Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

RELIGIEUZE OMMEGANG TREKT NIET UIT, TOT TELEURSTELLING VAN ORGANISATIE EN DEELNEMERS

Heilig Bloedprocessie: schuilen, huilen en naar huis...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De aartsengel die tegen een heg op het terrein van SintLucas hing om zijn kostuum te sparen, schilddraagsters die hun aankondigingsborden gebruikten als paraplu's: het was bijna grappig. Bijna, want zondagmiddag maakte de organisatie kort na drie uur tot ieders teleurstelling bekend dat de Heilig Bloedprocessie voor de derde keer in vier jaar tijd niet van start kon gaan.

Het weer bleek opnieuw de spelbreker. Tot verbazing van veel deelnemers, omdat de weersvoorspellingen de dagen daarvoor optimistisch waren. Het zou een bloedhete ommegang worden, maar wél droog. Dat liep zondag echter even anders toen iets voor drieën een enorme plensbui over Boxtel trok. Het merendeel van de deelnemers stond toen al opgesteld bij SintLucas en probeerde zijn kostuum tegen de druppels te beschermen. Toen de regen wat minder werd, wandelde de groep terug naar de Sint-Petrusschool, in afwachting op het besluit van de Heilig Bloedstichting.

Hoewel het weer wat leek op te klaren, kon de organisatie niet anders dan de Heilig Bloedprocessie af te gelasten. ,,Natuurlijk had ik het liefst tegen de mensen gezegd: we lopen alsnog uit. Zeker voor de kleintjes. Zij verheugen zich er jaarlijks zó erg op om mee te doen", zei bestuurslid Maria Boleij met tranen in haar ogen. ,,De bui kwam echter op een verkeerd moment, waardoor er waarschijnlijk weinig toeschouwers langs de straten zouden staan. En we krijgen de kostuums amper droog als die eenmaal nat zijn geweest. Het liefst zou ik nu even willen vloeken, maar het is niet anders..." Anneke Durlinger, die al heel wat jaren de rol van Eva vervult, opperde voor een alternatief bij afgelasting van de religieuze stoet. ,,Een processie voor de mensen van de processie. We stellen ons op in de school en laten de kinderen daar tussendoor lopen."

EEN UUR STILTE

Voorafgaand aan de start, heerste er - zoals altijd - een opperbeste stemming in de Sint-Petrusschool. Deelnemers meldden zich op de aangekondigde opkomsttijden in de Sint-Petrusschool om zich in hun kostuums te hijsen en te laten schminken. Zo ook Ingrid Stoffels en Rian Hendriks, die mee zouden lopen met de groep paarse dames. ,,Om nieuwe mensen te werven voor de Bloedprocessie, deden we acht jaar mee aan de carnavalsoptocht als 'Bloedprinsessies', uitgedost in witte bruidsjurken en met nepbloed", zei het duo lachend. ,,We vonden dat we vanaf dat moment zelf ook maar moesten meedoen." En daar hebben ze nooit spijt van gehad. ,,Een uur lang stilte in Boxtel, waar vind je dat nog", vroeg Stoffels zich af. ,,Het is jammer dat weinig mensen buiten Boxtel de Bloedprocessie kennen", vond Hendriks. ,,Het is zo'n bijzondere traditie."

Dat vond ook Bas van der Burgt, die deel uitmaakt van de volksbedevaartgroep. ,,Dit is een groep met veel aanzien, met name vanwege de kleine kinderen die voor- en achterop de houten kar mogen zitten", aldus de Boxtelaar. Door zijn schoonvader nam hij ruim tien jaar geleden voor het eerst deel aan de Bloedprocessie. ,,Het is een mooie traditie die in ere moet worden gehouden. Iedereen zou dit eens moeten meemaken. Niet als toeschouwer, maar als deelnemer..."

TYPISCH BOXTELS

Lisa Gillis (10) en Veerle van der Steen (12) lopen in ieder geval graag mee. Dit jaar zouden ze voor het eerst in de huid van schilddraagster kruipen. ,,We hebben wel warme kostuums, hoor", vond Lisa. ,,Maar ik denk dat het meevalt als we eenmaal buiten zijn", voegde Veerle toe. Het tweetal noemde de Bloedprocessie 'typisch Boxtels'. ,,Het is een echte traditie." Na in de rollen van paars, rood en wit bruidje te zijn gekropen, mochten ze nu met een schild de deelnemende groepen aankondigen. ,,Of de schilden zwaar zijn? Nee hoor, die kunnen wij makkelijk dragen." Volgend jaar een nieuwe kans...

OP DE FOTO'S: Op het plein bij SintLucas werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de Heilig Bloedprocessie. Rond drie uur brak de hemel open en werd de ommegang toch afgelast. De demonstratie van de Gelmelzwaaiers uit het Belgische Hoogstraten (kleine foto) ging wél door. (Foto's: Hans van Doorn).


Waterschapscursus

Waterschap De Dommel begint dinsdag 12 juni met vier cursusbijeenkomsten: 'Actief voor het waterschap'. Tijdens de lessen wordt uitgelegd hoe dit overheidsorgaan in elkaar zit. Deelname aan de cursus is gratis. De reeks bijeenkomsten eindigt woensdag 4 juli met een excursie naar een vergadering van het algemeen bestuur. Meedoen kan door aan te melden via e-mail: verkiezingen@dommel.nl.

Afbeelding
Afbeelding