Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPS KUNSTPAD BRENGT KUNST DICHT BIJ INWONERS

'Verrek, da's die ene van de slager'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met open mond bleven bezoekers van D'n Liempdsen Herd staan kijken bij de tekeningen van Roel van Mil. De levensechte portretten oogstten volop lof, maar vooral één prent zorgde voor de Liempdenaren voor een feest van herkenning. ,,Da's die ene van de slager", wisten ze. En inderdaad, Virrie Beerens lachte het publiek vanaf de muren van het bezoekerscentrum toe. De verwarring werd helemaal groot toen Beerens zelf D'n Liempdsen Herd binnenkwam. ,,Je bent het precies", luidde het oordeel.

AUTODIDACT

De betreffende kunstenaar Van Mil is een autodidact. ,,Ik kon altijd al aardig tekenen, maar door werk en gezin kwam het er nooit echt van", vertelde hij. ,,Toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen, besloot ik het tekenen weer op te pakken. Door veel oefenen én dankzij YouTube werd mijn stijl steeds verfijnder."

In diezelfde ruimte exposeerde ook Mart van Dulmen met zijn houtsnijwerk en was keramiek van Catharina Grundel te zien. De kersverse Liempdse - ze woont er sinds twee jaar - werd benaderd om haar keramiek te tonen tijdens het Kunstpad. ,,Het is leuk om je werk te laten zien, maar ook om Liempdenaren te leren kennen", vertelde Grundel. Haar schalen in verschillende kleuren sprongen in het oog en zorgden voor enthousiaste reacties. Een bezoeker was naar eigen zeggen 'helemaal verliefd' op een rood werk van Grundel. ,,Ik vind het prachtig en heel origineel. Het zou een mooi verjaardagscadeau zijn voor mezelf", zei ze lachend.

Het Hof had zondag het aanzien van een echte museumzaal. De beeldhouwwerken van Joep Boleij en de schilderijen van zijn echtgenote Petra en van Henk van Heerebeek waren zo opgesteld dat ze niet zouden misstaan in een museum. Trots liet kunstenaar Van Heerebeek zijn schil-


Negen gilden van Dommelgroep op kringdag Liempde

Ruim tweehonderd leden van de negen gilden die zijn aangesloten bij de Dommelgroep binden zondag 3 juni met elkaar de sportieve strijd aan tijdens hun jaarlijkse kringdag. Die wordt bij toerbeurt georganiseerd en deze keer is het Liempdse Sint-Antonius Abt gastheer.

De wedstrijden omvatten onder meer kruisboog- en geweerschieten, vendelen, trommen en jeu de boules en worden vanaf 12.45 uur gehouden op schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk 121. Rond 18.00 uur worden de prijzen uitgereikt. De kringdag van de Dommelgroep is gratis toegankelijk voor publiek.

HOOGMIS

Voorafgaand aan de wedstrijden luisteren de gilden om 10.00 uur de hoogmis op in de Sint-Jans Onthoofdingkerk aan de Dorpsstraat.

derijen zien. Maar hoelang doet hij nou over het maken van een schilderij? ,,Een paar dagen en veertig jaar oefenen", antwoordde hij. ,,Je hebt je talent, maar het draait vooral om het oefenen en verfijnen. Dat is de grootste uitdaging voor een kunstenaar."

FOTO BOVEN: Catharina Grundel toonde in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd haar werken van keramiek. Ze was een van de 32 deelnemers aan het Liemps Kunstpad. (Foto: Gerard Schalkx).