Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPS KUNSTPAD MET TALENT UIT HET DORP

Pouwels (23) exposeert met schimmelschilderij

PÅL JANSEN

Het is de eerste keer dat Merel Pouwels (23) buiten haar kunstopleiding om exposeert. En wel in haar eigen dorp tijdens het Open Liemps Kunstpad dat zaterdag 26 en zondag 27 mei plaatsvindt. De Liempdse, die momenteel in Zwolle studeert, laat haar werk zien in haar ouderlijk huis aan Den Achterhof 31. Met onder meer een zelfportret. Wat ze daarvoor naast verf gebruikt? Schimmel!

Nadat ze een mbo-studie afrondde aan het SintLucas in Boxtel, trok Merel noordwaarts voor de docentenopleiding beeldende kunst aan ArtEz Hogeschool voor de Kunsten. Dolenthousiast en in razendsnel tempo vertelt ze over 'haar' creatieve beroep. Desalniettemin stopt ze na dit jaar in Zwolle. Niet omdat ze wil stoppen met kunst, maar juist omdat ze er zelf minder tijd voor kreeg, benadrukt Merel: ,,Het kunstzinnige gedeelte is vooral leuk, maar nu ligt de focus vooral op het docentschap. Ik moest te veel sturen als leerkracht, zo merkte ik tijdens een stage op het middelbaar onderwijs."

Merel had daarentegen wel veel plezier in het uitwerken van haar eigen opdrachten, zoals het 'schimmelschilderij: een zelfportret met vreemde groene, bruine, rode en gele vlekken. ,,Ja, het is echt schimmel. Ik heb er wat brood op gedaan en tomatensoep met ballen.", vertelt de Liempdse. ,,Ik had er ook over nagedacht om het na te bootsen, maar waarom zou ik het er dan ook niet echt opsmeren?"

VERBERGEN

De schimmelvlekken bedekken de bovenkant van haar hoofd en een gedeelte van het gezicht. Tot onbegrip van haar omgeving. ,,Op Instagram post ik foto's van mijn werk. Ook van dit schilderij. Sommigen waren boos dat ik het erop had gesmeerd", lacht Merel. ,,In hun ogen was het portret mooier omdat alleen ik te zien was. In hun ogen was het schilderij verpest. Het is echter maar saai als alles mooi is."

Liempde

Wandeling Moorselen

Natuurwerkgroep Liempde (NWG) organiseert zondag 27 mei een wandeling door het Moorselen tussen Mariahout en Lieshout. Het natuurgebied van circa tien hectare is van oudsher een moerassig gebied met een weelderige flora en fauna. Wandelaars verzamelen om 09.00 uur bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 en vertrekken carpoolend naar locatie. De wandeling eindigt omstreeks 12.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Juist het lelijke, daar heeft de kunstzinnige Liempdse oog voor. Het lelijke dat soms naar buiten moet komen van mensen. Als schimmel dat van binnen groeit en naar de oppervlakte wil kruipen. ,,Veel mensen proberen hun diepste gevoelens te verstoppen. Je dénkt die gevoelens voor anderen te kunnen verbergen, maar ondertussen kunnen mensen het zien aan je", legt Merel uit.

BUITENBEENTJES

Het portret maakte deel uit van een reeks opdrachten die Merel tijdens haar opleiding in Zwolle uitvoerde. In totaal deed zij een half jaar onderzoek naar het verbergen van gevoelens. ,,Hetgeen wat verdrongen wordt omdat het lelijk wordt gevonden. Dat wil ik laten zien", vertelt Merel. ,,Vaak worden dingen bestempeld als fout of lelijk, maar daar kunnen ook mooie aspecten aan zitten."

Een sprekend voorbeeld vindt Merel de 'outsider arts'-beweging. Oftewel: de 'buitenbeentjes' van de kunstwereld, niet zelden mensen met psychische en/of fysieke uitdagingen. ,,Recent woonde ik een expositie in 's-Hertogenbosch bij. Mensen die deel uit maken van deze beweging zijn niet bang om fouten te maken. Het onvolmaakte komt in hun werk naar mijn mening juist mooi naar buiten."

Naast haar beschimmelde zelfportret zal ook ander werk van Merel te zien zijn tijdens het Open Liemps Kunstpad tussen 11.00 en 17.00 uur op zaterdag én zondag. Met haar exposeren ook 31 andere (amateur)kunstenaars in het dorp tijdens de atelierroute. Op de website www.liemps-kunstpad.nl staan alle deelnemers, adressen, kunstwerken en andere informatie over het kunstzinnige evenement in Liempde.

FOTO ONDER: Merel Pouwels (23) exposeert onder meer met haar zelfportret waarbij ze werkte met schimmels. Diepe gevoelens die toch naar buiten moeten komen, dat is het thema waarmee de Liempdse kunstenares heeft gewerkt. (Foto: Gerard Schalkx).

Esch

Sponsorfietstocht

Wil van Gemert organiseert zaterdag 26 mei een sponsorfietstocht, onder meer met 25 slechtziende en blinde tandemfietsers. Daarmee zamelt hij geld in voor een bedevaart naar Lourdes voor vijftien visueel beperkte ouderen. Inschrijven kan via: www.vnb.nl/fondsenwerving. Ga naar 'donateursactie Visio'. Kosten zijn 27 euro, waarvan 20 euro voor het goede doel. Vertrekpunt om 10.00 uur is Visio aan de Vlasmeersestraat 99 in Vught.

Afbeelding