Afbeelding
Foto: Carry Dirkx

ESSCHENAREN NEMEN DEEL AAN ALPE D'HUZES

'Nog één keer die bijzondere berg op'

Dertien leden van het Essche team Alpe duEsch beklimmen donderdag 7 juni de beroemdste 'Nederlandse' berg: de Alpe D'Huez. Voor die gelegenheid omgedoopt tot Alpe D'HuZes. Duizenden Nederlanders trotseren die dag fietsend of wandelend de berg, met slechts één doel voor ogen: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker. De leden van het Essche team ondervonden allemaal van dichtbij hoe hard dat nodig is. ,,En daarom gaan we nog een keer die bijzondere berg op", zegt teamlid Eefje Bergman.

CARRY DIRKX

In twee jaar tijd is er veel gebeurd in het leven van Eefje (35) en Martijn (40) Bergman. Twee jaar geleden deden ze al eens mee aan het evenement Alpe DuZes. Ze vonden het een goed doel en beklommen de berg speciaal voor hun oom, die kanker had. Het was een emotionele dag. ,,Maar deze keer worden de emoties nog zeshonderd keer erger", zegt Eefje. Vorig jaar overleed haar schoonvader, de vader van Martijn, aan kanker. En nu is haar eigen vader getroffen door de ziekte. Ze weten extra goed waarvoor ze fietsen. ,,Het is nog steeds nodig om onderzoek te doen", zegt ze. Martijn vult aan: ,,Zo kunnen wij ons steentje bijdragen". 'Onwerkelijk' vindt hij het, dat het al een jaar geleden is dat zijn vader overleed. ,,Het voelt als gisteren." En nu weer die berg op. ,,Knop om en stampen op de pedalen", zegt hij. ,,En alle emoties en frustraties zullen er vast uitkomen."

KLEINDOCHTER

Mien (66) en Hans (69) Kreemer uit Esch zijn twee andere leden van team Alpe duEsch. Zij gaan wandelend de berg op. ,,Toen Martijn's vader overleed, las Eefje een gedichtje voor, met daarin de belofte 'nog een keer die berg op'. Ik dacht meteen: 'Ik ga met je mee'", zegt Mien. Ook Hans vond het een goed idee. ,,We hebben familie en vrienden met kanker. Wij zijn vitaal en kunnen op deze manier iets bijdragen." Zij hebben eveneens verschillende, persoonlijke ervaringen met kanker die hen extra motiveren. Hun kleindochter, de 10-jarige Meindl, genas als baby van een zeldzame vorm van kanker. En ook Meindl wandelt 7 juni mee de Alp d'Huez op, samen met haar moeder Marion, de dochter van Mien en Hans. Opa Hans heeft alle vertrouwen dat zijn kleindochter de klim gaat voltooien. ,,Ze is een doorzetter." Deze week zamelt Meindl extra geld in met een lege flessen-inzamelingsactie op haar basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel. En moeder Marion verkoopt ijsjes tijdens het culinaire evenement Lekker Lennisheuvel.

STEUN

Heel Esch leeft mee, ervaren de families Bergman en Kreemer. ,,Uit alle hoeken van Esch krijgen we steun", zegt Eefje ,,Ik krijg sowieso veel steun van familie en vrienden, bij de ziekte van papa, en bij het fietsen. Dat is fijn." Want dat ze het zwaar gaat krijgen op de berg: dat is zeker. ,,Om een berg op te kunnen fietsen, moet je veel trainen. Dat is niet helemaal gelukt, ook omdat ik veel bij papa wil zijn." Het wordt een verdrietige en mooie ervaring, vermoeden de vier teamleden. ,,Het is een kick om mee te doen aan zo'n evenement", zegt Martijn. ,,We mogen trots zijn op de prestatie die we leveren, want het is niet alleen fysiek zwaar, maar ook emotioneel." Eefje knikt. ,,Het wordt een bijzondere reis."

De andere Essche leden van het team zijn: Patricia van Esch, Thijs van Schijndel en André van den Heuvel. Hen sponsoren kan via de website van Alpe d'Huzes: deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/alpeduesch.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Martijn Bergman, Eefje Bergman, Mien Kreemer, Hans Kreemer. (Foto: Carry Dirkx).


Kaartverkoop Jeugdvakantieweek

'Feestpopfestival' voor jeugd basisschool verrijst in Liempde

Jeugdvakantieweek Liempde (JVW) viert komende zomervakantie het tienjarig bestaan. Reden voor de organisatie om uit te pakken met het enige echte 'Feestpopfestival'. Zaterdag 26 mei start de kaartverkoop voor het huttendorp.

Basisschooljeugd uit de groepen drie tot en met acht kunnen meedoen aan JVW, die van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 augustus plaats zal vinden. Naast het hutten bouwen, avondspel en de zeskamp, wordt er voor de kinderen ook een heus festival georganiseerd. Niet alleen kunnen de deelnemers ster worden in hun eigen show, maar maken ze ook kennis met allerlei praktische kanten van het Feestpopfestival.

Vorig jaar was JVW Liempde een van de goede doelen die werden gesponsord door het wielerevenement Tourspel Liempde. Dit om het tienjarig bestaan op gepaste wijze te kunnen vieren. Binnenkort maakt de organisatie meer bekend over de inhoud van het Feestpopfestival.

De ticketverkoop start zaterdag op de site van JVW: www.jvwliempde.nl. Daar kunnen mensen zich ook aanmelden als zij een handje willen helpen.

Esch

Esch Kookt

In een ontspannen sfeer mensen leren kennen, onder het genot van zelfgemaakte gerechtjes. Dat zijn de ingrediënten van Esch Kookt. De vierde editie vindt plaats op zaterdag 16 juni. Op de avond zelf komen vier dorpsgenoten bij een deelnemend duo aan tafel mee-eten. Na een gerecht gaat elk tweetal weer naar een ander adres voor het volgende deel van het diner. Vervolgens wordt ook het nagerecht op een andere plek genuttigd. Meer informatie: www.eschkookt.com.