Woningen DKA: Sint-Joseph hoopt op gemixte groep

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hoe kun je duurzaam gedrag stimuleren? Is belonen of straffen een optie? Die vragen stonden vorige week centraal tijdens de informatiebijeenkomst die woonstichting Sint-Joseph hield over het woningbouwproject op De Kleine Aarde. De komende maanden wordt hier verder invulling aan gegeven.

De avond bestond uit twee delen: een presentatie en interactief gedeelte. Architect Marlies Zuidam (FAAM architecten) en Niels Struijcken (Heijmans) lichtten toe hoe zij naar het woningbouwproject kijken. Johan Koekkoek, directeur van Visietech Installaties, gaf een toelichting over het toekomstige wooncomplex dat op De Kleine Aarde moet verrijzen. Dit moet compleet zelfvoorzienend moet worden, energie moet opleveren én gebruik gaat maken van de natuur. ,,Tijdens het tweede deel spraken we over het onderzoek dat we gebruiken als uitgangspunt voor dit project", aldus projectleider Pim Ketelaars van Sint-Joseph.

Hij doelt op het onderzoek van Milieu Centraal waaruit blijkt dat slechts 15 tot 20 procent van de totale CO2-uitstoot van mensen te maken heeft met het huis waarin zij wonen. De rest van de uitstoot bestaat onder meer uit gebruik van vervoersmiddelen, kleding en voeding. ,,Dat houdt in dat je verder moet kijken, bijvoorbeeld naar hoe je duurzaam gedrag bij mensen kunt beïnvloeden. Uit de bijeenkomst bleek dat dit best complex is. Een aantal onderdelen is lastig te beïnvloeden, maar je kunt een groep door middel van informatiesessies wél verrijken met informatie."

INSPIRATIESESSIES

Uit de avond werd duidelijk dat er geen pasklaar antwoord is op de vraag hoe duurzaam gedrag beïnvloed kan worden. ,,Hierover gaan nog meer inspiratiesessies plaatsvinden", zegt Ketelaars. Daarnaast wordt voor de zomer ook nog een informatiebijeenkomst gehouden over het ontwerpbestemmingsplan. ,,We hopen op een gemixte groep bewoners", zegt Ketelaars. ,,Zo komen verschillende generaties in aanraking met duurzaamheid." Mensen die op de hoogte willen blijven, kunnen zich aanmelden via e-mail: communicatie@sintjoseph.nl.