De cursus van bakker Jos van Eijndhoven (rechts) beviel Marianne van der Sloot (derde van rechts) zo goed dat de politica de Liempdenaar uitnodigde om met het CDA mee te gaan naar de Tweede Kamer. (Foto: Gerard Schalkx).
De cursus van bakker Jos van Eijndhoven (rechts) beviel Marianne van der Sloot (derde van rechts) zo goed dat de politica de Liempdenaar uitnodigde om met het CDA mee te gaan naar de Tweede Kamer. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

BAKKER JOS VAN EIJNDHOVEN ZET POLITICI AAN HET WERK

Chique CDA'ers bakken worstenbrood

PÅL JANSEN

Voorzitter Marianne van der Sloot van de CDA-fractie in Provinciale Staten hekelt de hoge cateringskosten van de provincie (4 miljoen euro) en stelde een paar maanden terug dat Brabant bekend moet staan om haar goede besluiten, niet om haar geweldige broodjes. Dat prikkelde Liempdse bakker Jos van Eijndhoven om Van der Sloot uit te nodigen om de beroemdste Brabantse lekkernij te komen bakken: worstenbrood. Naast dat hij het bakkersambacht onder de aandacht wilde brengen, bracht Van Eijndhoven ook de plaatselijke detailhandel, woningbouw én het snel rijdende verkeer ter sprake.

,,Jullie zien er verdomde chique uit, maar er zal flink gewerkt moeten worden", zei Van Eijndhoven voorafgaand aan de cursus. Niet minder dan honderdzestig worstenbroodjes moesten er gemaakt worden. Naast de provincie-delegatie met Van der Sloot, schoven ook Vera Brouns van de Boxtelse CDA-afdeling, wijkmakelaar Werner van der Velden van gemeente Boxtel en Trees van Nunen van Ondernemersvereniging Liempde (OVL) aan.

Naast het bakkersambacht, bracht Van Eijndhoven ook de achterblijvende woningbouw in zijn dorp ter sprake. ,,Als we van die cateringskosten één miljoen besteden aan honderd woningen in Liempde, dan investeer je 10.000 euro per huis", vertelde hij. Bovendien benadrukte hij het belang van de detailhandel voor de leefbaarheid in het dorp. Daarnaast hekelt de bakker de snelheid waarmee sommige auto's zijn winkel passeren. Wijkmakelaar Van der Velden zegde toe dat er voor tien weken een snelheidsmeter-bord in het dorp geplaatst wordt voordat het nieuwe schooljaar begint.

Van der Sloot wilde Van Eijndhoven bedanken voor de cursus én zijn betrokkenheid bij het dorp. ,,Maar je brengt een bakker natuurlijk geen taart", grapte ze. ,,Daarom nodigen we je uit om met ons naar de Tweede Kamer te gaan en te praten met mensen die gaan over bijvoorbeeld voedsel en ambachtelijk werk." De bakker reageerde gevat: ,,We rollen het worstenbroodje over heel Nederland uit."