Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

CULTURELE SAMENWERKING SLAAT AAN

Jeugd leeft zich muzikaal
uit in Hairspray Junior

De Boxtelse musicalschool F-Act brengt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni vier keer de productie Hairspray Junior op de planken. Dat gebeurt in het Oirschotse theater De Enck. Vrijdag kreeg het publiek in Boxtel een sneak preview. Speciaal daarvoor vormden leerlingen van de Boxtelse harmonieën een muziektheaterorkest dat voor de live begeleiding zorgde.

In een afgeladen zaal van Podium Boxtel genoten familieleden met volle teugen van de vier liedjes waarmee de musicalleerlingen een voorproefje lieten horen en zien van de voorstelling waaraan zij al maandenlang werken. Hairspray Junior belooft een bijzondere musical te worden door louter lokaal talent. Tijdens de preview in Boxtel waren alleen kinderen te horen, maar in Oirschot doen ook (jong)volwasennen mee aan de uitvoering.

De samenwerking met het muziektheaterorkest vond voor het tweede jaar op rij plaats. Vorig jaar startte Boxtel's Harmonie dat ensemble om kinderen én volwassenen, zowel uit de eigen vereniging als


Lezing en film
over leven van
Jan Kruijsen

Frank van Doorn verzorgt zondag 3 juni om 11.15 uur in MuBo een lezing over het leven en werk van de in Liempde geboren kunstschilder Jan Kruijsen. Van de historicus verscheen onlangs het boek 'Het leven is de grootste kunst, de Brabantse schilder Jan Kruijsen'. Na de pauze wordt de film 'Jan Kruijsen, unnen aorige miens' vertoond, waarin maker Hans van Liempt in de voetsporen treedt van de schilder aan de hand van gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Voor de totstandkoming van het boek over Kruijsen heeft Van Doorn samen met zijn moeder Nel in de periode 2011-2015 plekken bezocht waar de schilder heeft gewoond, geleefd en gewerkt. Daarnaast zijn interviews afgenomen met mensen die Kruijsen nog hebben gekend. Filmmaker Van Liempt heeft dit gevolgd met zijn camera. Zo is naast het boek een verrassende filmdocumentaire tot stand gekomen over een tocht langs een aantal 'Kruijsenplaatsen' met gesprekken met oog- en oorgetuigen.

Aanmelden voor de lezing en film is mogelijk via e-mail: info@muboboxtel.nl of bij Willem van Vossen, telefoonnummer 06-16 04 18 98. De kosten bedragen 5 euro per persoon, inclusief een bezoek aan de expositie met schilderijen van Kruijsen die in MuBo hangen. Het boek van Van Doorn en de film van Van Liempt zijn te koop in het museum voor respectievelijk 27,50 euro en 15 euro.


daarbuiten, de kans te bieden om op projectbasis mee te doen aan een muzikale uitvoering. Opleidingscoördinator en fluitdocent Inge IJpelaar schreef toen al speciale arrangementen en zorgde daar ook dit jaar weer voor. Deze keer schoven ook leerlingen van de Gildenbondsharmonie aan. In zes repetities werden de partijen ingestudeerd. ,,En dat is beslist geen eenvoudige opgave. Het is best moeilijke muziek, die - vanwege de zang - ook nog eens in een lastige toonsoort staat geschreven. Maar de deelnemers zijn allemaal erg enthousiast. En daar gaat het in dit project vooral om", vertelde dirigent Willem Gerritsen.

Karin Tooren, die samen met Niels Renes de zang- en dansleerlingen van Musical F-Act Boxtel coacht, meldde bij de opening van de preview dat de samenwerking met het muziektheaterorkest een unieke kans biedt. ,,Spelen met zo'n groot orkest is voor onze leerlingen een bijzondere ervaring. Heel anders dan met een geluidsband. Vorig jaar was de uitvoering in Muziekhuis Boxtel en bij de evaluatie waren we het er al snel over eens dat we nóg meer wilden. Dus is het prachtig dat wij vandaag in dit theater mogen en kunnen spelen."

KRUISBESTUIVING

Paul van Alphen, voorzitter van Boxtel's Harmonie en initiatiefnemer van het muziektheaterorkest, gaf daarbij aan dat het project zorgt voor een stimulerende wisselwerking. ,,Voor de muzikanten is een mooie kans om voor een volle en enthousiaste zaal te spelen." En in zijn hoedanigheid als voorzitter van Podium Boxtel zei Van Alphen aanvullend dat het bestuur van de theaterzaal graag meewerkte om deze productie op de planken te brengen. ,,Dit project zorgt voor een prachtige kruisbestuiving, die wat mij betreft nóg groter mag groeien."

Voorafgaand aan de preview voerde het muziektheaterorkest delen uit de musicals Chicago en Westside Story uit. Vervolgens vertolkte zangcoach Renes een lied uit Pippin, de musical die F-Act in februari 2019 op de planken brengt vanwege het tienjarig bestaan. Daarna zongen enkele tientallen meiden en één jongen vier nummers uit de door Renes geregisseerde Hairspray Junior, een bewerking van de gelijknamige Broadwaymusical.

Musical F-Act Boxtel voert Hairspray Junior op in theater De Enck te Oirschot. De voorstellingen zijn te zien op vrijdag 8 juni (20.00 uur), zaterdag 9 juni (14.00 en 20.00 uur) en zondag 10 juni (14.00 uur). Kaartjes kosten 15 euro en zijn te koop via www.musicalfact.com/hairspray-boxtel.

FOTO ONDER: Een tot de laatste plaats bezet Podium Boxtel genoot met volle teugen van de sneak preview die Musical F-Act opvoerde met live begeleiding door het Muziektheaterorkest 2018, een project-ensemble met leerlingen van beide harmonieën. (Foto: Gerard Schalkx).