Afbeelding
Foto: Daisy Renders

MET TWINTIG JAAR OUDE AUTO NAAR DE NOORDKAAP EN TERUG

Op avontuur door de Baltische staten

RENS VAN DEN ELSEN

Een tocht van zo'n 8.500 kilometer, van Amsterdam naar de Noordkaap en via de Baltische staten weer terug naar Nederland. Dat alles in zo'n twee weken tijd met een auto die minimaal twintig jaar oud moet zijn. Voor het Boxtelse echtpaar Johan en Marijke van Beek en de Liempdse Kees en Hèlen Berkelmans klinkt dat als het avontuur van hun leven. De Baltic Rally, zoals de roadtrip officieel heet, start donderdag 7 juni. Samen met nog zo'n honderd andere teams halen ze hiermee geld op voor een zelf gekozen goed doel.

Voor beide teams is deze rally de eerste die ze rijden in hun leven. Johan zag de aankondiging vorig jaar op Facebook en werd meteen enthousiast. Zijn vrouw Marijke vond het ook een geweldig idee. ,,Zij vindt alles leuk, als er maar benzine in zit", zegt Johan terwijl hij zijn echtgenoot plagend aankijkt. Eind vorig jaar stopte de Boxtelaar met werken, waardoor hij zich vol kon storten op de voorbereiding van de rally. Bij zijn afscheid sprak hij Berkelmans, die ook geïntrigeerd raakte door de avontuurlijke tocht. ,,Het lijkt me ontzettend gaaf om te doen. Zoiets wat je maar eens in je leven meemaakt."

Maar dan begint de voorbereiding. Dat vergt nogal wat kunde en vooral tijd. Daarom gingen de teams voortvarend aan de slag. Auto's werden gekocht en materialen ingeslagen. Wie het beste voertuig van de twee heeft, is nog aan discussie onderhevig en onderling delen ze dan ook graag wat plaagstootjes uit. Johan: ,,Ik neem wat extra spanbanden mee, dan kan ik Kees op sleeptouw nemen." De Van Beekjes spelen het op zeker en rijden in een Toyota Land Cruiser waar ze nog het een en ander aan verbouwd hebben. Johan grinnikt: ,,Ik lig niet zo vaak onder een auto, behalve dan die keer dat ze mee omver reden." Team Berkelmans (in de rally noemen ze zich TwoBees - red.) kocht een Volkswagen T4, heeft deze helemaal gestript, alles laten controleren en omgebouwd tot een degelijke camper. ,,Want mijn vrouw wil niet in een tent slapen", geeft de Liempdenaar als reden.

ROADBOOK

Wat ze precies te wachten staat in de twee weken dat ze onderweg zijn, weten de stellen niet precies. ,,We laten het avontuur gewoon over ons heen komen", geeft Berkelmans aan. Het zogenaamde roadbook, waar alle opdrachten in staan, krijgen ze pas een half uur voor de start. Daarnaast moeten ze de weg zien te vinden zonder gps. ,,Onze kinderen zitten bij de scouting en hebben ons geleerd hoe je met kompas en kaarthoekmeter moet werken. Dat is toch wel essentieel", aldus Marijke. Haar man vult aan: ,,Via internet hebben we van alle landen die we doorkruisen een wegenkaart gevonden. Zo moet het ons toch lukken om de weg naar de Noordkaap te vinden."

Onderweg komen de deelnemers door landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, Letland en Litouwen. Maar ook Rusland wordt doorkruist. Snelwegen worden tijdens de volledige route zo goed als vermeden.

GOEDE DOELEN

Een voorwaarde voor deelname aan de Baltic Rally is geld inzamelen voor een goed doel. Johan en Marijke doen dat voor stichting Het Vergeten Kind, Kees en Hèlen rijden voor Dream4Kids. Zeker voor Berkelmans was de keuze gemakkelijk, hij is jarenlang bestuurslid geweest van de organisatie die kinderen met een traumatische ervaring helpt. ,,De slogan van de rallyorganisatie is 'Help mee de wereld te verbeteren', die wereld begint bij onze kinderen. Het is belangrijk dat we hen een veilige toekomst bieden." De echtparen willen zo'n 1.500 euro ophalen door middel van sponsorgelden. Wie hen wil steunen kan bij Kees en Hèlen terecht op de website www.twobees-ontour.nl, Johan en Marijke zijn te mailen via info@vanbeek.tech.

FOTO BOVEN: Johan en Marijke van Beek en Kees en Hèlen Berkelmans willen met de rally zoveel mogelijk geld ophalen voor respectievelijk stichting Het Vergeten Kind en Dream4Kids. (Foto: Daisy Renders).

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 22 mei
EERSTE KLASSE

La Machine - Xieoe Meubel Idee         2-1
2e Glas: DaNie - Oude Ballen         0-3
Veldsink De Lind - VanderlandeNetnie         0-3
Discovloer/'t Fustje - Unlimited         2-1
TWEEDE KLASSE
The Brain quizzen - Effe Tikke         1-2
Burned Volleybal - Hoppenbrouwers         3-0
Erfgoed Brabant - Fassbender Auto's         1-2
Van Olphen - Jesse v.d. Sande         1-2
DERDE KLASSE
Brabant Sports - Smit & Dorlas         1-2
Le Temps Perdu - VOF cs         1-2
Als voorheen 2a - Zonder Naam         3-0
Van Oirschot RVS - Jan van Erp         2-1
VIERDE KLASSE
Bonyxblok - Baldadig         1-2
DSV De Dommel - Magic X         0-3
Arie's - Arteway         2-1
VCH Schijndel - De Braken         2-1
Programma dinsdag 29 mei
EERSTE KLASSE

Unlimited - VanderlandeNetnie         19.30
Oude Ballen - Elicit / Jonkergouw        20.30
Discovloer/'t Fustje - Xieoe Meubel         21.30
2e Glas: DaNie - La Machine         22.30
TWEEDE KLASSE
Jesse v.d. Sande - Fassbender Auto's         19.30
Hoppenbrouwers - Tojato Industries         20.30
Van Olphen - Effe Tikke         21.30
Burned Volleybal - The Brain quizzen         22.30
DERDE KLASSE
Jan van Erp - Zonder Naam         19.30
VOF cs - Fireballs         20.30
Van Oirschot RVS - Smit & Dorlas         21.30
Le Temps Perdu - Brabant Sports         22.30
VIERDE KLASSE
De Braken - Arteway         19.30
Magic X - Clic Visuals Reclame         20.30
VCH Schijndel - Baldadig         21.30
DSV de Dommel - Bonyxblok         22.30
Zaalwachtassistentie
Opbouwen: Zonder Naam         19.25
Afbreken: Le Temps Perdu         23.25