Op initiatief van ContourdeTwern vond vorig jaar in Bon Salon een bijeenkomst plaats waar het vrijwilligersbeleid centraal stond. ,,Ik ben er trots op dat mensen zich inzetten voor de samenleving
Op initiatief van ContourdeTwern vond vorig jaar in Bon Salon een bijeenkomst plaats waar het vrijwilligersbeleid centraal stond. ,,Ik ben er trots op dat mensen zich inzetten voor de samenleving", stelt manager Wil van Hattum. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WELZIJNSORGANISATIE PRESENTEERT JAARBEELD 2017

Iedereen telt mee bij ContourdeTwern

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

20.000 uren die aan statushouders werden besteed, tien workshops van de Vrijwilligersacademie, 142.566 euro die voor inwoners van Boxtel werd binnengehaald door het doen van belastingaangifte en aanvragen van toeslagen: het is slechts een greep uit de diensten die 26 beroepskrachten, 37 vrijwillige medewerkers en ruim 300 vrijwilligers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern in 2017 verrichtten. ,,Boxtel mag zichzelf een schouderklopje geven", stelt manager Wil van Hattum. ,,Er zijn hier veel mensen die zich willen inzetten voor de samenleving."

Iedereen telt mee, iedereen doet mee: dat is wat ContourdeTwern wil uitdragen. De organisatie zet zich in voor (risico)jeugd en ouders, ouderen en kwetsbare mensen. ,,Ik pretendeer dat onze organisatie zich samen met andere partners in de haarvaten van de samenleving bevindt", aldus Van Hattum. Hij stelt dat Boxtel 'bijna een stad is'. ,,Vergrijzing, armoede, sociaal isolement, ondersteuning van mantelzorgers: de problematiek in deze gemeente is vergelijkbaar met grote steden. Daarom moeten we van wanten weten."

En dat gaat goed, stelt de manager van ContourdeTwern. ,,Ik ben er trots op dat inwoners zich inzetten voor een samenleving die dat ook steeds meer van hen vraagt." Hij noemt de vrijwillige medewerkers en vrijwilligers als voorbeeld, die zich met ondersteuning van professionals inzetten voor onderdelen als Buro Nieuwkomers en Buro Sociaal Raadslieden. ,,Hun deskundigheid, loyaliteit en kennis van de samenleving zijn belangrijk voor ons." Zo namen vrijwilligers in 2017 samen met de gemeente het initiatief om het lokale vrijwilligersbeleid te actualiseren

.

In Boxtel is, net als op andere plekken in Nederland, merkbaar dat het lastig is vrijwilligers te vinden. ,,Je moet inventief zijn", zegt Van Hattum. Hij noemt het project AanZet als voorbeeld, waarbij in 2017 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ondersteund worden om via vrijwilligerswerk deel te nemen aan de maatschappij. ,,Dat kost wat qua ondersteuning, maar het levert óók iets op."

PRESENT WERKEN

De organisatie heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in 'present werken': aansluiting zoeken bij wat een ander nodig heeft. Mensen die voor ContourdeTwern werken, worden daarin opgeleid door middel van een cursus. ,,Open het gesprek ingaan is daarbij belangrijk", aldus Van Hattum. Hij noemt de Sint-Willibrordstraat in Boxtel als voorbeeld. Met de inwoners zijn huiskamergesprekken gevoerd over wat er leeft in de buurt. Daaruit bleek dat mensen zich ergerden aan zwerfvuil. Vervolgens werd tijdens de opschoondag een actie in de straat gehouden.

Gebiedsgericht werken hangt hiermee samen, legt Van Hattum uit. ,,Dat kwam naar voren toen ContourdeTwern zich dit jaar door middel van een bijeenkomst presenteerde aan de Boxtelse gemeenteraadsleden. Zij waren tevreden, maar gaven aan dat we dichter bij de mensen moesten komen. Als medewerkers in een buurt aanwezig zijn, krijgen ze signalen immers eerder in beeld en kan er preventief actie worden ondernomen. Je hoort sneller wat mensen bezighoudt. Dit bouwen we komend jaar dan ook verder uit. In Selissenwal bijvoorbeeld gaat een maatschappelijk werker kantoor houden in de buurt, zodat die persoon letterlijk zichtbaar is voor inwoners. Voorheen zouden zij naar Sint-Ursula komen voor een afspraak, in de toekomst zit er iemand in hun eigen wijk."

JONGERENWERK

Het jaarverslag van ContourdeTwern geeft een beeld van 2017, maar aan het einde van dat jaar werd duidelijk dat de gemeente vanaf januari 2018 het beheer en de exploitatie van jongerencentrum B-Town zou overnemen. Dat is inmiddels gebeurd. ,,De gemeente Boxtel is onze opdrachtgever", aldus Van Hattum. ,,Zij mag hierin uiteraard zakelijk optreden. De nota jongerenbeleid had consequenties voor ons en we hebben onze bijdrage geleverd om de overgang van B-Town naar de gemeente zo goed mogelijk te laten verlopen. Naast B-Town dragen we ook met het jongerenwerk op straat positief bij aan het gemeentelijke jongerenbeleid." Kijk voor het volledige jaarbeeld 2017 op www.contourdetwern.nl/boxtel.