Bij een circus hoort popcorn! En dus zorgden vrijwilligers dat bezoekers aan Circus Sijm voorzien werden van een puntzak met deze lekkernij. (Foto's: Peter de Koning).
Bij een circus hoort popcorn! En dus zorgden vrijwilligers dat bezoekers aan Circus Sijm voorzien werden van een puntzak met deze lekkernij. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CIRCUS SIJM VERBINDT ALLE BOXTELAREN MET ELKAAR

Onbezorgd genieten en griezelen

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met de vrolijke klanken van De Volle Bloas en een zakje popcorn in de hand namen kinderen vol verwachting plaats in de tent van Circus Sijm op het veld bij zorgexpertisehuis Liduina. Ondertussen reden medewerkers van diverse Boxtelse zorginstellingen ouderen in een rolstoel naar binnen. Terwijl ze door de vrijwilligers werden voorzien van een kopje koffie en een koekje, werd er al voorzichtig meegedeind op de Abba-medley en andere popnummers. ,,Het is nu al genieten", vonden de ouderen.

De zesjarige Evi had al voor de voorstelling begon haar eerste zakje popcorn op. ,,Het is ook zo spannend", vond ze. ,,Zouden er ook tijgers en leeuwen zijn?" Haar moeder temperde de verwachtingen: ,,Daar is de tent niet groot genoeg voor."

Met de voorstelling 'Vive le Cirque' brengt Circus Sijm een hommage aan 250 jaar circus. En dat betekent: een circus zoals die ooit bedoeld is. Zoals de jongleur die het publiek ademloos liet kijken hoe hij vijf ringen tegelijkertijd in de lucht kon houden en deze zelfs tot de nok omhoog kon gooien. Dat alles op bekende muziek van Survivor en Nirvana, uiteraard wel met een circus-sausje. ,,Dat jongleren, dat kan ik ook", zei Sven (7) stellig. ,,Maar dan laat ik af en toe wel een bal vallen..."

Bij de indrukwekkende rolschaats-act van madame en monseigneur Ernesto hield het publiek even de adem in. Al hadden de aanwezige meisjes vooral veel oog voor de prachtige jurk. ,,Ze lijkt wel een prinses."

TERUG NAAR VROEGER

Een groot feest van herkenning was er voor de oudere bezoekers in de tent. Tijdens een muzikale act speelden het duo oude liedjes op een kapstok, glazen, bierpullen en hamers. Nummers als 'Spectacular' en 'My Bonnie' bleken bij deze groep nog vers in het geheugen te liggen. Zelfs enkele dementerende bezoekers wiegden zachtjes mee. ,,Het is voor hen een prikkel die hen even terugbrengt naar vroeger", legde een begeleider uit. ,,Prachtig dat dit circus daar ook oog en aandacht voor heeft."

Een circus is niet compleet zonder een clown die de mensen flink laat lachen. Paolo Ernesto bleek dat talent zonder meer te hebben. Bij de act van Yann Rossi mocht de clown helpen. Maar dat liep natuurlijk helemaal in de soep. Tot vier keer toe liet clown Paolo een bord kapot vallen wat na diverse lachbuien zorgde voor dikke tranen bij de komiek. Maar, zoals het hoort in een vrolijke voorstelling: uiteindelijk kwam toch nog alles goed.

Dat laatste was ook het geval bij de twee spannendste acts van de middag: het messenwerpen én het alombekende doorzagen. Terwijl een dame in een prachtige jurk op een ronddraaiende schijf werd gelegd, werd ze bekogeld door messen. ,,Doodeng", vonden bezoekers. ,,Je weet dat het goed gaat, en toch zit je gespannen op de tribune."

Het doorzagen van een van de artiesten, zorgde voor lichte paniek op de tribunes. Lesley (6) maakte zich niet zo druk: ,,Ze gaat straks gewoon in die andere doos zitten." Maar toen ook door een zaag doorheen ging, zat hij even raar te kijken. ,,Oké... nu is ze dus dood." Gelukkig sprong ze springlevend weer uit de box, zonder een enkel schrammetje.

HOE EVENAREN?

Het circus werd op intiatief van Kees de Wild - trompettist van De Volle Bloas - naar Boxtel gehaald. ,,Het was mijn droom om dit te realiseren en die droom is ruimschoots uitgekomen", vertelde hij na afloop trots. ,,Ik zou graag willen dat er een vervolg komt, maar ik weet niet hoe we deze succesvolle voorstellingen ooit kunnen evenaren."

De Wild besprak zijn idee met Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit en directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum. Zij voegden het idee van de bijzondere doelgroepen toe en wilden op basis daarvan graag meewerken. ,,Dit is echt iets wat hoort bij onze stichting", legde Van der Zee uit. ,,We willen alle Boxtelaren bij elkaar brengen en verbinden. En hoe kan dat beter door gezamenlijk zo'n gezellige middag te beleven?" Van der Zee is vooral blij dat de voorstellingen diverse doelgroepen samenbracht. Mensen met een beperking, ouderen, Boxtelaren met beperkte financiële middelen maar ook mensen die zelf een kaartje kochten: ze kwamen samen in de circustent bij Liduina. ,,Prachtig om te zien wat voor mooie ontmoetingen er ontstonden", aldus Van der Zee. ,,Ik ben er trots op dat we als Brabants Centrum dit mee georganiseerd hebben."

De stuurgroep en de Vrienden van Circus Sijm zorgden er samen met vele vrijwilligers dagelijks voor dat de voorstellingen op rolletjes liepen.
Jongleren met vier ballen. Wie doet dat deze acrobaat na?
Bedankt hooggeëerd publiek! Met een spetterende dans namen de artiesten afscheid.
Clown Paolo deed niet alleen domme dingen, maar speelde ook verdienstelijk trompet.
De Volle Bloas zorgde tijdens alle negen circusvoorstellingen voor passende muziek.