NaasteBuur. Deze aanpak is succesvol in veertig gemeenten.

AANHAKEN

Het initiatief van NaasteBuur in Boxtel is ruim een jaar geleden gestart met een kleine groep inwoners. Binnen de gemeente blijkt voldoende draagvlak te zijn. Dat is de reden om door te groeien en nog veel meer betrokken inwoners hierbij aan te laten haken. Buurtverbinder Kim van Zandbeek: ,,Als welzijnsprofessional zie ik dat er veel vrijwilligers op verschillende fronten in de wijken actief zijn. Iedereen die op wat voor wijze betrokken is bij zijn of haar buurt, zou ik willen uitnodigen: neem deel aan NaasteBuur en maak het tot een succes! Het gebruik van dit online platform zorgt voor meer onderling contact. Het verbindt inwoners, organisaties, ondernemers en hun initiatieven."

TRAINING

Wie buurtverbinder wil worden, leert tijdens een tweedaagse training hoe bewoners én professionals op een nieuwe manier betrokken kunnen worden bij de buurt en zichtbaar maken wat er allemaal is. Bij voldoende animo vindt de training in september plaats.

Wie de informatieavond woensdag 6 juni in Sint-Ursula wil bezoeken, dient zich vóór 4 juni aan te melden via e-mail: info@naastebuur.nl.