Ruim 2.200 mensen genoten afgelopen weekend van Circus Sijm. (Foto: Peter de Koning).
Ruim 2.200 mensen genoten afgelopen weekend van Circus Sijm. (Foto: Peter de Koning). Foto:

HOE EEN CIRCUS DE GEMEENSCHAP VERBINDT

Van Vrienden moet je

het hebben in Boxtel...

COLUMN HENK VAN DER ZEE

Of opa, die in hospice Acacia verblijft, met alle kleinkinderen naar Circus Sijm mag? Die vraag kregen we vrijdag bij de circustent die op het grasveld bij Liduina stond opgesteld. Natuurlijk mogen ze dat. Sterker nog, voor deze uitjes hebben alle Vrienden Circus Sijm naar Boxtel gehaald. Om iets te betekenen voor mensen die het niet gemakkelijk hebben. Ontroerend om te zien hoe zij allemaal genoten.

Eerlijk gezegd ben ik nog steeds een beetje verbaasd dat we ruim 2.200 bijzondere mensen een leuke circusvoorstelling, met ranja, popcorn en live muziek, cadeau hebben kunnen doen. Zomaar.

Als je maar genoeg Vrienden én een aansprekend doel hebt, dan blijkt het in Boxtel gemakkelijk te gaan. Gewoon binnen een week of twee. Ik weet nog goed dat we in november bij elkaar kwamen. Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit, Kees de Wild van De Volle Bloas, Carin Jansen van Zorggroep Elde en ik vanuit stichting Brabants Centrum. We maakten een lijst van Vrienden en verdeelden wie welke organisatie zou benaderen. We maakten een WhatsApp-groep aan en gingen aan de slag. Het ene appje na het andere kwam binnen. De bestellingen voor honderden kaarten, die organisaties kochten om hun cliënten een leuke dag te bezorgen, vlogen ons om de oren. Ik geloof dat slechts één Vriend niet thuis gaf.

Naast het verdelen van kaartjes moesten we nog veel regelen met vergunningen, rijplaten, catering en nog veel meer. Ook dat werd door veel Vrienden geregeld. Fantastisch om te zien. En 150 vrijwilligers regelen? Geen probleem. Waar heb je anders Vrienden voor? Negen voorstellingen lang heb ik genoten van al die blije gezichten. Het was fijn om te zien en te horen van toeschouwers hoe leuk het was om er even uit te zijn. En precies voor dát doel organiseerden we Circus Sijm.

U besefte het misschien niet, maar ook u was een Vriend. Tenminste, als u geabonneerd bent op de krant of lid bent van onze stichting. Uw lidmaatschap zorgt ervoor dat Brabants Centrum dit soort initiatieven kan ondersteunen of in dit geval zelfs mee organiseren. Misschien is het circus wel het beste voorbeeld van het eerste doel van de stichting: hulp bieden in de gemeenschap waar hulp nodig is om het leven in de dorpen leuk te maken of te houden. Mensen met elkaar verbinden. Dat doen we al sinds 1944. De kranten helpen hierbij. Wordt u ook onze vriend als u dat nog niet bent?

(Foto: Peter de Koning).