Afbeelding
Foto:

Leden stemmen in met fusie beide Gemondse gilden

HENK VAN WEERT

De algemene ledenvergadering van het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint-Catharina heeft dinsdagavond ingestemd met het voorstel om samen te gaan met het zustergilde Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan uit dat dorp.

Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan telt nog dertien leden en die besloten enkele maanden geleden al dat het beter was om aansluiting te zoeken bij het andere Gemondse gilde, dat ruim vijftig leden telt. De samenvoeging gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018, meldt hoofdman Hans van der Schoot van Sint-Joris & Sint-Catharina en een van de commissieleden die het samengaan voorbereidde.

ANT(H)ONIUS

Het samengevoegde gilde wordt vernoemd naar de vier huidige patroonheiligen van beide schutterijen. Wel wordt één van de namen aangepast: Anthonius wordt Antonius; de heilige met h is degene die katholieken doorgaans aanroepen als zij iets verloren zijn, zijn naamgenoot zonder h is dezelfde als de patroon van het gilde in Liempde: Sint-Antonius Abt. Beide namen werden nogal eens door elkaar gebruikt. Onderzoek wees uit dat in de oudste archiefstukken het gilde naar Antonius Abt is vernoemd. Bovendien heeft de veldkapel op de hoek Besselaar/Twijnmeer glas-in-loodramen waarop de vier heiligen zijn afgebeeld. Daar is ook Antonius Abt te zien. Vandaar dat nu definitief voor die naam is gekozen.

13 NIEUWE KOSTUUMS

De dertien leden van Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan gaan de kostuums dragen van hun zustergilde. Voor de financiering van die uitmonstering worden nog middelen gezocht.