Paolo Ernesto (36) is al drie decennia lang clown. Vanaf morgen geeft Circus Sijm negen voorstellingen voor zorgbehoevenden en mensen met een smalle beurs. Minstens 2.500 man komen af op het circus. (Foto: Pål Jansen).
Paolo Ernesto (36) is al drie decennia lang clown. Vanaf morgen geeft Circus Sijm negen voorstellingen voor zorgbehoevenden en mensen met een smalle beurs. Minstens 2.500 man komen af op het circus. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

PAULO ERNESTO (36) UIT ITALIë IS AL ACHTSTE GENERATIE CLOWN

Een uurtje naar een andere wereld...

PÅL JANSEN

Paolo Ernesto was zes jaar oud toen hij zijn eerste optreden als clown gaf. ,,I love to do it", vertelt hij kort en bondig. De Italiaan streek dinsdag met zijn collega's van Circus Sijm neer voor het zorgexpertisecentrum Liduina in Boxtel. Dit weekeinde treedt hij tijdens negen voorstellingen op voor mensen met een smalle beurs én mensen die zorg nodig hebben. En voor die laatste groep trad de goedlachse artiest al tientallen keren op. Maar wat is het verschil met optreden voor een 'regulier' publiek?

Een groepje van vier passanten van wie twee in een rolstoel richten hun blik diverse keren op de twee circustenten die inmiddels voor Liduina staan. Of zij ook naar het circus gaan? ,,We gaan met iedereen in Liduina", klinkt het. Ook binnen het zorgcentrum is er geroezemoes. Ruim tweeduizend kaarten zijn vergeven aan onder meer de cliënten van Liduina, maar ook aan die van andere zorginstanties en welzijnsorganisaties. Morgen, vrijdag 25 mei zijn de eerste voorstellingen van Circus Sijm.

CLOWNSFAMILIE

Onder alle artiesten, variërend van kruisboogschutter, paardentemmer, goochelaar tot jongleur en meer, bevindt zich ook Paolo Ernesto. ,,Mijn vader was clown, mijn opa... ik ben inmiddels de achtste generatie." De grappenmaker is een nakomeling van de bekende Italiaanse clownsfamilie Bubi Ernesto. Ook zijn vrouw Veronika Faltiny, vierde generatie artiest, treedt op voor Circus Sijm. ,,Samen hebben we een rolschaats-act. We trouwden en dachten daarna aan iets wat we samen konden doen. Zij is acrobate, hangt daarbij in de doeken. Dus we zochten iets wat daarbij paste."

Het duo levert een act op een rond plateau van twee meter breed waarbij Veronika regelmatig door de ruimte zwiert. Het levert af en toe een gebroken rib, gehavend gezicht of ander kwetsuur op. De prijs die een artiest betaalt. ,,Just stand up and do it better next time", zegt de Italiaanse grappenkunstenaar.

'KIDS ARE EASIER'

Alles draait om plezier brengen bij het publiek, legt Paolo uit. Hij treedt vaak op voor gezinnen, maar gaf ook al tientallen voorstellingen aan mensen die zorg nodig hebben. ,,Ik ben er gek op om het voor hen te doen. Het publiek bestaat uit mensen voor wie hun leven op veel momenten niet altijd even makkelijk was. Mijn werk maakt mensen vrolijk en het lijkt me goed om dat bij anderen te kunnen brengen", vertelt Paolo. ,,Circus brengt je, voor een uurtje, naar een totaal andere wereld."

Optreden voor deze groep vraag echter wel om andere acteerkwaliteiten, zegt de Italiaan. ,,Kids are easier. Die moeten al snel lachen. Als ik val bijvoorbeeld. Maar tijdens voorstellingen voor zorginstellingen heb ik te maken met een ouder publiek. Die hebben alles al meegemaakt en lachen om dat soort dingen niet meer." Het acteerwerk wordt dan veel belangrijker, aldus Paolo. ,,Daarbij komt veel meer expressie kijken. Zij houden er bijvoorbeeld meer van als ik een lied mooi op trompet breng." Er komt meer focus op het 'poëtische aspect' van de clown, zo wordt gezegd.

Bij clownerie draait veel om vakmanschap, het is niet zomaar even 'leuk doen' voor het publiek, benadrukt Paolo. Ieder jaar vindt er bij Circus Sijm een wisseling van artiesten plaats, een paar blijven plakken. Maar wat altijd verandert, zijn de optredens. Die gaan jaarlijks op de kop. ,,De kwaliteit moet altijd goed zijn. Je kan niet zeggen: ik ga zomaar iets anders doen. Ik moet over alles goed nagedacht hebben, alles plannen, in een karakter komen..."

Naast acteren, komt er een stukje acrobatiek om de hoek kijken. En uiteraard heeft de artiest te maken met de verwachtingen van het publiek. ,,Je móet iedere keer weer grappig zijn, ook als je een rotdag achter de rug hebt. You have to clean your mind. Of ik wel eens een slechte dag heb? Ik lach altijd, ook buiten optredens om."

Morgen en overmorgen, vrijdag 25 en zaterdag 26 mei, zijn de optredens om 13.30, 16.00 en 19.00 uur. Op zondag 27 mei om 11.00 uur, 13.30 en 16.30 uur. Kaartjes à 7,50 euro, inclusief drankje, muziek en popcorn, zijn te koop bij Jumbo in winkelcentrum Oosterhof én de circustent bij Liduinia tijdens voorstellingsdagen. Publiek wordt een half uur voor aanvang van ieder optreden verwacht. Daarbij zal blaasorkest De Volle Blaos, samen met Brabants Centrum een van de organisatoren, de bezoekers feestelijk ontvangen.