Afbeelding
Foto:

INWONERS HOPEN OP INZAMELPUNTEN

'Inzamelen plastic doppen kost Boxtel geen moeite'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Inzamelen van plastic doppen in de gemeente Boxtel onhaalbaar? Niet als het aan Eddy en Marja van Hummel ligt. Het echtpaar zamelt al vier jaar doppen in voor KNGF Geleidehonden. ,,Het enige dat we vragen van de gemeente, is enkele containers bij basisscholen en sportverenigingen om nog meer mensen bewust te maken van de waarde van de doppen", aldus Eddy. ,,Ook hopen we op een grote zeecontainer waarin alle verzamelde doppen in de gemeente Boxtel uiteindelijk terechtkomen."

Vier jaar geleden startten Eddy en Marja van Hummel met de inzameling van plastic doppen. ,,Wij zijn al tien jaar een pleeggezin voor puppy's van het KNGF. Toen we vier jaar geleden hoorden dat plastic doppen geld opleveren voor deze organisatie, zijn we gestart met inzamelen. En hoe mooi zou het zijn als alle gemeenten uiteindelijk een centraal inzamelpunt creëren?" Regelmatig rijdt hij op en neer naar het centrale inzamelingspunt in Tilburg om zakken vol met doppen in te leveren.

Wethouder Herman van Wanrooij meldde enkele weken geleden tijdens de gemeenteraadsvergadering dat een inzamelpunt in Boxtel voor plastic doppen onhaalbaar blijkt te zijn. Onzin, stelt Eddy. Hij ging in november in gesprek met de wethouder om inzamelpunten te creëren bij scholen en verenigingen. ,,Het gaat om enkele kliko's en wat promotiemateriaal, meer niet. We hebben aangeboden zelf de containers te legen en de ingeleverde doppen te controleren. Ook willen we zorgen voor voorlichting op scholen en bij verenigingen, zodat duidelijk wordt waarvoor ze de doppen inzamelen."

CENTRAAL

De Boxtelaar hoopt ook dat op een plek in de gemeente - achter gesloten deuren - een grote container komt te staan waar de doppen van de andere inzamelpunten in Boxtel worden 'gestort'. ,,In Tilburg is een centraal punt, daar moeten de doppen naartoe. Uiteindelijk zal er een transporteur gevonden moeten worden die de zeecontainer af en toe naar Tilburg zou willen brengen."

Na het gesprek met echtpaar Van Hummel zou de gemeente een en ander op een rijtje zetten en er nog op terugkomen, maar dat is niet gebeurd. ,,Het is jammer dat de gemeente denkt dat het veel moeite kost. Dat is helemaal niet het geval." Wethouder Van Wanrooij laat weten dat er vandaag, donderdag 31 mei, een gesprek met echtpaar Van Hummel plaatsvindt. ,,Dan wil ik nog eens helder krijgen wat er van ons verwacht wordt." Hij stelt dat er 'best te praten valt over inzamelpunten bij basisscholen en een centrale container'. ,,De animo onder supermarkten was niet groot, maar scholen hebben we niet benaderd. Ik wil in ieder geval wel het gesprek aangaan. Zo moeten we niet uit elkaar gaan."

65.000 EURO

Mensen kunnen nu met hun plastic doppen terecht bij Eddy en Marja van Hummel aan de Orlando di Lassostraat 14. ,,Iedereen mag zijn zakken bij de voordeur zetten. Wij zorgen dat het verder in orde komt."

Vorig jaar leverde de inzameling van doppen in Nederland 65.000 euro op, goed voor de verzorging van twaalf puppy's van het KNGF.

FOTO BOVEN: Esra, de KNGF-pup van Eddy en Marja van Hummel, poseert bij enkele zakken met plastic doppen.