Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CONCRETE RESULTATEN PAS LATER BEKEND

Raadpleging in Esch laat een duidelijk beeld zien

CARRY DIRKX

Zo'n zeshonderd van de negenhonderd adressen in Esch gaven een reactie bij de gemeente Haaren op de vraag: moet het dorp in de toekomst bij Boxtel of Vught aansluiten? De 'stemmen' zijn geteld, maar de gemeente Haaren maakt nog niet bekend hoe de voorkeur precies verdeeld is. Wel is er 'een duidelijk beeld; dat representatief is voor Esch', zegt de woordvoerder. Mede op basis daarvan wordt nu een raadsvoorstel gemaakt, dat op 5 juni openbaar wordt. Een maand later, op donderdag 5 juli beslist de gemeenteraad dan over de toekomst van Esch.

Het college van B. en W. van de gemeente Haaren presenteert op 5 juni het raadsvoorstel over de verdeling van alle vier de dorpen van de gemeente Haaren, die per januari 2021 of 2022 opgesplitst wordt. Waarschijnlijk staat daarin dat het dorp Biezenmortel aansluit bij Tilburg, Helvoirt bij Vught en het dorp Haaren bij Oisterwijk.

Over Esch zijn de laatste maanden twijfels gerezen. Terwijl gedacht werd dat Esschenaren wilden aansluiten bij Boxtel, stonden er inwoners op die een voorkeur hebben voor aansluiting bij Vught. De Esschenaren kregen daarom van de gemeente Haaren langere tijd en een hernieuwde oproep hun voorkeur uit te spreken voor Boxtel of Vught. ,,Er zijn veel reacties gekomen", zegt een woordvoerder van de gemeente Haaren. ,,We hoopten dat het beeld in Esch duidelijker zou worden. Dat is ook zo. Van hieruit kunnen er verder besluiten genomen worden. Een nieuwe raadpleging is niet nodig; dit beeld is representatief voor Esch." Samen met de andere gemeenten die bij de opdeling betrokken zijn, wordt nu gewerkt aan een raadsvoorstel over welke dorpen waarnaartoe gaan. Als dat openbaar wordt, komen ook de precieze cijfers over de voorkeur van de Esschenaren naar buiten.


Vlooienmarkt in Gemonde zorgt voor drukte

Het weer zat de bezoekers van de jaarlijkse vlooienmarkt en braderie in het centrum van Gemonde dit jaar mee. Het zonnetje scheen fel op de ruim honderdtwintig marktkramen in de Dorpstraat, Kruisstraat, Gasthuisstraat en Akkerstraat.

Bezoekers struinden langs kleding, snuisterijen en speelgoed. Veel kinderen verkochten op een kleedje ook wat spulletjes uit eigen huis. Zo waren zij erg geïnteresseerd in Pokémonkaarten. (Foto links: Peter de Koning).