Organist Tommy van Doorn (links) begeleidde voormalig Boxtelaar Willem van Boxtel zondag tijdens de hoogmis in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Annelieke van der Linden).
Organist Tommy van Doorn (links) begeleidde voormalig Boxtelaar Willem van Boxtel zondag tijdens de hoogmis in de Sint-Petrusbasiliek. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto:

OUD-BOXTELAAR SOLEERT TIJDENS HOOGMIS BLOEDVIERING

Willem's Ave Maria geeft kippenvel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Veertien jaar oud was Willem van Boxtel (76), toen hij voor het eerst solo Ave Maria zong in de Sint-Petrusbasiliek, begeleid door organist Jacques Driessen. ,,Na afloop vroeg ik wanneer ik weer naar school mocht. En toen zag ik dat bij mensen de tranen over de wangen biggelden, zó mooi leken ze het te vinden..." Oude tijden herleefden zondag tijdens de hoogmis, voorafgaand aan de Heilig Bloedprocessie. Van Boxtel nam twee indrukwekkende solo's voor zijn rekening vanaf het balkon.

Hoewel de zanger al ruim vijftig jaar weg is uit Boxtel, rijdt hij nog regelmatig vanuit Oegstgeest naar zijn geboorteplaats om familie te bezoeken. ,,Ik dacht nog regelmatig terug aan mijn optreden als tiener in de Sint-Petrusbasiliek. Ik werd daarvoor gevraagd, het was voor een bruiloft van de familie Van der Plas. Overigens was deze kerk voor mij vreemd gebied", zegt Van Boxtel met een glimlach. Hij was namelijk lid van Cantasona, het jongenskoor van de vroegere Heilig Hartkerk. ,,De Petrusbasiliek heeft een betere akoestiek, dat durf ik toch wel te zeggen."

PURE NOSTALGIE

Met de herinnering van zijn optreden in het hoofd schreef Van Boxtel twee jaar geleden een brief naar pastoor Jacques Grubben met de vraag of hij nogmaals op zou mogen treden in de Sint-Petrusbasiliek. En zo geschiedde.

Begeleid door organist Tommy van Doorn en het Sint-Petruskoor trad Van Boxtel, tegenwoordig lid van het Residentie Mannenkoor in Den Haag en het kerkkoor in Rijswijk, twee jaar geleden op tijdens de hoogmis die onderdeel uitmaakt van de Heilig Bloedviering. Dit jaar kwam hij op initiatief van Sint-Petruskoorlid Fons van Heesch op herhaling en zong hij onder meer Ave Maria in de uitvoering van Hubert Cuypers. ,,Pure nostalgie. Even terug naar vroeger", aldus Van Boxtel, die het optreden omschreef als 'history of memory'. Vrijdag kwam hij naar Boxtel om te repeteren met organist Van Doorn. ,,Je kunt wel stellen dat Tommy tijdens dit concert mijn steun en toeverlaat was."

Van Boxtel gaf toe behoorlijk wat huiswerk te hebben gedaan voor het optreden. ,,Ik volg zangles bij Margaret Roest, samen hebben we de puntjes op de i gezet. Het is vooral belangrijk om tijdens het optreden met niets anders dan de muziek bezig te zijn. Dat ik hier ruim vijftig jaar geleden ook al stond, daar moet ik op zo'n juist niet aan denken. Dat kwam na afloop. Ik vind het heel bijzonder dit in mijn geboorteplaats te mogen doen. Of het een traditie wordt? Dat weet ik niet. Hoe mijn wegen lopen, valt niet te orkestreren..." Hij was tevreden over de uitvoering. ,,Maar ik blijf kritisch. Anderen moeten maar aangeven of ze het mooi vonden."

GRIJZE TOGA'S

Aan de Heilig Bloedprocessie bewaart Van Boxtel ook goede herinneringen. ,,Met het jongenskoor heb ik regelmatig meegelopen. We stelden ons op in twee rijen. Als we begonnen met zingen, sloten de rijen zich." Ook de kostuums ziet hij nog voor zich. ,,We droegen grijze toga's. Maar wij groeiden uiteraard vrij vlug, dus jaarlijks moesten de zomen verder worden uitgelegd..."

Vrouwen

MAANDAG 4 JUNI

13.00 yoga in De Walnoot.

DINSDAG 5 JUNI

13.00 fietsen, vertrek vanaf het Breukelsplein.

WEKELIJKS OP WOENSDAG

19.00 fietsen, vertrek vanaf de Angelaschool.


Dansen in De Rots

Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 wordt zondagmiddag 3 juni vanaf 14.00 uur een paradijs voor dansliefhebbers. New Harvest Band en muzikaal duo Stardust Live zullen de swingende klanken verzorgen tijdens de dansmiddag. De toegangsprijs bedraagt acht euro aan de zaal of zes euro in de voorverkoop. Aanmelden kan via John Kersch op telefoonnummer 06-44 18 10 34.