Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Kwistig met de kwast. Maar duurzaam?

De gemeente Boxtel gaat er graag prat op voorop te lopen op het gebied van duurzaamheid. Toch zijn er momenten in het jaar dat je daar vraagtekens bij kunt zetten. Zoals op de zondag na Pinksteren. Nee, niet vanwege de Heilig Bloedprocessie. Die kun je na ruim zeven eeuwen gerust als duurzaam bestempelen. Maar de voertuigenzegening die steevast op dezelfde dag plaatsvindt, da's een andere zaak.

Ook dit jaar reed een lange stoet personen- én vrachtauto's via de Clarissenstraat de Boxtelse Markt op waar diaken Peter Broeders met een collega kwistig met de wijwaterkwast sprenkelde. Om daarmee Gods zegen af te roepen in het verkeer.

RONKENDE DIESELS

De ronkende dieselmotoren van met name al die trucks zorgden onderwijl voor flinke uitlaatgassen. Gedurende het uurtje dat de zegening duurde zal het fijnstofgehalte in hartje Boxtel beslist even het toegestane niveau hebben overschreden.

Misschien maar goed dat het later op de dag ging regenen. Maar wel weer jammer voor de processie, die toch weer voortijdig moest worden afgeblazen. Pastoor Jacques Grubben dacht 's ochtends in de hoogmis nog dat hij met een gerust hart kon meedelen dat de ommegang deze keer zeker zou uittrekken. Niet dus. Niets zo veranderlijk als het weer...

FOTO BOVEN: De voertuigenzegening lokt jaarlijks veel chauffeurs naar de Boxtelse Markt die Gods zegen in het verkeer willen afsmeken. Oók de vrijwillige brandweer sloot aan in de file. (Foto: Gerard Schalkx).


Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met samenzang. Voorganger is pater Hans de Visser. Intenties voor Piet en Cor Schoenmakers-Witlox en schoondochter Maria; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Doop. Zondag wordt Jelle van den Langenberg door de doop opgenomen in de geloofsgemeenschap.

* Herbestemming pastorie en De Opgang. Er is duidelijkheid over de herbestemming van de pastorie en De Opgang. Het parochiebestuur wil belangstellenden daarover persoonlijk informeren; dat gebeurt woensdag 6 juni in dorpshuis De Es. De inloop is vanaf 19.00, de bijeenkomst eindigt uiterlijk 20.30.

* Misintenties. Enveloppen met misintenties kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 gedeponeerd worden. Telefonisch doorgeven kan ook: 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastoor Joe. Intenties voor Jan en Mina Schellekens- v.d. Eerden; overl. fam. Klomp- v. Turnhout; overl. fam. Scheutjens- v. Erp; Thea v. Esch-Groenendaal.

DINSDAG 19.00 vespers.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst geleid door ds. W. van Egmond uit Oisterwijk. Organist is Ko Suurmond. Voor de kinderen is er korte Paks, zij komen eerst in de kerk en vieren daarna hun eigen dienst in De Schakel. Na de dienst is er koffiedrinken.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. C.A. Terlouw is bereikbaar via telefoonnummer (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Christelijke meditatie. Zaterdag 2 juni wordt van 08.30 tot 11.00 de tweede bijeenkomst van de cursus christelijke meditatie gehouden in De Schakel. Het thema is beeldend mediteren. Deze vorm, waarbij wordt gemediteerd door verbeelding van een bijbelverhaal, komt uit de kloostertraditie van Ignatius. Deelname kost acht euro, belangstellenden kunnen zich opgeven bij Corrie Terlouw.

* Herbergviering. In de kapel van het Wereldhuis vindt morgen, vrijdag 1 juni om 19.00 een herbergviering plaats. Er wordt gebeden, gezongen en gemediteerd in de sfeer van Taizé. Het thema is 'De kracht van de Geest'. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten.

* Website. Naast deze kerkberichten staan alle belangrijke gegevens ook in het kerkblad en op www.pg-boxtel.nl.

Kort Nieuws

Meditatieve avonden

Samen praten en mediteren naar aanleiding van teksten. Dat gebeurt op donderdag 7 juni vanaf 20.00 uur aan de Laan ten Habraken 52 in Gemonde. Meer informatie via telefoonnummers (073) 551 20 33 of 06-43 58 66 28.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) heeft komende week de volgende activiteiten op het programma staan voor haar leden.

VRIJDAG 1 JUNI

09.30 eucharistieviering Sint-Theresiakerk voor overleden KBO'ers in Lennisheuvel.

13.30 rikken en jokeren in Orion.

DINSDAG 5 JUNI

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Walnoot.

DONDERDAG 7 JUNI

14.00-14.30 kaartverkoop dagtocht Kinderdijk en Rotterdam in Orion, De Walnoot, Simeonshof en De Rots; tevens inlevering deelnameformulier zomeractiviteiten.

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 8 JUNI

10.15 stadswandeling 's-Hertogenbosch, vertrek van NS-station.

13.30 rikken en jokeren in De Walnoot.


Samen praten over
angstgevoelens bij
VanOndersteBoven

In de reeks themabijeenkomsten van de stichting VanOndersteBoven worden dinsdag 5 juni ervaringen en verhalen gedeeld over angstgevoelens.

Tal van vragen komen daarbij aan bod, onder meer hoe je angst een plek geven in je leven zodat het je niet steeds overrompelt en uit het lood slaat.

De bijeenkomst wordt gehouden op De Kleine Aarde, Klaverblad 13 en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Deelname kost vijf euro. Aanmelden kan via www.vanondersteboven.com.


Meditatieve avonden

Samen praten en mediteren naar aanleiding van teksten. Dat gebeurt op donderdag 7 juni vanaf 20.00 uur aan de Laan ten Habraken 52 in Gemonde. Meer informatie via telefoonnummers (073) 551 20 33 of 06-43 58 66 28.