Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VRIJWILLIGER VERBINDT GOED DOEL OPNIEUW MET WIELRENNEN

Dubbel feest voor fietsliefhebber Toon

PÅL JANSEN

Toon van Houtum (72) uit Liempde begon pas op 48-jarige leeftijd met wielrennen en stapt nog steeds graag op de fiets. Daarnaast is hij een kleine acht jaar vrijwilliger van plaatselijke afdeling van De Zonnebloem. Tijdens Tourspel Liempde is het voor hem dubbel feest. Het evenement staat namelijk in het teken van 50 jaar De Zonnebloem Liempde en de renner helpt ook mee. Het is niet de eerste keer dat Toon zich inzet voor een goed doel met wielrennen...

Toon is geen hardrijder, erkent hij zelf. Hij rijdt gecalculeerd en beperkt de risico's. ,,Ik ga niet helemaal in het rood rijden. Ik geloof niet dat het goed is voor een mens om dat telkens te doen." Een liefhebber is hij wel. Toon volgt het professionele peloton en begon zelf in 1994 met de sport bij Liempdse Tourclub 't Groene Woud (LTC). Hij kwam terecht bij een groep leeftijdsgenoten bij LTC. Een prima pelotonnetje naar zijn eigen niveau, legt de Liempdenaar uit. ,,Gemiddeld dertig kilometer per uur." Een redelijk veilig tempo dus: ,,Ik ben ook nooit echt hard onderuit gegaan."

Maar de renner maakte in 1997 een uitzondering op het mijden van risico's. In dat jaar was de Hennie Mattheijssen Toertocht. ,,Een sponsortocht voor het blindeninstituut in de Poolse stad Chojnów." De rit van tien etappes en duizend kilometer zou hij afleggen met een blind persoon op een tandem. ,,Ik was reserve, Willy van Zuijlen zou fietsen. Maar een maand voor vertrek ging Willy onderuit: sleutelbeen gebroken. Ik kon echter maar een paar weken oefenen." Toon maakt een zwabberende beweging met zijn hand. ,,Zo gingen wij in 't begin over de weg", lacht hij.

TOUWTJE

De sponsortocht werd uiteindelijk met succes afgelegd. Bijzonder was echter niet het fietsen zelf, maar zijn mede-wielrenner. ,,Het was een openbaring om samen met een blinde te fietsen. Je was echt zijn maatje. Ook inspecteerden we iedere avond samen de kamer waar we overnachtten. Hij kreeg heel snel inzicht in de indeling." Naast verwondering en bewondering over de leefwereld van zijn kompaan, leverde de ervaring ook enkele hilarische momenten op: ,,Eén ding vergeet ik nooit meer. Mijn fietspartner werd in de nacht wakker. En langs mijn bed hing een touwtje. Daar trok ik aan; zal 'm eens wat licht geven, dacht ik. 'Nou Toon, dat hoeft voor mij niet', zei hij.".

De sociale betrokkenheid van Toon zag ook Van Zuijlen, die hem uiteindelijk vroeg om bij De Zonnebloem vrijwilligerswerk te komen verrichten. ,,Dat draait bij De Zonnebloem in Liempde voortreffelijk. Ook het groepsgevoel wordt steeds groter. Laatst liepen we mee met de avonddriedaagse. Allemaal in onze nieuwe shirts: een groene sectie van 'Zonnebloemers'."

Dit jaar is Tourspel Liempde dus een ideale combinatie: zowel De Zonnebloem als het wielrennen wordt gepromoot. Naast dat Toon zelf meehelpt, zal hij ook meespelen: ,,Of ik al een favoriet heb? Ik hoop dat Tom Dumoulin meedoet. Ik ben heel benieuwd hoe hij het dan gaat doen."

Over een maand starten de inschrijvingen voor Tourspel Liempde. Dat gebeurt op donderdag 5 juli tussen vanaf 19.00 uur en daags erna vanaf 14.00 uur in café D'n Durpsherberg via het formulier dat huis aan huis wordt bezorgd, maar ook via www.tourspelliempde.nl.

FOTO BOVEN: Toon van Houtum is vrijwilliger bij De Zonnebloem én stapt zelf geregeld op de fiets. Tijdens Tourspel Liempde komt alles samen. (Foto: Gerard Schalkx).


PIUS X EN OUDERS SAMEN OM DE TAFEL

Enthousiasme over speelveld

Wijkorgaan Liempde hield maandag een vergadering over het geasfalteerde pleintje achter sporthal Pius X. Naast de beheerders waren ook de ouders van Sem Smetsers, Leen van der Velden en Tijn Michiels aanwezig. De kinderen schreven eerder dit jaar een brief naar het gemeentebestuur om er een skateparkje van te maken. Inmiddels heeft de initiatiefgroep al geflyerd, honderden handtekeningen van de Liempdse basisschooljeugd verzameld en een online poll geplaatst die massaal steun vond. Binnenkort gaat de groep met de beheerders van Pius X om tafel.

Jaarlijks heeft Wijkorgaan Liempde 11.000 euro te besteden voor burgerinitiatieven. Zowel Pius X als de initiatiefnemers van Skatepark Liempde bekeken maandag met de leden van het wijkplatform om te kijken of er financiële steun mogelijk is. Vertegenwoordigers van de sporthal zochten naar een bijdrage voor renovatie van wat er al staat op het pleintje, zoals de basketbalpalen. De skatepark-groep wil het groots aanpakken: ,,Twee van de ouders kwamen goed beslagen ten ijs", vertelde lid Jelle Faber van het Wijkorgaan na afloop. ,,Het idee is om iets vergelijkbaars te plaatsen als in Boxtel-Oost, maar dat is vele malen boven ons budget. Hoe het plan te financieren hadden ze echter nog niet uitgedacht. We hebben aangegeven dat er een integraal plan moet komen, samen met Pius X en wellicht kan de gemeente bijspringen."

De skate-parkgroep maakt binnenkort een afspraak met de beheerders van Pius X. Het wijkorgaan voorziet de groep bovendien van advies. 25 juni gaan alle partijen opnieuw met elkaar aan tafel.