VERFIJNING NODIG IN COMPONISTENBUURT

Drainage in Boxtel-Oost voldoet grotendeels

HENK VAN WEERT

De aanleg van drainage heeft de overlast van natte kruipruimten onder woningen vrijwel overal in Boxtel-Oost afdoende teruggedrongen. Alleen in het midden van de wijk, tussen de Hendrik Verheeslaan, Mozartlaan en Europalaan, het gebied waar de problemen altijd al het grootst waren, zijn nog extra maatregelen nodig om de hoge grondwaterstand aan te pakken. Dat blijkt uit een evaluatie door de gemeente.

Sinds Boxtel in de jaren zeventig startte met de aanleg zijn grootste nieuwbouwwijk waren er klachten van wateroverlast. Natte kruipruimten zorgden aanhoudend voor mopperende bewoners. Tien jaar geleden besloot de gemeenteraad dat er maar eens afdoende maatregelen genomen moesten worden en werd 4,5 miljoen euro opzij gezet voor de aanleg van een drainagesysteem. Er werd een plan van aanpak opgesteld dat erin voorzag het project in vier fasen uit te voeren.

In het voorjaar van 2011 gaf toenmalig wethouder Willie van de Langenberg het startsein voor de werkzaamheden en twee jaar later werd fase twee afgesloten. Er was toen al besloten een pas op de plaats te maken en de effecten van de drainage gedurende vijf jaar te monitoren en vervolgens te evalueren. Die evaluatie heeft vorig jaar plaatsgevonden.

GRONDWATERPEIL LAGER

Op basis van het door ingenieursbureau Witteveen+Bos uitgevoerde onderzoek concludeert het college van B. en W. dat de aanleg van een fijnmazig (én miljoenen euro kostend) drainagesysteem niet nodig is: ,,De grondwateroverlast is significant afgenomen en alle meldingen van de bewoners zijn of worden behandeld." Bovendien is het grondwaterpeil licht afgenomen.

Alleen in en rond de zogeheten componistenbuurt ervaren bewoners bij tijd en wijle nog overlast. Dat was ook twee jaar geleden al bekend, toen deze krant bij het gemeentebestuur informeerde naar de effecten van de drainage.

WERK MET WERK MAKEN

De extra maatregelen die in deze buurt nodig zijn, kosten naar schatting 400.000 euro. Dat geld heeft het gemeentebestuur al achter de hand; het is overgebleven na de eerder uitgevoerde werkzaamheden. Tussen 2019 en 2025 wordt tussen de Hendrik Verheeslaan, Mozartlaan en Europalaan de waterafvoer verder verbeterd. Dat gebeurt door 'werk met werk' te maken, bijvoorbeeld als wegenonderhoud nodig is of een straat opnieuw wordt ingericht.

Het is in de ogen van B. en W. maatschappelijk onverantwoord om het fijnmazige netwerk van drainage overal in Boxtel-Oost uit te rollen. In incidentele gevallen moet de eigenaar op zijn perceel zelf maatregelen nemen.

Mensen die hebben gereageerd op de enquête van Witteveen+Bos krijgen een samenvatting van het onderzoeksrapport toegestuurd.