Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTELSE VERENIGING BC '80 WIL JEUGDAFDELING OPRICHTEN

'Wij spelen geen campingbadminton'

LINDA VAN DE WIEL

De in 1980 opgerichte badmintonvereniging BC '80 uit Boxtel bestaat sinds haar ontstaan enkel uit volwassen leden. Daar wil de club nu verandering in brengen. Voorzitter Marian van Weert: ,,Er is voor kinderen in Boxtel die badminton willen spelen geen mogelijkheid. Regelmatig moeten we geïnteresseerde jongeren dan ook teleurstellen. Vandaar het plan een jeugdafdeling op te zetten en proeflessen aan te bieden."

Het idee om te starten met een jeugdsectie leeft al enkele jaren binnen de club, aldus voorzitter Van Weert. ,,Het is zo jammer dat we kinderen moeten afwijzen. Op dit moment is ons jongste lid achttien jaar en het oudste lid zeventig jaar. Het voordeel van jongeren is dat zij de techniek meteen goed aanleren en qua niveau kunnen groeien. Dit is voor volwassenen wat lastiger. Maar ook oudere startende leden krijgen twee trainingsblokken van elk acht lessen aangeboden zodat ze de basisvaardigheden leren."

Deze trainingen hebben volgens de voorzitter twee voordelen: enerzijds worden blessures voorkomen door het aanleren van technische vaardigheden. Anderzijds gaat het niveau van beginnelingen door training omhoog en blijven de wedstrijden leuk voor alle leden.

Van Weert heeft inmiddels contact gelegd met de Bossche Badminton Federatie (BBF), die de seniorencompetitie organiseert en waarbij BC '80 is aangesloten. ,,De BBF heeft ook een juniorencompetitie dus ook voor jongeren geldt dat zij in wedstrijdverband kunnen spelen. Ik heb dat zelf als kind gedaan en het is hartstikke leuk. Dus wij zijn op zoek naar enthousiaste jeugdleden vanaf zeven jaar die het leuk vinden om in team- en competitieverband badminton te spelen."

Elke dinsdagavond komen de 65 leden van BC '80 bij elkaar in sportcentrum De Dommel aan de Van der Voortweg. Zij spelen - in spiksplinternieuwe shirts - diverse recreatieve duels in verschillende samenstellingen. De club komt met vier teams uit in de competitie, al ligt de nadruk niet op het competitieve maar het recreatieve aspect van de sport. ,,Badminton is tof", vertelt Ralph Vissers (31) van BC '80. ,,Er komt veel techniek bij kijken. Voor badminton geldt: hoe beter je wordt, hoe minder je hoeft te lopen. Ik loop nog erg veel. Ik speel nu vijf jaar en verlies van leden die een stuk ouder zijn, juist vanwege het technische aspect."

GEMOEDELIJK

Bijzonder aan de sport is dat leeftijd en kracht minder belangrijk zijn dan spelinzicht en vaardigheid. ,,Hierdoor kun je prima partijen spelen in wisselende samenstelling en met mensen van verschillende leeftijden. Wij spelen in verschillende categorieën: enkelspelen, het dubbelspel waarbij twee mensen van hetzelfde geslacht samen badmintonnen en de mixpartij, waarbij gemengde teams worden gevormd. De sfeer is gemoedelijk, al komt iedereen wél om te winnen natuurlijk. Wij spelen geen campingbadminton", aldus een enthousiaste Vissers. Voorzitter Van Weert vult aan: ,,We staan niet op de baan om de shuttle op en neer te spelen. Hij moet naar de grond." Een ander voordeel voor veel leden is dat de competitie op werkdagen plaatsvindt. Voor BC '80 is dit dus op dinsdagavond. Hierdoor kunnen de leden het weekend vrijhouden voor andere activiteiten.

PROEFTRAININGEN

Kinderen vanaf zeven jaar en volwassenen die interesse hebben in de sport, kunnen contact opnemen met Marian van Weert via telefoonnummer (0411) 85 03 80 of via e-mail: info@bc80-boxtel.nl. Er vinden twee proeftrainingen voor kinderen plaats op dinsdag 26 juni en 3 juli van 19.00 tot 20.00 uur in sportcentrum De Dommel. Volwassenen zijn op die plek wekelijks op dinsdag vanaf 20.00 uur welkom. Meer informatie over BC '80 is te vinden op www.bc80-boxtel.nl.

FOTO BOVEN: Leden van de Boxtelse badminvereniging BC '80 gaan wekelijks de sportieve strijd met elkaar in sporthal De Dommel. De club heeft het voornemen een jeugdafdeling op te richten. (Foto: Peter de Koning).


Sven van der Most nieuwe hoofdcoach mannenteam MEP

Sven van der Most uit Raamsdonksveer is de nieuwe hoofdtrainer van de hockeymannen van MEP. Dat heeft de club vanochtend bekendgemaakt. Hij volgt Boxtelaar Erik Verzijden op die, na vier jaar de mannen en daarvoor drie jaar de vrouwen te hebben gecoacht, naar RKHV Union in Malden vertrekt.

De afgelopen jaren trainde Van der Most clubs in België: Royal Victory en - in de hoogste klasse - KHC Leuven. Momenteel is hij hoofdcoach van het nationale zaalhockeyteam van onze zuiderburen.

Van der Most heeft zich als doel gesteld om de mannenploeg van MEP tot de beste in de eerste klasse te maken. Het team eindigde afgelopen seizoen op de vijfde plek van onder.